Haluatko voida paremmin? – Toteuta hyvinvoivan mielen kartta ja poimi viisi vinkkiä hyvään elämään

Sami-Petteri Asikainen
Sami-Petteri Asikainen

Olen Sami-Petteri Asikainen, joensuulainen, 30 ikävuoden rajapyykkiä lähestyvä sairaanhoitajaopiskelija ja bloggaaja. Minulle tärkeitä aiheita ovat hyvinvointi ja onnellisuus. Omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan mustavalkoisen värikkäästä elämästä ja annan vinkkejä mielen hyvinvointiin.

Kukapa ei haluaisi voida hyvin? Hyvinvointi on subjektiivinen kokemus. Se mikä on minulle hyvinvointia, voi olla sinulle aivan jotakin muuta.

Sami-Petteri Asikainen
Sami-Petteri Asikainen

Olen Sami-Petteri Asikainen, joensuulainen, 30 ikävuoden rajapyykkiä lähestyvä sairaanhoitajaopiskelija ja bloggaaja. Minulle tärkeitä aiheita ovat hyvinvointi ja onnellisuus. Omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan mustavalkoisen värikkäästä elämästä ja annan vinkkejä mielen hyvinvointiin.

Hyvä ja tasapainoinen elämä on yksi tavoitelluimmista asioista rakkauden rinnalla. Ajattelen, että hyvän elämän rakentaminen on kuin metsä, jossa kasvaa erilaisia puulajikkeita. Jokainen puulaji edustaa jotakin osa-aluetta, jolla voit lisätä hyvinvointia. Alussa metsä on aukea ja puuton tila. Ensimmäisenä maahan täytyy istuttaa taimia. Sade kastelee maan ja aurinko antaa voimaa kasvuun. Rakennat hyvinvointia taimi taimelta ja joudut tekemään monenlaisia valintoja saavuttaaksesi päämäärän. Lopulta aukeasta maasta on kasvanut tuuhea metsä, joka seisoo vakaana koko elämän.

Sairaanhoitajaopintojen aikana olen löytänyt monia hyviä keinoja tarkastella omaa elämää ja hyvinvointia. Erityisesti minua kiinnostaa mielenterveys ja se sen osuus hyvinvoinnin kokemisessa. Olen useaan otteeseen suositellut ystävilleni ja perheelleni Suomen Mielenterveysseuran sivulta löytyvää Hyvinvoivan mielen karttaa, jonka tekeminen on helppoa. Siinä on esillä seitsemän osa-aluetta, joita tarkastellaan pohdiskellen ja omaan elämään peilaten. Minä itse olen tehnyt kyseisen kartan jo monta kertaa elämäntilanteiden vaihdellessa. Vaikka nyt puhutaankin hyvinvoivasta mielestä, ottaa se huomioon myös sosiaalisuuden ja fyysisyyden. Terveyshän on WHO:n määritelmän mukaan täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Itse en kuitenkaan lähtisi radikaalisti pyrkimään täydellisyyteen. En usko näiden kaikkien osa-alueiden saavuttavan koskaan täydellistä balanssia.

Hyvinvoivan mielen kartta itseensä tutustumisen työkaluna

Hyvinvoivan mielen kartan rakentamista voisin tosiaankin suositella kaikille. Esittelen teille nyt oman hyvinvoivan mielen kartan pääpiirteissään. Joitakin henkilökohtaisimpia asioita olen joutunut siitä kuitenkin karsimaan. Hyvinvoivan mielen kartan toteutuksen ohjeet löydät tästä.

Ihmissuhteet

Oman ajan ja sosiaalisen ajan tasapainottaminen. Oma rauha on minulle tärkeää. Kaipaan aikaa ja hiljaisuutta ajatuksilleni. Hetki hyvän kirjan parissa lataa mielen akkuja tehokkaasti. Toisaalta kaipaan myös päivittäisen annoksen seurallisuutta. Usein minulle riittää, että tapaan ihmisiä töissä tai koulussa. Toki ystäviä haluan nähdä viikoittain.

