Olisiko ihanaa valmistaa salaatti itse kasvatetuista kasviksista? Tai nautiskella juhannuksena oman maan uusista perunoista? Se onnistuu, vaikka käytössä ei olisikaan omaa pihaa. Parvekkeelle saa pystytettyä monipuolisen kasvimaan, jossa hyötykasvit kukoistavat.

Lue hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uskin vinkit hyötykasviviljelyyn ja ryhdy toimeen.

Huomioi ilmansuunta

Ota huomioon parvekkeesi ilmansuunta, sillä se vaikuttaa valon määrään ja siten lämpöolosuhteisiin. Myös parvekkeen lasituksella on suuri vaikutus lämpötilaan. Esimerkiksi etelään suuntautuva lasitettu parveke on kesällä melkoinen pätsi, jota pitää ilman muuta tuulettaa ja varjostaa, jotta kasvit eivät palaisi. Kerro tiedot puutarhamyymälän asiantuntijoille, jotta he osaavat ohjeistaa sinua valitsemaan parhaat kasvit parvekkeesi olosuhteisiin.

Valitse kevyitä ja hengittäviä materiaaleja

Varmista isännöitsijältä paljonko painoa parvekkeesi kestää. Valitse mahdollisimman kevyitä ja hengittäviä materiaaleja, kuten puulaatikoita. Myös savi on hyvä ja hengittävä materiaali, mutta se imee itseensä kosteutta. Saviruukkuja kannattaa liottaa hetki vedessä ennen istutuksia ja kylvöjä. Silloin se ei enää ime kosteutta mullasta ja kuivata kasvia. Kasvualustaa voi keventää sekoittamalla sen joukkoon kasveille tarkoitettua lecasoraa, jota kannattaa suosia myös salaojituksessa.

Totuta kasvit ulkoilmaan

Muista, että alkukeväästä yöpakkaset ovat vielä tavallisia. Älä jätä kasveja yöksi parvekkeelle, vaan totuta niitä ulkoilmaan ensin muutaman tunnin aikajaksoissa. Kasvihuoneessa ja sisällä kasvatetut taimet kuolevat, jos ne altistuvat pakkaselle. Kun kasvit tottuvat, ne kestävät rajumpiakin olosuhteita.

Suosi kesäkukkamultaa

Kesäkukkamullan seassa on kastelukiteitä, jotka imevät itseensä kosteutta ja luovuttavat sitä hitaasti. Kiteet pelastavat kasvin kuivumiselta. Kastelukiteitä myydään myös erikseen, ja voit sekoittaa niitä tavalliseen multaan. Kesäkukkamullassa on myös hyvä ravintopankki kukkiville kasveille kasvun alkuvaiheeseen

Opettele kastelurutiini

Aloittelija oppii kastelun kokeilemalla. Tarkista kastelutarve aluksi aamuisin ja iltaisin. Jos multa on kuivaa ja lehdet roikkuvat ja kellastuvat, olet kastellut liian vähän. Jos lehdet ovat vihreät, mutta roikkuvat, ja multa aina märkää, olet kastellut liian paljon. Ruukkukasveja pitää kastella suhteellisen usein, ja kastelun yhteydessä ravinteita huuhtoutuu aina pois. Parvekekasvit tarvitsevat siis myös muita enemmän ravinteita.

Yrtit ja salaatit kukoistavat parvekkeella

Kova- ja nahkealehtiset yrtit, kuten rosmariini, timjami ja laventeli kestävät hyvin paahdetta. Myös minttu ja basilika viihtyvät lasitetulla parvekkeella, tosin viimeksi mainittu kannattaa suojata paahteiselta auringolta. Voit hyvin istuttaa myös kaupasta ostamasi yrtin isompaan ruukkuun ja suihkutella sitä alussa pari kertaa päivässä kastelun lisäksi ennen kuin siirrät ne parvekkeelle.

Salaatit kasvavat parvekkeella erittäin nopeasti. Asiantuntija suosittelee erityisesti baby leaf -sekoitusta, jota pystyy syömään sekä pieni- että isolehtisenä. Myös rapsakkalehtinen sidesalaatti on hyvä parvekekasvi. Kylvä salaattia pieni määrä 2-3 viikon välein, jotta saat jatkuvasti uutta satoa.

Vaihtoehtoja riittää

Salaattien ja yrttien lisäksi aloittelija voi valita parvekkeelleen pensaspapuja, sillä pavut tykkäävät lämpimästä ja antavat hyvin satoa. Mangoldi kasvattaa upeat lehdet, joiden lehtiruoti voi olla lajikkeesta riippuen valkoinen, kirkkaanpunainen tai keltainen. Mangoldia voi käyttää esimerkiksi salaatin tapaan, smoothieen tai pieniin kääryleisiin.

Perunaa on helppo kasvattaa esimerkiksi Ikean säkissä, mutta ne täytyy kuitenkin muistaa suojata öisin kylmältä keväällä. Muita hyvä parvekevalintoja ovat esimerkiksi pinaatti, pikkuporkkanat, retiisit, herne, kirsikkatomaatit, paprikat, mansikat, kesäkurpitsa ja lehtikaali. Älä unohda myöskään parvekkeen kaunistuksia, syötäviä kukkia!

Korjaa satoa pitkin kesää

Yrteistä ja salaateista pääsee nautiskelemaan nopeasti ja koko kesän ajan, mutta muiden satojen kypsymistä pitää odottaa keskikesän jälkimmäiselle puolelle. Sen jälkeen parvekkeen antimista voi kokata pitkälle syksyyn.

Lisää tietoa hyötykasvien viljelystä osoitteessa www.hyotykasviyhdistys.fi.