Miten saada kesätöitä?

Mitä asioita nuorten kannattaa ottaa huomioon kesätöitä hakiessa ja kesätöissä? Kerron tässä muutamia asioita, joita olen itse huomannut ja pidän tärkeänä.

Hyvällä työhakemuksella kokematonkin nuori voi päästä helposti töihin. Hakemuksessa kannattaa mainita kiinnostus uuden oppimiseen. Työnantajat pitävät työntekijöistä, jotka haluavat edetä uralla tai oppia työn ohella uusia taitoja.

Sopivaa kesätyöpaikkaa miettiessä kannattaa kartoittaa lähialueen mahdollisuudet. Onko kotikulmillasi lähikauppaa, kirjastoa tai vaikkapa kahvilaa? Myöskin entiset TET-paikat voisivat olla hyvä tärppi kesätyötä miettiessä. Tai saisitko kesätöitä joltain tutulta tai naapurilta. Eli siis suhteilla voi päästä myös töihin. Esimerkiksi kaupassa on monia työtehtäviä, jotka ovat helppo oppia ilman sen kummallisempaa koulutusta. Kesätyöntekijöille on usein joku vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on opastaa työtehtävissä. Ei siis kannata suinkaan pelätä, ettei osaa hommia vaan tarttua rohkeasti uusiin haasteisiin.

Työhakemus kannattaa viedä paikan päälle ja samalla kertoa itsestään muutamalla lauseella. Näin jäät varmasti työnantajan mieleen ja sinut saatetaan valita muiden hakijoiden joukosta. Monet lähettävät hakemuksen postissa ja usein ne hukkuvat työpöydälle muiden postien joukkoon. Kun viet itse hakemuksen, luetaan se todennäköisesti jo heti. Itse antaisin myös CV:n, kun vien työhakemuksen.

Nuorilla ei vielä ole paljoakaan työkokemusta, mutta jokin CV kannattaa tehdä. CV eli ansioluettelo kertoo mitä olet tehnyt ja missä paikoissa. Jos et ole ollut kesätöissä, niin kannattaa merkata ainakin harrastukset ja niiden toimintaa. Myös koulun TET-jaksot ja päivätyökeräys kannattaa mainita. Esimerkkinä partiossa opitut taidot auttavat myös työelämässä ja monet työnantajat kokevat partiolaiset luotettavina. Tämän tyyliset asiat auttavat nuoria kesätyön saamisessa. Monet työnantajat haluavat tarjota nuorille kesätöitä ja siten auttaa työelämän polulle.

Työhaastatteluun

Kun olet vakuuttanut mahdollisesti tulevan työnantajasi ja sinut kutsutaan haastatteluun, kannattaa tästä napata muutama vinkki, jos et aikaisemmin ole ollut työhaastattelussa.

Työhaastatteluun tulee saapua hieman sovittua aikaa aikaisemmin. Ajoissa oleminen viestii työnantajalle sen, että olet työntekijänäkin ajoissa. Suosittelen opettelemaan pienen tekstin itsestäsi ulkoa, sillä usein pyydetään kertomaan hieman itsestäsi. Kun olet miettinyt valmiiksi mitä sanot, antaa se sinusta paremman kuvan kuin miettiminen ja tuumailu. Voit kertoa tässä kohtaa harrastuksistasi, perheestä, aikaisemmista työpaikoista sekä itsestäsi.

Sopivan mittainen ”hissipuhe” on 2-3 minuuttia. Sinun ei kannata missään nimessä kehua kuinka hyvä olet kaikessa vaan olla realistinen taitojesi suhteen. Niin kuin aikaisemmin mainitsin niin ei kaikkea voi osata ja uuden oppiminen kuuluu kesätöihin. Sinulla on työntekijänä oikeus vaatia kunnollista perehdytystä työtehtäviin.

Työhaastatteluun kannattaa laittaa siistit vaatteet. Jos normaalisti kuljet verkkareissa ja hupparissa, niin suosittelen laittamaan farkut ja kaulus- tai siistin t-paidan. Puku tai pikkutakki on kuitenkin ylipukeutumista ja aivan turhaa. Unohda siis musta puku ja solmio. Monesti kannattaa pitää nyrkkisääntönä, että haastatteluun saavutaan hieman työtehtäviä hienommassa pukeutumisessa.

Muista kätellä tullessasi ja poistuessasi haastattelusta! Kättelemisen tärkeyttä ei voi korostaa koskaan liikaa.

Tarvitsenko palkkatilin?

Jos saat kesätöitä, kannattaa olla iloinen. Ennen ensimmäistä työpäivää sinun tulisi tehdä vielä muutama asia. Aina kun aloitetaan uusi työ, kirjoitetaan työsopimus. Se on tärkeä kummankin osapuolen kannalta. Sopimuksessa on tiedot niin työnantajasta kuin työntekijästä. Molemmat tuntevat silloin toisensa ja työnantaja voi olla varma työntekijästään. Sopimukseen kirjataan työajankohta, paikka, työtehtävät sekä työstä maksettava korvaus eli palkka.

