Oman talon rakentaminen on ollut satakuntalaisen Heikki Sillanpään haave pikkupojasta asti. Hänen vanhempansa rakensivat kotitalon itselleen ja Heikistäkin on aina tuntunut, että niin kuuluu tehdä.

-Minulla on ollut sellainen mentaliteetti, että ihmisen täytyy rakentaa yksi talo. Silloin asumiseen syntyy erilainen suhde, kuin jos talo on toisen tekemä, Heikki miettii.

Vaimo Eveliina Sillanpää puolestaan ei ollut aluksi yhtä innokas aloittamaan rakennusprojektia.

-Heikki on puhunut talon rakentamisesta koko yhteiselomme ajan. Remontoimme vuonna 2014 rivitalon päätyasunnon Turussa. Se oli hyvin intensiivinen ja rankka projekti. Asuimme remontin keskellä koko vuoden.

Raskaan remonttivuoden aikana Eveliina ajatteli, ettei halua enää koskaan tehdä mitään vastaavaa, mutta uusi projekti kyti Heikin mielessä.

-Yritin koko ajan keksiä Heikille jotakin muuta tekemistä, kuten vaatehuoneen rakentamisen, jotta saisin hänen ajatuksensa pois talon rakentamisesta. Hän kuitenkin puhui tontin etsimisestä, vaikka yritin viivyttää häntä. Olimme saaneet lapsen, enkä halunnut kuluttaa aikaa rakentamiseen.

Heikin päätä ei käännetty ja pian Eveliinakin alkoi lämmetä uudelle projektille. Etenkin, kun rivitaloasunto alkoi käydä pieneksi kolmelle hengelle, eikä sijainti vilkkaan tien vieressä tuntunut turvalliselta, kun Venla-tytär täytti vuoden. Vanha asunto oli kolmessa kerroksessa, mikä sekin oli pikkulapsiperheessä epäkäytännöllistä.

Vaikeinta tontin valinta

Tontin valitsemisesta kehkeytyikin koko projektin vaikein osuus. Yleensä talon malli valitaan tontin mukaan, mutta Eveliina ja Heikki olivat päättäneet talonsa mallin ennen tontin löytymistä. Piti siis löytää aivan tietynlainen tontti, eikä se ollutkaan niin helppoa.

-Se vaikeutti asiaa. Kävimme katsomassa tontteja puoli vuotta ja oikean löytäminen oli se meidän rakennusprojektimme vastoinkäyminen. Löysimme ihan kivoja tontteja, muttemme sellaista, jota olimme ajatelleet, Eveliina kertaa.

Lopulta hyvä tontti löytyikin, mutta juuri ennen tarjouksen tekemistä selvisi, että Liedon kunta olikin tehnyt aivan tontin vierestä tiekaava-aikomuksen. Siihen olisi tarkoitus rakentaa valtateiden välinen raskaan liikenteen oikotie. Yksi linjauksista menisi aivan tontin alta ja niin läheltä, ettei rakennusvalvonta voisi antaa rakennuslupaa Sillanpäille.

-Se veivaaminen, että saako rakentaa vai eikö saa, kesti pitkään. Siinä vaiheessa olimme jo luovuttamassa, emme löytäisi tonttia. Heikki kuitenkin sanoi, että käydään vielä katsomassa samalta myyjältä toinen tontti. Tiesimme, että hänellä oli myynnissä myös pienempi metsäala, muttemme käyneet siellä aiemmin, koska pidimme ensimmäisestä niin paljon.

Koko soppa olikin onni onnettomuudessa, sillä toinen tontti osoittautui aivan täydelliseksi Sillanpäiden tarpeisiin.

-Tajusimme molemmat heti, että tämä on se paikka.

Eveliina Sillanpää ei alkuun innostunut talon rakentamisesta, mutta lämpeni lopulta miehensä Heikin toiveelle.

Paikka pihasaunalle

Täydellisin unelmatontti olisi sijainnut veden äärellä, mutta Sillanpäät tyytyivät toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon.

-Rantatontit ovat törkeän kalliita. Toiseksi paras vaihtoehto oli peltomaisema. Emme halunneet rakentaa taloa aivan umpimetsään, vaan niin että ympärillä on tilaa hengittää, Eveliina kertoo.

Suurin yksittäinen syy tontin valintaan löytyi kuitenkin molempien haaveesta rakentaa ulkosauna. Sille löytyi Sillanpäiden tontilta täydellinen paikka. Tontilla on 50 metriä korkea mäki, jonka päälle sauna nousee.

