Kieltäytymisen jalo taito – Miksi sanoa EI mielenkiintoisille työprojekteille?

Marika Könönen
Marika Könönen

Olen koodaava kolmen lapsen äiti ja tuore yrittäjä. Omistaja-asiakasbloggaajana jaan kokemuksiani yrittäjyydestä; millaista on olla keittiönpöydän ääressä työskentelevä yrittäjä-äiti ja vastaako se odotuksiani.

Marika Könönen
Marika Könönen

Olen koodaava kolmen lapsen äiti ja tuore yrittäjä. Omistaja-asiakasbloggaajana jaan kokemuksiani yrittäjyydestä; millaista on olla keittiönpöydän ääressä työskentelevä yrittäjä-äiti ja vastaako se odotuksiani.

Katson ikkunasta ulos ja näen auringon kimaltelevan kevään herättämän luonnon ympärillä. Helpotuksen tunne leviää sisälleni ja jopa kotityöt tuntuvat miellyttävältä. Olen tehnyt ison päätöksen: päätän vetäytyä uudesta yhteistyökuviosta ja tiedän valintani olevan oikea, sillä koen olevani taas matkalla kohti unelmaani.

Opi sanomaan EI

Ei sanan sanominen on yllättävän tärkeätä, sitä mieheni on yrittänyt opettaa minulle jo tovin. Se ei tarkoita sitä, että tarvitsisi loukata ketään. Se tarkoittaa, että on tunnettava rajansa ja osattava kieltäytyä projektista, vaikka se kuinka tuntuisi mielenkiintoiselta, jos siihen osallistuminen teettää liian suuren työtaakan jo käynnissä olevien töiden lisäksi tai se ei tunnu siltä omimmalta asialta. Minulle kieltäytyminen jättää tilaa niille projekteille, jotka kuljettavat minua haluamaani suuntaan. Haluan kehittää ammattitaitoani, joten koen monessa mukana olemisen tukahduttavan kehittymisprosessini. Miksi tekisin päätöksen, joka ei jätä tilaa asioille, joiden avulla saavutan unelmani?

Keittiönpöytäyrittäjyys on ajanut minut usein ahtaalle tunteideni kanssa, mutta samalla se on pakottanut kohtaamaan pelkoni, huoleni ja itseni, sellaisena kuin olen. Työskennellessäni työpöytäni ympärillä vailla välitöntä vertaistukea, en pääse tunteitani karkuun eikä ole mitään mihin verrata itseäni. Joudun vääjäämättä kasvotusten itseni kanssa, mikä ahdistuksen aiheuttamisesta huolimatta on osoittautunut arvokkaaksi työkaluksi yrittäjyyden alkumetreillä. Joudun puntaroimaan päätöksiä ja niiden aiheuttamia tuntemuksia ehkäpä tarkemmin, sillä ympäristötekijät eivät vie huomiota muualle, mikä perinteisessä avokonttorissa työskennellessä tapahtuu liiankin usein. Tunnen mieleni olevan yhteistyökykyinen, kuin olisin saanut lisävoimia ulkopuoliselta taholta, mutta tämä kaikki voima tuleekin sisältäni.

Neuvoja päätöksen tekemiseen

Mikäli olet tilanteessa, jossa sinun pitää päättää otatko osaa uuteen yhteistyökuvioon, tärkein neuvoni on: älä koskaan annan vastaustasi heti! Voit sanoa, että mietit viikonlopun yli tai annat vastineesi viikon päästä. Mikään ei ole yleensä niin kriittinen asia, ettei sitä pystyisi miettimään vähintään muutamaa päivää. Miettimisajan kuluessa kannattaa kuulostella omia tuntemuksia ja vastata kysymyksiin:

• Miksi haluan osallistua projektiin?

• Onko projekti tärkeä minulle ?

• Onko minulla aikaa osallistua?

• Haluanko laittaa energiaa projektiin ja panostaa siihen?

• Pystynkö kalenterin täynnä ollessa luopumaan toisesta projektista ja ottamaan uuden tilalle?

• Mitä lisäarvoa projektiin osallistuminen tuo minulle?

• Hyödyttääkö osallistuminen päämäärieni saavuttamista?

• Mikä on pohjimmainen syyni projektiin osallistumiseen?

Olen ollut spontaani päätöksentekijä monta vuotta, mutta vasta iän karttuessa alkanut valikoimaan polkujani tarkemmin ja se tuntuu hyvältä. Elän tilanteessa, jossa tiedän tarkalleen, mihin suuntaan haluan lähteä, mutta en vielä tiedä, mitä se tuo tullessaan elämääni ja yritystoimintaani. On hyvä olla tietoinen omista resursseistaan sekä siitä, mihin niiden puitteissa pystyy osallistumaan, jotta saavuttaa tavoitteensa. Tavoitteita, resursseja, motivaatiota, unelmia ja päämääriä tulee peilata toisiinsa päätöksentekohetkellä, eikä ole syytä jättää huomiotta intuitiivista tunnetta, joka pulppuaa syvältä sisimmästä. Edellä mainittujen elementtien yhteissumma antaa eväät päätöksen syntymiselle ja mikäli omat tavoitteesi eivät kohtaa uuden projektin kanssa on järkevämpää sanoa EI, kuin lähteä mukaan jättäen omat tuntemukset huomioimatta.

