Nyt alkaa olla taas se aika vuodesta, kun korkeakouluopiskelijat palaavat kesälomilta takaisin opintojen pariin. Iso osa opiskelijoista on viettänyt lomansa enemmän tai vähemmän kesätöitä tehden ja saanut nauttia opiskelukuukausia paremmasta tulotasosta. Opintojen jatkumisen myötä osa lopettaa työt kokonaan ja osa saattaa jatkaa töitä esimerkiksi osa-aikaisena opintojen ohessa. Miten tahansa tekeekään, niin todennäköisesti tulot pienenevät.

Minä olen viettänyt kesän ensimmäistä kertaa oman alani kesätöissä ensihoitajana. Olen tienannut kesän aikana huomattavasti enemmän kuin opiskelukuukausina, ja koska rahaa on kerrankin ollut enemmän, niin luonnollisesti sitä on tullut käytettyäkin eri tavalla. Lukuvuoden aikana tulee harvemmin ostettua oikeastaan mitään muuta kuin pakollisia juttuja, joten kesälle jää usein iso läjä kalliimpia hankintoja, jotka on pystyneet odottamaan.

Olen luonteeltani sellainen, että sopeudun ja totun nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Kun tulot ovat pienet, niin sopeudun tilanteeseen ja tulen vallan mainiosti toimeen pienillä tuloilla. Kun tulot kasvavat, niin olen erittäin näppärä löysäämään kukkaroni nyörejä ja höllentämään rahan käyttöäni. En tiedä onko tämä hyvä vai huono asia, mutta näin olen huomannut toimivani. Olennaista on kuitenkin se, etten kuluta rahaa turhiin asioihin, vaan niihin isoihin tai pienempiin hankintoihin, joita olen pohtinut jo jonkin aikaa. Toki aika ajoin tulee tehtyä myös heräteostoksia, mutta nykyään onneksi melko harvoin.

Vaikka olen kokenut tämän kesätöiden loppumisen ja opintojen alkamisen jo neljänä peräkkäisenä vuotena, niin siltikin olen jälleen kerran huolissani siitä, kuinka pärjään, kun tulot tippuvat merkittävästi. Tänä vuonna stressiä lisää se, että olen kesän aikana tienannut selkeästi enemmän kuin aiempina vuosina, joten pudotus tulee olemaan aiempia vuosia kovempi. Positiivisena asiana on toki se, että isommista tuloista on jäänyt enemmän säästöön, mutta säästöjen käyttäminen päivittäisen toimeentulon turvaamiseksi tuntuu inhottavalta. Pitänee kuitenkin ajatella asiaa siltä kannalta, että kesätöistä kertyneet säästöt mahdollistavat paremman keskittymisen opiskeluun lukuvuoden aikana, kun keikkatöitä tarvitsee tehdä hieman vähemmän.

Oman kokemukseni mukaan haastavinta aikaa kesätyötulojen ja opiskelijan tukien välisessä tasapainottelussa on ensimmäiset kaksi kuukautta kesätöiden loppumisen jälkeen. Vaikka näinä kuukausina kesätöiden tuottamat säästöt ovat suurimmillaan, niin oleellista on olla käyttämättä säästöjä liikaa. Ensimmäisinä kuukausina kannattaa vetää jopa normaalia tiukempaa linjaa rahankäytön suhteen, jotta tottuu ”uuteen” tulotasoon ja oppii muistamaan jälleen sen, ettei käytä rahaa turhiin asioihin. Itselläni on tapana asettaa jokaiselle kuukaudelle sama kiinteä summa, jonka siirrän säästötililtä käyttötililleni. Mikäli jonakin kuukautena on enemmän yllättäviä menoja, niin silloin yleensä siirrän säästötililtä hieman lisää rahaa, jotta eläminen ei mene liian tiukoille.

Tsemppiä tulevaan lukuvuoteen niin uusille kuin jatkavillekin opiskelijoille!

Kurkkaa myös Cian omaan blogiin ciames.fi!

Lue seuraavaksi:

Opintolaina - uhka vai mahdollisuus?