Vuokramarkkinat ovat kasvaneet Suomessa tasaisesti, ja Tilastokeskuksen mukaan vuokra-asuntojen määrä on lisääntynyt lähes puolella miljoonalla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Suomalaiset vuokraavat kotinsa kahdelta erilaiselta taholta: asunnon itse omistavalta yksityiseltä vuok-ranantajalta tai valtion rahoittamalta vuokrataloyhtiöltä. Valtion tukemia vuokrataloyhtiöitä ovat esimerkiksi tarveharkintaiset opiskelija-asuntoyhtiöt sekä kunnan asukkailleen tarjoamat vuokratalot, mutta myös vapaarahoitteiset sekä vuokrahintansa itse määrittelevät yhtiöt, esimerkiksi Sato ja Keva.

Suomessa valtion tukemia sekä yksityisen sektorin vuokra-asuntoja on karkeasti yhtä suuri määrä. Mutta mitkä ovat vuokrafirmalta tai yksityishenkilöltä vuokraamisen erot? Vaikka eroja on varsin vähän, kannattaa erityisesti kokemattoman vuokralaisen kiinnittää huomiota muutamiin käytäntöihin. Nämä kolme kysymystä saattavat askarruttaa erityisesti kokemattomia vuokralaisia.

Saanko asentaa oveen turvalukon?

Ulko-oveen asennettava turvalukko koetaan usein tarpeellisena turvallisuuden tunnetta lisäävänä asiana, ja toisinaan lukon asennuksella voi myös pienentää vakuutusmaksun määrää. Tarkista lupa asentamiseen vuokranantajalta, sillä erityisesti yksityisen henkilön vuokraamissa, vanhemmissa rakennuksissa sijaitsevissa asunnoissa turvalukon asentaminen ei välttämättä ole sallittua. Vuokrafirmojen asunnot taas ovat useammin uudistuotantoa, joten lupa lukon asentamiseen heltiää todennäköisesti helpommin.

Saanko maalata asunnon seinät?

Osa asukkaista haluaa vuokra-asuntoon persoonallista tunnelmaa ja tekee pientä remonttia tai maalaa asunnon pintoja. Vuokrataloyhtiö jarruttelee maalausluvan antamisessa useammin, ja jos lupa heltiää, asukas voi joutua valitsemaan värin ennalta määrätystä, hillitystä sävymaailmasta. Yksityisen vuokranantajan kanssa sisäisistä remonteista on yleensä helpompi neuvotella. Lupa heltiää erityisesti silloin, kun asukas lupaa palauttaa seinien alkuperäisen värin muuttaessaan pois.

Saako vuokranantaja mennä asuntoon?

Moni saattaa pelätä erityisesti yksityisen vuokranantajan ilmestyvän oven taakse kutsumatta tai pahim-massa tapauksessa menevän asuntoon omilla avaimillaan. Kutsumaton kyläily ei ole sallittua missään vuokra-asumisen muodossa: vuokranantajalla ei ole koskaan lupaa mennä ilmoittamatta asuntoon ilman erityistä perustetta. Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi vesivahingon kaltainen akuutti hätätilanne, ja käynnistä on tuolloinkin jätettävä tieto asukkaalle.

Asiantuntija jutussa toimi Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Lue myös:

Kannattaako asua omassa vai vuokralla? Ota huomioon nämä asiat kun teet vertailua

Etsitkö vuokra-asuntoa? Vuokra-asunnot Suomen suurimmista kaupungeista ja muualta maasta löydät OP Kodin sivuilta.