Oma päätöksenteko-ongelmani

Minulle tuli mahdollisuus lähteä uuteen yritystoimintaan mukaan ja se tuntui upealta tilaisuudelta: liikeidea oli hyvä, yhteistyökumppanit loistavat ja olisin varmasti oppinut paljon uutta, niin yritystoiminnan pyörittämisestä kuin hyvän konseptin rakentamisesta. Ensitunne oli se, että tätä tilaisuutta ei saa jättää käyttämättä, koska myöhemmin mukaan meneminen voi olla jopa mahdotonta tai sitten se maksaa liikaa yritystoiminnan ollessa jo käynnissä.

Meinasin mennä omaan ansaani ja lähteä ilman pidempää pohtimista perustamaan yritystä, mutta sain sanottua, että mietin ainakin viikon. Koko viikko oli tunteiden pyörremyrskyä, mutta yksi niistä oli yli muiden: koska en halua tai osaa tehdä asioita puoliteholla, uuteen kuvioon mukaan lähteminen tappaisi sen, mitä olin lähtenyt tavoittelemaan yrittäjäksi jäädessäni: vapautta. Halusin pois oravanpyörästä, jotta pystyn viettämään lasteni kanssa enemmän aikaa sekä halusin toteuttaa unelmaani yrittäjänä. Hypätessä isomman porukan kanssa yksiin, olisin menettänyt haluamani vapauden ja työmäärän kasvaessa suuremmaksi olisin kiikuttanut itseni niska-perse -otteella takaisin oravanpyörään.

Miten päädyin sanomaan ”EI kiitos, en tule mukaan”

Analysoin työtehtäviä englanninkielisessä tekstissäni Reviewing and Analyzing The Work Tasks, jonka perusteella tiesin työviikkoni olevan täynnä. Mikäli kasvattaisin työsarkaani, tarkoittaisi se projektien karsimista tai lasten hoitopäivien pidentämistä. Ajatus käynnisti pohtimisprosessin, jonka aikana yrittäjyystavoitteeni kristallisoitui mielessäni.

• Haluan tehdä paikkariippumatonta työtä: Haaveissani työskentelen kesällä mökiltä käsin; herään aikaisin aamulla auringonsäteisiin tai kesäsateeseen ja työskentelen yhteentoista asti, päivän vietän lasteni kanssa ja illalla jatkan työni loppuun.

• Haluan olla lapsille enemmän läsnä: Ei ole mahdollista, jos 40 viikkotyötuntimäärä ylittyy

• Haluan kehittää blogiani ja kirjoitustaitoani: Ei ole mahdollista, jos otan ison projektin työn alle

• Haluan kehittää koodaustaitojani tavoitteena saada alihankintakoodaustöitä: Joudun luopumaan tästä, jos otan ison projektin työn alle

• Haluan jättää kalenteriini tilaa freelancer kirjoitustöille tai muille pienille projekteille: Ei onnistu, jos olen perustamassa uutta yritystä

Käydessäni yllä olevaa listaa läpi huomasin, että uuteen yritystoimintaa mukaan lähteminen romuttaisi haaveeni siitä yrittäjyydestä, jota tavoittelen. Tämän tajuttuani päätöksen teko oli huojentavaa ja tuntui hyvältä laittaa viesti, jossa perustelin kieltäytymiseni rehellisesti salailematta mitään. Toki tietotaidostani ja varsinkin uutterasta luonteestani tarttua työhön kuin työhön olisi ollut paljon hyötyä uudelle perustettavalle yritykselle, mutta on hyvä pitää mielessä, että kukaan ei ole korvaamaton. Oman sisimpänsä kursailematon kuunteleminen on tärkein työväline päätöksiä tehdessä. Muista elää elämääsi itseäsi sekä perhettäsi varten! Saat varmasti uusia yhteistyömahdollisuuksia, jotka sopivat paremmin elämäntilanteesi ja tavoitteisiisi.

Ihana kevättä kaikille!

Lue myös: Irtisanoin itseni vakituisesta työstä ja aloin opettaa lapsille koodausta – mikä sai muutoksen aikaan?

Blogini Koodi Elämästäni & Code for My Life

Minut löytää somesta seuraavilla tunnuksilla:

Instagram @codeformylife

Facebook @koodielamastani & @codeformylife

Twitter @koodiela

OP sosiaalisessa mediassa