Pumppaa renkaisiin riittävästi ilmaa

Ehdottomasti yleisin katukuvassa nähtävä virhe on ajaa liian löysillä renkailla. Polkemisesta tulee huomattavasti kevyempää, kun renkaissa on riittävän suuri paine. Lisäksi löysä rengas on herkkä rikkoutumaan esim. monttuun tai katukiveyksen yli ajettaessa. Kun renkaan ilmatila ei pysty vaimentamaan iskua, vanne tekee sisärenkaaseen ”käärmeenpureman” eli lyö reiät vanteen reunojen kohdalle.

Kullekin rengastyypille on oma suosituspaineensa, jonka sallittu alue on aina merkitty renkaan kylkeen. Mitä lähemmäksi suurinta sallittua painetta renkaan täyttää, sitä kevyemmin se vierii, mutta liian kovalla renkaalla tien epätasaisuudet välittyvät polkijalle tärinänä. Sopivaan rengaspaineeseen vaikuttaa siis myös se, millaisilla teillä ajat. Kannattaakin kokeilla, millä paineilla oman pyöräsi renkaan mukavuus ja keveys ovat tasapainossa.

Paineet tulee myös tarkistaa vähintään kerran kuussa, sillä kumi on huokoista ja kumilaadusta riippuen rengas päästää ilmaa lävitseen enemmän tai vähemmän.

Säädä satula oikealle korkeudelle

Harva arkipyöräilijä kiinnittää huomiota satulan korkeuteen sen enempää kuin että jalkojen tulee ulottua polkimille. Satulan korkeudella on kuitenkin suuri merkitys siihen, miten polkeminen rasittaa kehoasi.

Yleisemmin satulan näkee olevan liian matalalla. Polkeminen tapahtuu ikään kuin jatkuvassa kyykyssä ja jalan isot lihakset eivät pääse tekemään työtään oikein. Lisäksi tämä virhe rasittaa polviniveliä aivan turhaan.

Satulan korkeuden tulisi olla sellainen, että polkimen ollessa ala-asennossa polveen jää vain pieni kulma. Jalka oikenee täysin suoraksi vasta, jos polkimia poljetaan kantapäillä.

Jos satula on liian korkealla, lantio keinuu satulalla, mistä seura usein alaselän ongelmia. Ajomatkan pidentyessä liian korkealle säädetyn satulan seuraukset tuntee myös takalistossaan.

Satulassa ei myöskään tulisi olla juurikaan kallistusta; eteenpäin viettävä satula tuo painoa liiaksi käsille ja joudut puristamaan ohjaustangosta turhaan. Tämä aiheuttaa myös helposti niska-hartiaseudun vaivoja. Nokka pystyssä oleva satula puolestaan kääntää lantion polkemisen kannalta luonnottomaan asentoon ja voi lisäksi aiheuttaa kiusallisia hiertymiä.

Vaihteet on tehty käytettäväksi

Useimmilla meistä on pyörässään vaihteet, mutta niitä käytetään turhan säästeliäästi. Vaihteet on kuitenkin tehty helpottamaan polkemista. Perusajatus on, että polkimia pyöritetään tasanopeudella ja maaston muotoihin reagoidaan muuttamalla välityssuhdetta eli vaihtamalla vaihteita.

Yleisin virhe on polkea liian harvoilla välityksillä eli liian isolla vaihteella. Tällöin polkija alkaa keinua pyörän päällä puolelta toiselle ja polkimien pyörittäminen muuttuu yksipuoliseksi runttaamiseksi. Voimaa haetaan ohjaustangosta puristamalla ja riski erilaisiin rasitusvammoihin kasvaa. Etenkin polvinivelet ovat jälleen turhan suurella rasituksella.

Kun malttaa vaihtaa ajoissa pienemmälle vaihteelle, pystyy isonkin ylämäen selättämään samalla poljinvoimalla kuin tasamaaosuuden - etenemisvauhti vain hidastuu.

Tarpeettoman pienellä vaihteella ajosta ja tiheästä pyöritysnopeudesta ei sinänsä ole mitään haittaa, mutta sen polkija yleensä huomaa itsekin herkemmin, kun matka ei taitu vaikka polkimet pyörivät vinhaan. Ajatuksissaan sitä jää helpommin junnaamaan liian isolla vaihteella.

Jos vaihteiden aktiivinen käyttö ei ole rutiinia, poljinnopeuteen on varta vasten kiinnitettävä huomiota. Opetteluvaiheessa voit vaikka laskea kuinka monta kierrosta polkimet pyörähtävät minuutissa. Yleisesti suositellaan, että pyöritysnopeus olisi yli 80 kierrosta minuutissa.

Tarkista myös, että pyöräsi on turvallisessa ajokunnossa

Oheisella videolla käydään läpi kymmenen kohdan tarkistuslista, jonka avulla tarkistat helposti pyöräsi tärkeimmät huoltokohteet. Kun ajokin tarkistaa kotosalla, voi sen huoltaa tai huollattaa valmiiksi ja välttyä näin ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. On esimerkiksi pieni työ vaihtaa kulunut rengas suunnitellusti uuteen, mutta tien päällä rengasrikko sekoittaa ainakin päiväsi aikataulut ja voi pahimmillaan jopa vaarantaa terveytesi.

Muuta evästeasetuksiasi