-Kävimme mäen päällä ja katsoimme maisemaa. Ajattelimme molemmat, että tässä on saunamme paikka.

Aluksi suunnitelmissa oli rakentaa koko talo tontilta kaadetuista puista, mutta haave torpattiin nopeasti. Talon tieltä kaadettiin runsaasti pienempää puuta, jotka päätyvät uuteen takkapesään.

Syy rakentamiselle

Sillanpäät päättivät rakentaa paitsi Heikin haaveen, myös taloudellisen syyn vuoksi.

-Halusimme tietynlaisen aika ison talon, eikä meillä olisi ikimaailmassa ollut varaa ostaa sellaista. Eikä sellaista olisi edes löytynyt. Emme myöskään halunneet tehdä enää suurta remonttia. On helpompi aloittaa alusta niin, ettei tarvitse purkaa mitään, Eveliina kertoo.

Oman talon rakentaminen tuli Sillanpäille huomattavasti valmiin talon ostamista edullisemmaksi puhtaasti siitä syystä, että he ovat rakentaneet taloa pitkälti omin voimin. Budjetti määriteltiin sen mukaan, kuinka paljon molemmilla oli rahaa käytössään.

-Monet rakennuttavat vielä pihatkin lainarahalla. Meillä ajatuksena oli, että kunhan pääsemme taloon asumaan, niin jatkamme sitten pikkuhiljaa. Emme halunneet järkyttävän suurta asuntolainaa.

Sillanpäät saivat rivitaloasunnostaan mukavasti voittoa ja pesämunan, jonka turvin oli hyvä lähteä rakentamaan omaa taloa.

-Saimme vanhasta asunnosta voittoa, ja se auttoi lainansaannissa, sekä tontin ostossa.

Perheen tytär on mukana auttamassa rakennusprojektissa.

Hartiapankilla

Sillanpäät kilpailuttivat talopaketteja runkovalmiina ja vain yksi yritys suostui tekemään tarjouksen piirustuksista. He päätyivät pieneen rakennusfirmaan, joka teki talon runkovalmiiksi paikan päällä.

-Sen jälkeen olemme tehneet lähes kaiken hartiapankilla. Olemme asentaneet vesikaton, ikkunat ja ovet, eristeet, höyrysulut, kaikki sisäpuoliset rakenteet, keittiön ja portaat, Eveliina luettelee.

-Rivitalon remontin jälkeen vannoin, etten enää laatoittaisi, mutta niin vain olen taas laatoittanut uudessa talossa. Asenteesta se vain on kiinni.

Graafikkona työskentelevä Eveliina ja huoltopäällikkö Heikki ovat itseoppineita rakentajia. Rivitaloasunnon remontista jäi käteen tärkeitä oppeja ja kontakteja. Heikki on ollut aiemmin rakentamassa siskonsa taloa, joten kokemustakin on karttunut jo ennen omaa projektia. Apuakin Sillanpäille on ollut tarjolla.

-Molempien vanhemmat ovat olleet auttamassa ja joskus ystävätkin. Heikin kaveri on töissä putkifirmassa ja veljeni on sähkösuunnittelija. Heidän kauttaan olemme saaneet putki- ja sähkötyöt teetettyä.

Talo on noussut pikkuhiljaa molempien aherrettua samalla myös päivätöidensä parissa. Heikki teki keväällä nelipäiväistä työviikkoa ja molemmat puursivat aina perjantaisin talon kimpussa.

-Olen yrittäjä, joten pystyn aika vapaasti määrittämään omat työaikani. Kaikki viikonloput, lomat ja illat tähän on mennyt, Eveliina myöntää.

Edullisesti muttei halvimmalla

Sillanpäiden koti on edullisempi paitsi siksi, että he rakentavat paljon itse, mutta myös siksi, että ovat rahoistaan tarkkoja. Materiaaleja on ostettu eri paikoista, usein sieltä, mistä saa edullisimmin. Budjetissa on pysytty ja rahaa on vielä jäljellä.

-Emme ole seuranneet budjettia enää niin tarkkaan. Olemme saaneet tuntuman siitä, missä mennään ja mitä menee mihinkin, Eveliina tuumii.

Sillanpäät eivät törsää kalliisiin laattoihin tai muihin elementteihin.

-Emme osta halvinta, mutta emme kalleintakaan. Aika paljon käytämme myös kierrätysmateriaaleja. Tykkäämme molemmat yksinkertaisesta tyylistä, mikä on edukasta. Sisustukseen saisi kulumaan rahaa, mutta meillä ei ole tarvetta tuhlata.

Heikki kertoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon maatöille piti varata rahaa.