Ihmissuhteissa arvostan toisen kunnioittamista ja kuuntelemisen taitoa. Liian ankarasti elämäänsä suhtautuvat eivät minua viehätä. Elämää ei tarvitse aina ottaa niin vakavasti. Pitää muistaa myös nauraa ja iloita. Itselle nauraminen onkin minun suosikkipuuhaa.

Työ ja toiminnallisuus

En ole harrastajatyyppiä impulsiivisuuteni vuoksi. En todennäköisesti koskaan voisi harrastaa mitään sellaista, joka tapahtuu aina tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan. Mielekkäin harrastus minulle onkin luominen. Se ei vaadi aikaa taikka paikkaa. Tästä syystä kirjoittaminen ja valokuvaaminen ovat minulle sopivia harrastuksia. Niissä kehittyy myös jatkuvasti paremmaksi. Varsinkin valokuvaamisessa kehityskaari on usein huima. Kirjoittamisesta on myös muodostunut minulle rakas harrastus. Teen sitä tavoitteellisesti. Bloggaamisen kautta eksyin tekemään myös podcasteja.

Työ rytmittää elämää ja arkea sekä antaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Toki se tarjoaa myös taloudellista turvaa. Olen mukavuudenhaluinen. Tästä syystä en voisi koskaan jumahtaa työpaikkaan, jossa työntekijää ei arvosteta ja jokaisen työpäivän jälkeen mieleni olisi maassa. Koen olevani hyvin yrittäjähenkinen ja haluaisin tulevaisuudessa omistaa yrityksen, joka työllistää ihmisiä. Työnantajana panostaisin työntekijöiden viihtyvyyteen työpaikalla ja jaksamiseen.

Rentoutuminen ja uni

Silloin kun minä olin nuori… Noh, nuorena sitä jaksoi valvoa, vaikka läpi yön. Nykyään tuskin jaksan valvoa edes yhteentoista asti. Tässä vaiheessa joku saattaisi sanoa, että nuorihan minä olen edelleen. Olenhan vasta 28-vuotias. Ehkäpä minulla on niin vanha sielu, etten jaksa kukkua koko yötä valveilla.

Lepo on minun hyvinvoivan mielen kartassa se tärkein elementti. Huonosti nukuttu yö näkyy ja myös kuuluu. Minun puolisoni on kuvannut minua väsyneenä (ja nälkäisenä) erittäin rasittavaksi.

Toiseksi tärkeäksi elementiksi nostaisin rentoutumisen luonnossa. Kun stressi tuntuu hartioilla, paras keino minulle purkaa sitä on lähteä kävelemään polkuja metsään. Luonto tarjoaa meille paljon erilaisia terveysvaikutuksia ja ne kannattaakin ehdottomasti hyödyntää. Luonnossa liikkuminen ei maksa mitään ja sen vaikutukset ovat tehokkaat. Suosittelen tutustumaan Green care –konseptiin.

Ravinto

Ruoan rooli on unen lailla tärkeää. Ravinnosta saamme energiaa päivän askareisiin, vaikka itselleni ruoka ei olekaan pelkästään energian lähde. On hyvä muistaa, että eihän se autokaan liiku eteenpäin ilman polttoainetta. Itse haluan panostaa puhtaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin. Jos suinkin mahdollista, teen ruoan aina alusta loppuun itse. Olen ikuinen laihduttaja, esteetikko ja kulinaristi. Rakastan hyvää, kaunista ja terveellistä ruokaa. Välillä on hyvä antaa itselle lupa myös herkutella.

