Pidä kesämökki kunnossa – 10 + 1 asiaa, jotka kannattaa tarkistaa joka vuosi

Mökillä kannattaa käydä katsastamassa perusasiat joka vuosi, vaikkei siellä muuten viettäisikään aikaa. Mökin kunnosta huolehtiminen on omaisuudesta ja turvallisuudesta huolehtimista.

1. Tarkista katto

Vanhat peltikatot ovat alttiita myrskytuulille. Tarkista vähintään kerran vuodessa ja aina isompien myrskyjen jälkeen, että kattopellit ovat kunnolla kiinni.

Katso samalla, näkyykö katolla paljon oksia tai roskaa ja puhdista ne pois, etteivät kourut ja rännit tukkeudu. Myrskyn jälkeen oksia on saattanut joutua myös savupiippuun. Tarkista tilanne taskulampun avulla.

Myös piipun kunto, sen liittymät ja yleinen kunto on syytä varmistaa vähintään kerran vuodessa. Jos piippu näyttää halkeilleen pahasti, kutsu nuohooja varmistamaan kunto.

2. Varmista laituri

Keväällä ja rajujen myrskyjen jälkeen on hyvä tarkistaa, onko jäiden lähtö tehnyt tuhoja laiturille, esimerkiksi siirtänyt sitä paikoiltaan tai hajottanut rakenteita. Katso, että laituri on hyvin kiinni rannassa. Käy myös laudoitus läpi ja vaihda uudet laudat lahonneiden tilalle.

3. Kierrä koko tontti

Tarkista tontin puiden tilanne vähintään kerran vuodessa ja kovien myrskykelien jälkeen. Kaada pystyyn kuolleet puut. Pyydä paikalle tarvittaessa metsuri. Kaatuva kelopuu voi tehdä kallista tuhoa rakennuksille tai autoille ja aiheuttaa vaaraa ihmisille sekä eläimille.

4. Putsaa kourut ja torvet

Sadevesikourut ja syöksytorvet täyttyvät pudonneista lehdistä sekä muusta roskasta. Jos niitä ei puhdista, kourut täyttyvät ja hajoavat. Käy kourut ja torvet läpi keväisin sekä syksyisin.

5. Napsauta sähköt päälle

Jos mökillä on sähköt, käy johdot läpi pitkän poissaolon jälkeen. Jyrsijät viihtyvät hiljaisessa tilassa ja saattavat nakertaa sähköjohdot piloille.

Kytke jokaisella mökkireissulla virta päälle ja tarkista laitteiden sekä valaisinten toimivuus. Jos jostain nousee käryä, tutki vauriot ja pyydä tarvittaessa ammattilaista korjaamaan asia. Rikkinäiset johdot ovat turvallisuusriski.

6. Lämmitä tulisija kuntoon

Varmista tulisijan toimivuus ainakin kevään ensimmäisellä käynnillä. Aloita lämmitys tauon jälkeen aina pienellä tulella. Kylmät tiilet halkeavat, jos ne lämpenevät liian nopeasti. Jos kostea piippu ei lähde vetämään, polta pesässä aluksi sanomalehteä halkojen sijaan, niin savu ei tule sisälle.

7. Asenna pumppu paikoilleen

Vesipumppu on mökin yleisin ongelman aiheuttaja, sillä kaikki pumput eivät kestä pakkasta. Tarkista maahantuojalta, onko pumppusi nostettava talvisäilytykseen sisälle.

Keväällä kannattaa tarkistaa, että pumppu toimii ennen kuin sen asentaa paikalleen. Jos pumppu on jäänyt vahingossa ulos talveksi, se on saattanut jäätyä ja haljeta. Haljennutta pumppua ei voi korjata, vaan se on vaihdettava uuteen.

8. Tuuleta kunnolla

Avaa ovet sekä ikkunat ja tuuleta mökki kunnolla vähintään kerran vuodessa, mieluiten useammin. Jos ilma mökissä ei vaihdu, sinne alkaa kertyä kosteutta ja pahimmillaan mökki homehtuu käyttökelvottomaksi.

Luota silmiin ja nenään. Jos mökki vielä tuuletuksen ja lämmityksen jälkeenkin tuoksuu tunkkaiselta, voi olla syytä epäillä kosteusvaurioita. Silloin kannattaa pyytää kosteusmittaajat paikalle.

9. Kunnosta ikkunat ja ovet

Syksyn ja talven kosteus turvottaa helposti mökin ovet ja ikkunat kiinni. Avaa ne kuivalla kesäkelillä ja jätä hetkeksi kuivumaan ja kutistumaan takaisin mittaansa.

Myös ovien lukot jumittavat helposti, jos niitä ei ole pitkään aikaan käytetty. Käytä lukkoöljyä ja poista ruoste sekä hapettumat. Toista tämä mielellään kaksi kertaa vuodessa, niin lukot eivät ehdi jumittua.

10. Häädä pörriäiset

Siivekkäät rakentavat pesiä mökin sisään ja pihamaalle. Ampiaispesä kannattaa poistaa heti, kun sen havaitsee, niin lomailijat eivät ehdi esimerkiksi astua pesän päälle.

Rakennuksen lisäksi pesä voi löytyä pihasta. Maa-ampiaisen pesän tyypillisin paikka on lämmin eteläpuolen penkka, jossa kasvaa paljon kasveja. Tunnistat pesän noin metrin korkeudella liikkuvista ampiaisista.

Ole varovainen. Jos et ole ennen poistanut pesiä, puuha pelottaa tai olet allerginen pistoille, pyydä poistamiseen apua kokeneemmilta.

+ Jätevesilaki astuu voimaan - pitääkö jätevesijärjestelmäsi päivittää?

Uusi jätevesiasetus astuu voimaan lokakuun 2019 lopussa. Käytännössä siis rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa lokakuun loppuun mennessä, jos ne eivät täytä uuden jätevesilainsäädännön mukaisia vaatimuksia. Jätevesijärjestelmien suunnittelu- ja lupapalvelut saattavat ruuhkautua ja myös urakoitsijoista voi tulla pula, joten kannattaa olla liikkeellä ajoissa! Lisätietoa löydät esimerkiksi www.jatevedet.fi.

Tutustu seuraavaksi:

Oletko jo vakuuttanut vapaa-ajan asuntosi? Tutustu mökkivakuutukseen.

Lähde: Mökkitalkkari Esa Rautio

OP sosiaalisessa mediassa