Luonnon hyvinvointivaikutukset saavat sinut haaveilemaan vapaa-ajanasunnosta

Wilma Tuominen
Wilma Tuominen

Parikymppinen muotoilija ja oman elämänsä designer, joka innostuu elämyksistä, kestävästä elämäntyylistä ja itsensä työllistämisestä. Sydän sykkii luonnolle ja kaikenlaiselle luovalle toiminnalle. Omistaja-asiakasbloggarina kirjoitan säästämisestä ja fiksusta rahankäytöstä, jolla mahdollistetaan omien unelmien toteutuminen.

Yli puoli miljoonaa kesämökkiä kertovat, että suomalaiset viihtyvät vapaa-ajanasunnoissa ja luonnon läheisyydessä. Eikä syyttä, sillä ihminen kaipaa vaihtelua, virkistysmahdollisuuksia ja rauhoittumista. Luonto tarjoaa erilaisia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia kuin sieniä sateella.

Wilma Tuominen
Wilma Tuominen

Parikymppinen muotoilija ja oman elämänsä designer, joka innostuu elämyksistä, kestävästä elämäntyylistä ja itsensä työllistämisestä. Sydän sykkii luonnolle ja kaikenlaiselle luovalle toiminnalle. Omistaja-asiakasbloggarina kirjoitan säästämisestä ja fiksusta rahankäytöstä, jolla mahdollistetaan omien unelmien toteutuminen.

Mökkeilijöitä ja mökkejä on erilaisia, eikä vapaa-ajanasuminen suinkaan ole pelkästään suomalaisten intoilua. Haaveissa siintävät saaristojen luksusmökit ja huvilat, mutta myös metsäluonnon keskellä tönöttävät piilopirtit ja mummonmökit. Vapaa-ajanasunnoksi kelpaavat myös ympäristöystävälliset ekomökit ja idylliset siirtolapuutarhamökit.

Osa mieltää mökkeilyn ja vapaa-ajanasumisen työleiriksi, rahareiäksi tai jopa ympäristökatastrofiksi. Mökkeilystä voi kuitenkin tehdä virkistävää ja omilla valinnoilla voi vaikuttaa vapaa-ajanasumisen kuluihin ja ympäristöystävällisyyteen.

Mökkeilyyn hullaantuneet kuitenkin kertovat luonnon olevan yksi isoimmista syistä siihen, miksi mökille on päästävä – olipa se sitten oma, tutun tai vuokrattu. Luontomaisemat, metsät, kalliot ja vesi ovat pidettyjä elementtejä. Ne viestivät turvallisuudesta, suojasta ja elämän elinehdoista, jotka liittyvät evoluutiobiologiseen viettiin.

Mökkeilyllä on paljon mieltä ja kehoa elvyttäviä vaikutuksia. Samalla, kun teet hyvää itsellesi, voit tehdä hyvää myös ympäröivälle luonnolle.

Nämä kymmenen mökkipuuhaa edistävät kokonaisvaltaisesti hyvinvointiasi

1. Nauti jokamiehenoikeuksista ja kunnioita luontoa – Nauti oikeudestasi liikkua ja oleskella metsissä ja vesistöissä, mutta älä vahingoita ympäristöä. Lähde melontaretkelle, nuku öitä teltassa tai ikuista mielimaisemasi valokuvin.

2. Ui ja sauno – Mökkeilijöiden perinteisin kombo, saunominen ja uiminen, rentouttavat lihaksia ja virkistävät mieltä. Sanonta Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut pitää paikkansa, sillä saunominen tuottaa mielihyvähormonia.

3. Bongaa eläimiä – Elvyttävä vaikutus lisääntyy, kun alueella voi havaita luonnonvaraisia eläimiä tai kotieläimiä. Erityisesti lemmikeillä on rauhoittava vaikutus ihmisiin, mutta rannassa makoileva sorsaperhe voi olla myös hellyttävä näky, joka lisää hyvää oloa.

4. Tee puutarhatöitä – Filosofi Cicero on todennut, että ihmisellä on kaikki, kun hänellä on puutarha ja kirjoja. Puutarhassa hääräily kuormittaa kehoa sopivasti ja esteettinen piha tuottaa mielihyvää sekä mökkeilijöille että siivekkäille otuksille.

5. Marjasta, kalasta, sienestä ja hortoile – Marjastus on fyysistä tekemistä, mutta palkintona saat luonnon omia superfoodeja, jotka edistävät esimerkiksi sydämen hyvinvointia. Rikkaruohot ovat mökkiläisten riesa, mutta hortoilija osaa hyödyntää nokkosta ja vuohenputkia ruuanlaitossa. Ja miten hyvältä maistuukaan ahvenet kantarellikastikkeen kanssa.

6. Liiku metsässä – Metsässä liikkuminen edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia esimerkiksi lieventämällä stressiä ja kohentamalla kuntoa. Samalla, kun havainnoit luonnon kauneutta kaikilla aisteillasi, voit kerätä roskia luonnosta Roska päivässä -liikkeen innoittamana.

7. Ole aktiivinen, mutta lepää myös – Monen mökkeilijän päivät voivat täyttyä työnteosta ja harrastuksista, mutta muista ottaa aikaa myös riippumatossa loikoiluun. Anna kehon ja mielen levätä.

8. Halaa puita ja kulje avojaloin – Puiden halaaminen ei ole vain luontoaktivistien juttu, vaan se tutkitusti edistää ihmisten hyvinvointia. Kun olet kosketuksissa luontoon, saat runsaasti hyviä mikrobeja, jotka edistävät vastustuskykyäsi. Avojaloin tepastelu vaatii totuttelua, mutta se tekee hyvää jalan pienille ja isoille lihaksille.

9. Sisusta luontoelementeillä – Suihkulähteen solina, ulkotulet ja kukat somistavat pihaasi ja lisäävät kesäpaikkasi miellyttävyyttä ja elvyttävyyttä.

10. Tanssi sateessa – Elämässä ei ole kyse siitä, että odottaa myrskyjen menevän ohi, vaan siitä, että oppii tanssimaan sateessa. Nauti mökkeilyn hyvistä puolista ja luonnon monipuolisista terveysvaikutuksista.

Haaveiletko omasta merenrantamökistä tai omavaraisesta siirtolapuutarhaelämästä? Katso OP Kodista vuokrattavat ja myytävät vapaa-ajanasunnot.

Mökkeilystä, kestävästä elämäntyylistä ja säästövinkeistä voit lukea lisää kirjoittajan blogista Wilma Creates ja Instagramista wilma.helmi. Tykkää myös Facebookissa!

Tekstin lähteenä on käytetty kirjaa Terveysmetsä.

OP sosiaalisessa mediassa