Liikkuminen ja liikunta

Liikunta on erittäin hyvä lääke stressiin. Se vahvistaa, tuo vaihtelua ja jännitystä sekä iloa elämään. Luonnossa liikkuminen yksin tai yhdessä puolison ja koiran kanssa on minulle mielen jaksamisen kannalta tärkeitä hetkiä. Liikkuessa aivotyöskentely sujuu ja luovuus kukoistaa. Tykkään erityisesti hiihtämisestä, pyöräilystä ja kävelystä.

Maailmankatsomus ja kulttuuri

Minulla on paljon unelmia, joiden haluaisin toteutuvan. Haluaisin matkustella ja nähdä maailmaa. Tutustua Suomeen päästä varpaisiin. Haluaisin menestyä työssäni ja tuntea arvostusta. Unelmien lisäksi toivolla on tärkeä rooli. Se on luottamusta siihen, että elämä kantaa. Minulla on vankka arvopohja. Mummo opetti minulle, että toisen ihmisen kunnioittamisen tulee näkyä arjessa ja sen tulee olla pohja koko arvomaailmalle.

Taiteesta en ymmärrä mitään, mutta pidän taidenäyttelyissä käymisestä. Ne laajentavat ajattelumaailmaa ja ruokkivat luovuutta. Musiikki sanoittaa usein ne tunteet, joita itse en osaisi ilmaista sanoin. Teatteri on tänä kesänä tullut lähelle sydäntä, koska näyttelen itse kesäteatterissa. Parhaimmat kulttuurikokemukset ovat myöskin kesäteatterista.

Koti ja ympäristö

Elämäni tärkein paikka on koti. Kun turvallisuuden tunne horjuu, kodin tulee olla sellainen paikka missä voin kokea rauhaa ja turvallisuutta. Koti on myös paikka, jossa voin olla sellainen kuin oikeasti olen. Elinympäristöltä kaipaan rauhallisuutta, luonnonläheisyyttä ja ennen kaikkea mahdollisuutta hiljaisuuteen.

5 vinkkiä arjen onnellisuuden saavuttamiseen

Panosta terveyteen; fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Syö tuoreita ja kotimaisia kasviksia. Liiku enemmän luonnossa, kävele, pyöräile, hiihdä, tai käy vaikka uimassa. Valitse sellainen liikuntamuoto, josta sinä pidät. Aloita kevyesti, etene omassa tahdissa ja älä ahnehdi kerralla liikaa.

Panosta vielä vähän enemmän positiivisuuteen. Näe ystäviäsi ja älä murehdi asioita, joihin et voi itse vaikuttaa. Pohdi oikein tosissasi niitä asioita, jotka suojaavat sinua elämän tarjoamilta haasteilta. Näitä ovat esimerkiksi ystävät, lemmikki, perhe, työ(-kaverit) ja luonto. Panosta niiden laatuun. Äläkä unohda kehittää mieltäsi.

Älä yliarvioi työn ja rahan merkitystä. Työ ja raha eivät todellakaan ole kaikki kaikessa, vaikka raha mahdollistaa paljon. Sinulla on vain tämä yksi elämä elettävänä. Nauti elämästä itsesi, perheesi ja ystäviesi kanssa. Tee asioita, joista pidät. Monia asioita voit tehdä edullisesti ja jopa ilmaiseksi. Loput rahat voit säästää vaikkapa asuntoon tai unelmien lomamatkaan.

Ajattele positiivisesti ja hymyile! Hymyily tekee ihmeitä. Se poistaa mm. stressiä ja vapauttaa endorfiineja. Hymy myös tarttuu ja parhaimmillaan parantaa vastustuskykyä. Näin väittää ainakin inspiyr.com–sivusto. Plussaa on myös, että se ei maksa mitään.

Vapaus omaan elämään! Ota vastuu elämästäsi ja toteuta unelmiasi.

Terkuin, Sami-Petteri

Seuraa minua Instagramissa @thesamipetteri ja tutustu myös blogiini www.samipetteri.fi, josta löydät kaikki julkaisemani podcast jaksot.

OP sosiaalisessa mediassa