Monissa suomalaiskodeissa on huoneita, joiden käyttö on vähäistä tai olematonta. Esimerkiksi lasten aikuistuessa ja muuttaessa pois kotoa lastenhuoneet saattavat jäädä vähälle käytölle. Tyhjänä olevien huoneiden pattereita on turha hehkuttaa. Kun lämpötilan laskee alhaisemmaksi, säästyy selvää rahaa ja luonnonvaroja.

Oleskelutiloissa tavanomainen lämpötila on 21–22 ja makuuhuoneissa 18–19 celciusastetta. Se, kuinka paljon tyhjänä olevan huoneen lämpötilaa voi laskea, riippuu siitä, onko huone yhteydessä muihin asuttuihin tiloihin.

Huoneiston ilmanvaihto liikuttaa ilmamassoja huonetilojen välillä ja tasoittaa tehokkaasti lämpötilaeroja, vaikka väliovia pidettäisiin kiinni. Tällöin tyhjänä olevan huoneen lämpötila nousee helposti lähelle muiden huoneiden lämpötilaa.

Useimmiten käyttämättömänä olevan huoneen lämpötilaa ei pystytä pudottamaan alle 15 celsiusasteen. Erityisesti lattialämmitys ja myös vesikiertoinen patteriverkosto tasoittavat tehokkaasti asunnon lämpötiloja. Tilakohtaisella lämmityslaitteella, lähinnä sähköpattereilla, lämpötilaerojen ylläpitäminen on helpompaa.

Jos tyhjänä oleva tila on selvästi muista asuintiloista erillään, lämpötilaa voidaan laskea 12 celciusasteeseen ja jopa sen alle. Näin merkittävä huonelämpötilan alentaminen onnistuu käytännössä vain omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoissa.

Putket kaipaavat lämpöä

Talon rakenteet, kalusteet ja elektroniikkalaitteet kestävät hyvin kylmää. Niiden puolesta lämpötilan voi laskea jopa lähelle nollaa. Tiloissa, joissa on vesikiertoisia lämmitysputkistoja, käyttövesiputkistoja tai lämminvesivaraajia, lämpötila olisi hyvä pitää yli 10 celsiusasteessa. Näin varmistutaan, että huonelämpötila pysyy nollan paremmalla puolella, vaikka pakkanen ulkona laskisikin nopeasti.

Huonelämpötilan laskemista liian alhaiseksi voi ehkäistä esimerkiksi asentamalla tilaan sähkökäyttöisen pakkasvahdin, joka toimii tarvittaessa huoneen pääasiallisen lämmityslaitteen tukena. Se alkaa lämmittää huonetta, jos lämpötila laskee tietyn ennalta määritetyn rajan alapuolelle.

Tyhjänäkin olevan huoneen riittävästä ilmanvaihdosta on muistettava huolehtia. Esimerkiksi tulo- ja poistoventtiileitä ei saa energiansäästösyistä tukkia. Jos ilmanvaihto ei toimi ja kosteus tiivistyy rakenteisiin ja pintamateriaaleihin, syntyy otollinen elinolosuhde mikrobikasvustoille ja homeille.

Automaatio ja etäohjaus helpottavat lämpötilan säätämistä

Monia ilmalämpöpumppuja ja sähköpattereita voi ohjata puhelimeen tai tablettiin asennettavalla sovelluksella. Huoneen lämpötilaa voidaan seurata mobiililaitteelta ja tarvittaessa lämmityslaitteen toiminta-asetuksia voidaan muuttaa etänä.

Taloissa, joissa on sähköinen lattialämmitys, lämmityksen toimintaa voidaan automatisoida erilaisilla ohjauslaitteistoilla. Sen avulla jokaiseen huoneeseen voidaan säätää mieleinen lämpötila. Huoneiden lämpötila voidaan myös asettaa alhaisemmaksi silloin, kun niitä ei käytetä. Lämmityksen toimintaa voidaan automatisoida esimerkiksi niin, että päivisin, perheen ollessa poissa kotoa, asunnossa on viileämpää ja iltaisin lämpimämpää.

Lähde: Harri Heinaro, energiatehokkuuden asiantuntija, Motiva Oy

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Patterit kuumana? Kaksi laskelmaa kertoo, miten ilmalämpöpumppu tuo säästöä lämmityskuluihin

Sähkön hinta nousussa: miten pitää kulutus aisoissa, miten varautua nousevaan hintaan taloudellisesti?

Ekonomisti: Hintojen nousua vaikea päästä pakoon, oman kulutuksen vaihtoehtoja kannattaa miettiä

Artikkeli on julkaistu 4.12.2018 ja sitä on päivitetty 7.9.2022.