Nuorten kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota palkkaan. Joskus nuorille yritetään maksaa liian alhaista palkkaa, vaikka olisi mahdollisuus suurempaan ansioon. Kannattaa aina tutustua alan palkkatasoon nuorille ja huomauttaa asiasta, mikäli palkka tuntuu laittoman alhaiselta. Alaikäisille on määritelty erikseen mitä työtehtäviä saa tehdä ja miten. Alaikäisten työajat on myös tarkkaan määritelty. Niihinkin on siis syytä tutustua huolella, ettei töissä tule ikäviä yllätyksiä.

Työsopimuksen lisäksi kannattaa sopia suullisesti käytännön asioista koskien ruokailuja, taukoja ja muita pienempiä työhön vaikuttavia käytännön asioita.

Kesätöistä saa ihan oikeaa palkkaa ja siitä tulee ilmoittaa myös verottajalle. Toimita siis verokorttisi työnantajalle viimeistään palkan maksua ennen. Monesti kesätöistä saadut tulot jäävät niin pieniksi, ettei sinun tarvitse maksaa veroja. Silti verokortti tulee aina toimittaa palkanmaksua varten. Verokortti kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen kesää, vaikka heti tämän jutun luettuasi.

Lisäksi sinulla tulee olla pankkitili, jolle palkka maksetaan. Tänä päivänä yritykset eivät voi käytännössä maksaa palkkoja käteisellä, vaan raha liikkuu tilien kautta. Palkan maksuun sopii oikein hyvin tavallinen käyttötili. Kun saavut työpaikalle, on kohteliasta esitellä itsensä työkavereille. Monilla työpaikoilla kesätyöntekijät ovat odotettuja ja iloinen piristys muiden työntekijöiden kesken. Tauoilla kannattaa ennemmin keskustella muiden työntekijöiden kanssa ja kysellä työstä kuin olla puhelimella ja istua hiljaa. Tämä toki riippuu kovasti työpaikasta, mutta varsinkin vanhemmat ihmiset eivät ole koko aikaa puhelin kädessä. He voivat kokea epäsosiaalisen käytöksen loukkaavana. Antaisin ohjeeksi toimia samoin kuin muut työntekijät.

Tämän lisäksi kannattaa keskustella työnantajan kanssa, mitä asioita saat julkaista sosiaaliseen mediaan. Osa työpaikan asioista voi hyvinkin olla salaista tietoa ja näin ollen onkin itsestään selvää, ettei niitä julkaista.

Kesätöiden päättymisen jälkeen on vielä yksi tärkeä asia. Nimittäin työtodistus. Työtodistus kertoo mitä teit työssäsi, missä olit ja miten työt sujuivat. Suosittelen pyytämään palautetta myös suullisetsi tehdystä työstä, vaikka viikon päätteeksi. Näin tiedät ajantasaisesti, miten sinulla menee. Kun haet seuraavaan työpaikkaan, on työtodistuksesta sinulle hyötyä ja voit näyttää sen tulevalle työnantajallesi.

Näillä vinkeillä olen itse saanut kesätöitä ja toivon, että mahdollisimman moni lukija rohkaistuisi ja hakisi kesätöitä. Hyvä hakemus ei takaa kesätöitä, eikä saa missään nimessä lannistua, jos ensimmäinen työpaikka onnistu. Monien paikkojen hakeminen ei ole sinulta missään nimessä pois. Todennäköisesti jokin niistä onnistuu. Aloita jo tänään kesätyöhakemuksen tekeminen. Yläkoululaisten kannattaa pyytää apua esim. OPO:lta, jos tuntuu yhtään epävarmalta. Kannattaa tutustua kesätyökampanjaan Tutustu Työelämään ja Tienaa. Sillä tavalla sain itsekin ensimmäisen kesätyön ja pääsin työmaailmaan kiinni. Tämän tekstin pohjalta onnea työnhakuun!

Kommentoi alas sun kesätyövinkit!

Seuraa minua myös Instagramissa ja Snapchatissa @anttisilantera

Tutustu myös muihin op.median omistaja-asiakasbloggaajiin!

Tuoreimmat
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Täyttääkö kotisi arvoasunnon kriteerit? Tällä hetkellä arvoasunnot käyvät hyvin kaupaksi. Kiinteistönvälittäjät kertovat, millainen arvoasunto kiinnostaa eniten.
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Monet yrittäjät oppivat kassavirran tasapainottamisen tärkeyden kantapään kautta. Kassavajeen torjumiseen löytyy keinoja, mutta asiantuntijan tärkein vinkki yrittäjälle on tämä: lomaile silloin kun...
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Tarjolla olevien sijoitusinstrumenttivaihtoehtojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti parin vuosikymmenen aikana. Erityisesti sijoitusrahastojen suosio on ollut vahvaa niin piensijoittajien kuin...
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.

OP sosiaalisessa mediassa