Joululahjaksi rokote lapselle kehitysmaahan tai unohtumaton tarina ystävälle?

Sami-Petteri Asikainen
Sami-Petteri Asikainen

Olen Sami-Petteri Asikainen, joensuulainen, 30 ikävuoden rajapyykkiä lähestyvä sairaanhoitajaopiskelija ja bloggaaja. Minulle tärkeitä aiheita ovat hyvinvointi ja onnellisuus. Omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan mustavalkoisen värikkäästä elämästä ja annan vinkkejä mielen hyvinvointiin.

Haluaisitko antaa lahjoja, jotka merkitsevät enemmän kuin vain antamisen iloa? Lue Sami-Petterin vinkit kestäviin lahjavalintoihin.

Sami-Petteri Asikainen
Sami-Petteri Asikainen

Olen Sami-Petteri Asikainen, joensuulainen, 30 ikävuoden rajapyykkiä lähestyvä sairaanhoitajaopiskelija ja bloggaaja. Minulle tärkeitä aiheita ovat hyvinvointi ja onnellisuus. Omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan mustavalkoisen värikkäästä elämästä ja annan vinkkejä mielen hyvinvointiin.

Jouluun on enää vain pieni hetki ja joululahjasesonki on kuumimmillaan. Sen myötä monilla myös joulustressi. Kaupat täyttyvät ihmisistä, joiden askel on kymmenen kertaa nopeampi kuin muuna aikana vuodesta. Vanhempien verenpaine on koholla, kun lahjojen hankkimisen lisäksi pitäisi valmistaa joulupöydän antimet – missähän välissä senkin ehtisi tehdä?

Nykypäivänä lahjan hankkiminen on entistä vaikeampaa. Kauppojen hyllyt ovat täynnä tavaraa ja ainakin minusta tuntuu siltä, että varsinkin lapset ovat entistä vaativampia lahjojen suhteen. Jos aiemmin kelpasi halpakaupasta ostetut verkkarit, nyt pitää olla vähintäänkin Adidasta.

Paljon puhuttu ilmastonmuutos tuo tärkeää pohdintaa myös joulun sesonkiin. Itselleni hieman uudempi käsite ”eettinen joululahja” on tullut tutuksi tänä vuonna. Olen yrittänyt kiinnittää enemmän huomiota kestäviin valintoihin tukeakseni työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Omilla lahjavalinnoillani olen halunnut ajatella, että ne merkitsevät enemmän kuin vain antamisen iloa.

Kierrätä & säästä

Viime jouluna päätin, että käärin jatkossa kaikki lahjat sanomalehteen joulupaperin sijaan. Itselläni ei tule kovin paljon ostettua lahjoja, mutta siinäkin voi säästää muutamia euroja. Jos lahjoja ostetaan enemmän ja lahjapaperia kuluu paljon, säästö voi olla merkittävä.

Pieni vinkki: sanomalehtiin saa kivan ”vanhan” tunnelman, kun keittää vahvaa teetä ja suihkuttaa kevyen kerroksen sumutepullolla sanomalehden päälle. Kannattaa kuitenkin varoa kastelemasta lehteä liikaa.

Ei ole parempaa lahjaa kuin villasukat

Omasta mielestäni ei voi olla parempaa lahjaa kuin rakkaudella neulotut villasukat. Jos osaisin neuloa, tekisin koko perheelle villasukat ja lapaset. Tuon taidon puutteessa ostin valmiit villasukat Syöpäyhdistykseltä. Samalla annoin oman panokseni heidän toimintaansa. Suosittelen siis käymään paikallisissa yhdistyksissä, jos heiltä vaikka löytyisi vapaaehtoisten neulomia villasukkia tai lapasia lahjaksi.

Anna lahjaksi tarina

Kuvittele itsesi istumaan nojatuoliin tai sohvalle. Huoneessa on lämmin ja rauhallinen tunnelma. Olet laittanut kynttilöitä palamaan ja keittänyt itsellesi kupillisen kuumaa glögiä. Laitat kuulokkeet korville ja alat kuuntelemaan äänikirjaa uppoutuen kirjan tarinaan. Tai sitten lähdet kävelylle hämärään talvi-iltaan katuvalojen valaistessa tiesi. Jokaisella on oma tapansa nauttia.

Äänikirjat ovat tulleet vauhdilla fyysisten kirjojen rinnalle. Ne sopivat erittäin hyvin kiireiseen arkeen, työmatkoille, kävelylle, hämäriin koti-iltoihin tai vaikkapa junamatkoille. Anna lahjaksi tarinoita, jotka vievät mukanaan. Äänikirjapalvelut tarjoavat kaikille jotain laidasta laitaan. Voit valita esimerkiksi Finlandia-voittajan, Olli Jalosen, Taivaan pallo -äänikirjan tai Michelle Obaman Minun tarinani -äänikirjan.

Omista suosikeistani löytyvät Michelle Obaman, Maria Veitolan ja Kiira Korven tarinat. Näiden lisäksi tykkään kuunnella Maaret Kallion ajatuksia herättäviä kirjoja Lujasti lempeä ja Inhimillisiä kohtaamisia.

Mitä jos antaisitkin aineettoman lahjan, joka voi jopa pelastaa hengen?

Todellinen eettinen lahja on sellainen, joka voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Plan, Unicef ja World Vision ovat esimerkkejä yhdistyksistä, joiden kautta on mahdollista ostaa eettisiä, aineettomia lahjoja. Sellainen lahja voi olla esimerkiksi moskiittoverkko, puhdasta vettä, kouluruokailu, polio- ja tuhkarokkorokote, ruokaa ja paljon muuta. Eettinen lahja on jaettu ilo. Siitä saa iloisen mielen niin vastaanottaja kuin myös lahjan antaja.

Älä anna stressin vallata jouluasi

Joulu on monella tapaa hyvin stressaavaa aikaa. Pitää hankkia kuusi, koristella koti, hankkia lahjat ja tehdä ruoat… Älä anna stressin ja kiireen kuitenkaan vallata sydäntäsi. Anna tilaa myös joulun ajan rauhalle ja ympäröivälle rakkaudelle. Kaikki hössötys ja hulina on mielestäni aivan turhaa. Eikö tärkeintä ole kuitenkin perhe, ystävät ja joulurauha!

Rauhaisaa joulunodotusta!

Terkuin, Sami-Petteri

Minua voit seurata Instagramissa nimimerkillä @iamasikainen. Kuvat minusta ottanut Pasi Karjalainen.

OP sosiaalisessa mediassa