-Tontilla oli kalliopohja, mikä on positiivista. Perustus voitiin tehdä maanvastaisena ilman paalutusta. Pohjaan kului silti rahaa. Tontille oli rakennettava tie sekä piha, joihan meni valtava määrä mursketta ja sepeliä, Heikki kertoo.

Eveliina taas kertoo ymmärtäneensä vasta rakennusvaiheessa, kuinka paljon enemmän 240-neliöinen talo imee rahaa, jos vertaa 90-neliöiseen rivitaloon.

Talon alakerta on jo asumiskelpoinen, mutta yläkerta valmistuu toivon mukaan jouluun mennessä.

Nyt talo on jo asuttava

Elokuun puolessa välissä Sillanpäiden talo oli jo hyvällä mallilla ja vuokra-asunto irtisanottu. Perhe otti ensin käyttöön alakerran ja rakentaa yläkertaa pikkuhiljaa.

-Kaikki välttämättömimmät huoneet ovat alakerrassa, joten voimme elää talossa ilman yläkertaa, missä sijaitsevat vain makuuhuoneet ja toinen WC. Yläkerran suhteen meillä on jouluksi kotiin -toive. Piha on tietysti vielä täysin kesken. Aloitamme terassin rakentamisen keväällä, kun lumet ovat sulaneet.

Paljon muutakin on vielä tekemättä. Tontilla on tilaa peräti 6000 neliötä ja pihasaunan lisäksi olisi tarkoitus rakentaa vielä autotalli ja leikkimökki Venlalle.

-Kyllä tässä on vielä näprättävää, Eveliina naurahtaa.

Projektista on jäänyt molemmille hyvä fiilis. Eveliina kokee talon rakentamisen mielekkäämmäksi kuin remontoinnin.

-Olen pitänyt siitä, ettei mitään ole tarvinnut purkaa, vaan kaikki työ on eteenpäin.

Toistaiseksi Sillanpäät eivät haaveile uudesta rakennusprojektista, vaan ovat rakentaneet itselleen mahdollisesti loppuelämän kotia.

-Toivomme asuvamme tässä ainakin Venlan lapsuuden, toivottavasti pidempään, Eveliina pohtii.

Heikki on samoilla linjoilla, mutta toisaalta rakentamiseen on tullut kipinä.

-Seuraava talo olisi taas helpompi rakentaa, kun verkosto kehittyy ensimmäisen projektin aikana. Ei tarvitse enää miettiä, mistä porat ja puutavarat hankitaan.

Eveliinaa kiehtoo ajatus siitä, että heidän rakentamansa talo seisoo paikoillaan ainakin seuraavat sata vuotta.

-Se on elämämme suuri, konkreettinen saavutus. Me olemme rakentaneet kodin.

Asiantuntija osaa arvioida kustannuksia

  • Varaa riittävän ajoissa aika pankkiin kustannusarvion tekemistä varten. Pankissa kannattaa käydä jo siinä vaiheessa, kun alkaa suunnitella tontin ostamista ja talon rakentamista.
  • Varmista, että pääset alkuun rakennusprojektissa: tarvitset omia varoja tai ulkopuolista vakuutta, sillä talolla ei ole vakuusarvoa, ennen kuin se alkaa valmistua.
  • Pidä mielessä, ettei asuntolainaa nosteta pankista kerralla kuten asuntoa ostettaessa vaan pikkuhiljaa talon valmistuessa ja vakuusarvon kasvaessa.
  • Muista, että rakentamiseen liittyy kustannuksia, joita et ehkä heti tullut ajatelleeksi. Pankin asiantuntijat auttavat suunnittelussa.
  • Harkitse, millainen tontti sopii tarpeisiisi ja maksukykyysi: oma tontti vaatii aluksi enemmän pääomaa, mutta tulee todennäköisesti lopulta edullisemmaksi kuin vuokratontti.
  • Mieti myös, kuinka paljon olet valmis tekemään itse. Jos rakennat itse, säästät kustannuksissa mutta valmistaudu käyttämään rakennusprojektiin paljon aikaasi.
  • Ole realistinen kustannusten suhteen ja pysyttele kärryillä budjetista. Jos budjetti on tiukka, älä tuhlaa esimerkiksi pintojen materiaaleihin.

Asuntorahoituksen vinkit antoi OP:n asuntorahoituksen vastaava johtaja Satu Nurmi.

Tutustu seuraavaksi:

Laskurilla voit arvioida rakentamisen kustannuksia.

Hae rakennuslainaa verkossa.

Metsäinen iso tontti löytyi pitkän etsinnän jälkeen.