Pitkään alalla ollut sisustussuunnittelija Hannakaisa Ukonaho toteaa, että vielä parikymmentä vuotta sitten sisustussuunnittelu oli käsitteenä monelle täysin vieras.

Nyt Sisustusvimmaa pyörittävän Ukonahon suurin asiakasryhmä ovat keskituloiset lapsiperheet.

– Tämä ei ole enää mikään elitistinen juttu. Ruuhkavuosia elävät ihmiset, joiden aika on kortilla, käyttävät yleensä paljon palveluita. Sisustussuunnittelu on yksi niistä.

Ukonahon mukaan suunnittelupalvelusta hyötyvät yleensä eniten uudisrakennuskohteet. Niissä on helppo vaikuttaa huonekalujen lisäksi esimerkiksi pintoihin ja valaistusratkaisuihin. Kotiaan remontoivat taas kaipaavat ammattilaisen apua erityisesti kylpyhuoneen ja keittiön toimintojen sijoittelussa.

Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet myös erilaiset sisustusohjelmat. Ukonahon mielestä ne ovat hyvää markkinointia alalle mutta antavat usein epärealistisen kuvan suunnitteluprojektien kestosta ja kulusta.

– Aika usein joutuu palauttelemaan asiakkaita maan pinnalle. Muutamassa päivässä ei saada ihmeitä aikaan.

Ole liikkeellä hyvissä ajoin

Ukonaho korostaa, että sisustussuunnittelijan juttusille voi marssia hyvin ilman selvää visiota. Ammattilaisen kanssa keskusteltaessa ajatukset tarkentuvat yleensä nopeasti.

Tiettyjä asioita kannattaa kuitenkin miettiä jo ennen suunnitteluprojektin aloittamista. Ukonahon mukaan tärkein niistä on aikataulu.

Esimerkiksi materiaalien toimitusajat ovat keskimäärin 1–2 kuukautta, ja tyypillinen suunnittelutoimeksianto kestää noin kuukauden.

– Olisi siis hyvä olla liikkeellä ainakin kolme kuukautta ennen remonttia. Omakotitaloprojekteissa voidaan puhua vuodestakin.

Ukonaho lisää, että uudisrakentajan kannattaisi olla suunnittelijaan yhteydessä heti, kun saa talontoimittajalta tai arkkitehdilta tilan pohjapiirustuksen. Usein esimerkiksi kiintokalustesuunnitelma tai valaistus vaativat muutoksia pohjaan.

Toinen tärkeä seikka on projektin budjetti. Suunnittelijan on hyvä tietää ainakin suurin piirtein, miten paljon asiakas on valmis käyttämään projektiin rahaa.

– Budjetti antaa raamit sille, millaisia materiaaleja ja huonekaluja lähdetään hankkimaan.

Suunnittelu on remonttibudjetin yksi osa

Sisustussuunnitteluprojektin budjetti rakentuu kolmesta osasta – suunnittelusta, materiaalihankinnoista ja varsinaisesta toteutustyöstä.

Ukonahon oma toimeksianto yksityiskoteihin maksaa keskimäärin 2 000–5 000 euroa.

– Toteutustyö on yleensä se remontin kallein osa. Valmiin sisustussuunnitelman kanssa on helpompi lähteä kilpailuttamaan urakoitsijoita.

Sisustussuunnittelu voi olla kustannustehokas ratkaisu. Suunnittelijat saavat monista materiaaleista alennuksia ja virhehankintojen riski pienenee.

Myös aika on rahaa, Ukonaho muistuttaa.

– Ihmisten on usein vaikea uskoa etukäteen, miten monta valintaa vaikkapa taloprojektissa pitää tehdä. Kun teen esivalinnat asiakkaan puolesta, heidän ei tarvitse käyttää loputtomasti aikaa kaupoissa kierrellen.

Kuinka suunnitteluprojekti etenee?

Sisustussuunnittelijan ja asiakkaan ensimmäisessä tapaamisessa selvitetään yleensä työn laajuus, jonka pohjalta suunnittelija tekee projektista tarjouksen. Kun asiakas hyväksyy sen, kirjoitetaan suunnittelusopimus, jossa kuvataan toimeksiannon sisältö ja aikataulu.

Varsinainen projekti käynnistyy mittakäynnillä kohteessa. Samalla Ukonaho dokumentoi esimerkiksi säilytettävät kalusteet.

Asiakas ja sisustussuunnittelija tapaavat myös projektin aikana, jolloin suunnitelmaa on mahdollista kommentoida ja hioa yhdessä. Yleensä budjetit eivät muutu merkittävästi kesken projektin. Jos suunnittelutyö kuitenkin laajenee täysin uudelle osa-alueelle, tehdään lisätyöstä uusi sopimus tai sovitaan sähköpostilla työ tehtäväksi tuntilaskutuksella.

Kun sisustussuunnitelma on valmis, asiakas voi alkaa tilata kalusteita ja materiaaleja sen mukaisesti.

– Jos asiakas haluaa, voimme myös hoitaa tilaukset avaimet käteen -periaatteella.

Ukonaho kertoo, että toiveiden muuttuminen tai lisääntyminen projektin aikana on yleistä ja täysin hyväksyttävää. Tavoitteena on kokonaisuus, johon asiakas on tyytyväinen.

– Muistutan aina ihmisiä siitä, että vaikka haluamme tietenkin luoda esteettisen lopputuloksen, tärkein tehtäväni on rakentaa ergonomisia ja toimivia tiloja. Siinä ammattilaisen silmä todella auttaa.