Säästäminen on asia, josta puhutaan joka paikassa ja koko ajan. Työpaikan kahvipöydässä, kavereiden illanvietossa, mediassa ja pankkikäynneillä. Minun vanhempani kannustivat aloittamaan säästämisen heti silloin, kun sain ensimmäisen rahallisen synttärilahjani. Lapsena säästämisen tarkoituksena oli yleensä saada jokin kalliimpi lelu tai päästä tivoliin. Iän ja eri elämäntilanteiden myötä säästämisen tarkoitus on muuttunut. Lukion jälkeisen välivuoden aikana töitä täysipäiväisesti tehdessäni säästin rahaa tulevia opintoja varten. Nyt opiskelijana säästän rahaa ennen kaikkea pahan päivän varalle, mutta haaveilen myös matkustelusta.

Opiskelijana ajattelen usein säästäväni vähän sieltä ja vähän tuolta, mutta siltikin tuntuu, ettei säästäminen oikein tuota tulosta. Rahaa ei kuun lopussa ole yhtään enempää kuin aiemminkaan, vaikka yrittäisi säästää vähän sieltä sun täältä. Siksi asetinkin itselleni huhtikuulle tavoitteen kiinnittää normaalia enemmän huomiota omaan rahankäyttööni ja pyrkiä siihen, että kuun lopussa tililläni oikeasti on tavallista enemmän rahaa.

Olen huomannut itsestäni sen, että kuun puolessa välissä tuntuu pahalta, kun käyttötilillä on enää muutamia satoja euroja. Se saa aikaan sen, että alan kiinnittää huomiota kulutukseeni ja käytän rahaa vain pakollisiin ostoksiin, kuten elintarvikkeisiin ja polttoaineeseen, jotta pääsen töihin. Sen myötä rahaa säästyy. Muutamia päiviä ennen palkkapäivää kuitenkin huomaan käyttäneeni vajaassa kahdessa viikossa vain noin 100 euroa ja annan itselleni luvan käyttää rahaa vapaammin. Tämä puolestaan johtaa siihen, että muutaman päivän aikana tulee ostettua sitä sun tätä ja palkkapäivää edeltävänä iltana tilin saldo näyttääkin erittäin huonolta.

Huhtikuussa pyrin siis elämään ns. säästöliekillä koko kuun. En siis alkukuusta käyttänyt rahaa mihinkään ylimääräiseen, kuten yleensä, kun tilin saldo vielä näyttää hyvältä. En myöskään antanut itselleni lupaa ostaa mitään ylimääräistä kuun viimeisellä viikolla, vaikka tiesin palkan tulevan muutaman päivän kuluttua.

Miten säästäminen onnistui?

Huhtikuu alkaa nyt olla ohitse ja voin ilokseni todeta selvinneeni säästökuuristani oikein mallikkaasti. Olen huhtikuun aikana käynyt shoppailemassa useampaankin otteeseen, mutta poistunut sieltä kahta kertaa lukuun ottamatta tyhjin käsin. Olen kyllä näiden reissujen aikana pyöritellyt useampaakin tuotetta käsissäni, mitkä olisin varmasti tavallisesti ostanut, mutta jotka tämän säästökuurini nimissä jätin nyt hyvillä mielin ostamatta. Lisäksi kiinnitin erityisen paljon huomiota työpaikkaruokailuun ja tehnyt töihin eväät aina kun se on ollut mahdollista. Sen myötä säästin kuukauden aikana varmasti useampia kymmeniä euroja.

Pieniä säästöjä onnistuin tekemään myös autoilussa, sillä vähensin turhaa ajamista sekä pysäköin autoni maksullisten parkkiruutujen ja -hallien sijaan kiekkopaikoille. Tavallisesti olen ajanut autoni parkkihalliin ja maksanut siitä 2,60 e/tunti, mutta huhtikuussa etsin autolleni aina ilmaisen parkin ja näin aion jatkaa myös tästä eteenpäin. Kiinnitin myös erityistä huomiota heräteostoksiin ja pyrin vähentämään esimerkiksi pillimehujen ja suklaapatukoiden ostelun ihan minimiin, sillä niiden aiheuttaman ruokalaskun suurenemisen lisäksi ne ovat myös epäterveellisiä.

Ruokaostosteni suhteen olen jo pidemmän aikaa ollut todella tarkka ja hintatietoinen ja pyrkinyt aina valitsemaan halvimman mahdollisen vaihtoehdon. Samalla linjalla jatkoin myös huhtikuussa. Aiempaa enemmän huomiota kiinnitin kuitenkin siihen, mistä elintarvikkeeni ostan, sillä aiemmin kävin fiiliksen mukaan milloin missäkin kaupassa. Tämän kuun aikana olen kuitenkin keskittänyt ruokaostosten tekemisen yhteen kauppaan, jonka olen todennut halvimmaksi. Kyseisestä kaupasta ei kuitenkaan saa aivan kaikkia käyttämiäni elintarvikkeita, joten tietyt tuotteet olen hakenut sitten muualta.

Rahastot säästämiskeinona

Tavoitteeni huhtikuulle oli tehdä merkittäviä muutoksia kulutustottumuksiini ja saada rahaa säästöön. Olen kuukauden aikana saanut muutettua kulutustottumuksiani ehdottomasti parempaan suuntaan ja olen onnistunut pienentämään menojani noin 400 eurolla. 400 euroa on opiskelijan tuloihin suhteutettuna suuri summa ja voin ylpeästi todeta onnistuneeni säästökuurissani erinomaisesti. Aion ehdottomasti jatkaa tällä samalla linjalla tästä eteenpäinkin, sillä haluan pystyä laittamaan rahaa säästöön aiempaa enemmän.

Olen käyttänyt lähes kahden vuoden ajan säästämiseen OPn rahastoja. Olen kokenut rahastosäästämisen minulle juuri sopivaksi säästämistavaksi, sillä rahastoihin sijoittamisessa riskit ovat pienemmät eikä minun itse tarvitse huolehtia oikeastaan mistään, ellen itse halua. Käyttötililtäni siirtyy joka kuukausi haluamani päivänä rahastosäästöön valitsemani summa rahaa. Omistaja-asiakkaana voin halutessani nostaa rahastosäästössä olevia rahojani takaisin käyttötililleni ilmaiseksi tai siirtää käyttötililtäni lisää rahaa säästöön rahastoihin. Rahastosijoittaminen siis mahdollistaa sijoitettujen rahojen käyttöön ottamisen nopeasti silloin kun rahoille tuleekin tarvetta. Mielestäni tämä on erityisesti opiskelijalle tärkeä asia säästettäessä.

P.S. Ciames-blogiini pääset tutustumaan tästä.