Kansankielellä vennamolaistaloinakin tunnettavat rintamamiestalot ovat talotyyppi, joita rakennettiin ympäri Suomea erityisesti sotien välisinä aikoina. Rintamamiestalolla tarkoitetaan 1,5-kerroksista, kansantajuisilla ohjeilla rakennettavaa harjakattoista omakotitaloa. Yksinkertaisten ohjeiden sekä edullisten rakennusmateriaalien ideana oli helpottaa pula-ajan rakentamista sekä kasvattaa jälleen sotien jälkeistä talokantaa.

Tyypillisin rintamamiestalo on rakennettu savupiipun ympärille, ja se on muodoltaan suorakaiteen mallinen. Asuinkerroksessa sijaitsee keittiö, olohuone ja makuuhuone. Asunnon kylmän kuistin kautta kuljetaan yläkertaan, missä on usein kaksi huonetta. Kellari rakennettiin monesti koko talon kokoiseksi ja sinne sijoitettiin varastotilat sekä pesutilat ja sauna. Joistain rintamamiestaloissa wc- sekä pesutilat löytyivät erillisestä piharakennuksesta ja huoneet lämmitettiin Porin Mateilla, pönttöuuneilla tai puuhelloilla. Ajan myötä vessat sekä pesutilat siirtyivät sisätiloihin, ja huoneita lämmitettiin vesikiertoisilla patterilla, joiden lämmönlähteinä olivat koksi tai öljylämmitys.

Viihtyisät, suuret tontit

Tällä hetkellä rintamamiestaloja löytyy Suomesta noin 300 000 kappaletta. Monilla paikkakunnilla, esimerkiksi Turussa, Helsingissä tai Hyvinkäällä, on kokonaisia kaupunginosia, joiden kaikki talot ovat rintamamiestaloja. Osaa vanhoista sekä viihtyisistä asuinalueista suojellaan, eikä niille saa rakentaa uusia taloja.

Rintamamiestaloja on myynnissä suhteellisen paljon, ja erityisesti nuoret asunnonostajat ovat niistä kiinnostuneita. Usein kaupungit kasvoivat rintamamiestaloalueiden ympärille, joten niiden ehdottomiin vahvuuksiin kuuluvat keskeinen sijainti. Talojen tontit ovat usein suurikokoisia, vehreitä sekä kauniita, sillä niille on vuosien saatossa ehtinyt kasvaa puustoa, pensaita sekä muuta kasvillisuutta.

Katso pintaa syvemmälle

Moni myynnissä oleva rintamamiestalo kaipaa peruskorjausta. Käsistään kätevälle ostajalle remontin tekeminen on edullista, sillä talot on rakennettu yksinkertaisista materiaaleista, joiden korjaaminen on myös helppoa sen osaavalle. Kiireisen elämäntyylin sekä taitojen puutteen vuoksi ostajat eivät kuitenkaan aina pysty tekemään remonttia itse, siksi talon lopullinen hintalappu kasvaa.

Myös lainan saaminen sekä asuntolainaan että remonttiin voi olla haastavaa. Rintamamiestalon ostamisesta kiinnostuneiden kannattaakin tehdä perusteellinen taustatutkimus talojen tyyppiongelmista. Esimerkiksi hometalkoot.fi-sivustolle on kerätty runsaasti puolueetonta tietoa erilaisten talotyyppien yleisimmistä ongelmista.

Asuntokaupoilla kannattaa myös malttaa katsoa pintaa syvemmälle: keittiön tai pesuhuoneen remontti voi maksaa huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa katto- tai putkiremontti. Vanhanaikaiselta tai rumaltakin näyttävä keittiö uusiutuu huomattavasti helpommin ja edullisemmin kuin vaikkapa koko talon sähköt, putket ja viemäristö.

Rintamamiestaloa ostettaessa tai myytäessä kannattaakin kysyä neuvoa niiden ominaisuuksiin perehtyneeltä kiinteistönvälittäjältä. Taloa kannattaa myös tutkailla ammattitaitoisen sekä puolueettoman kuntotarkastajan kanssa ennen ostopäätöksen tekoa, vaikka moneen taloon onkin nykyään tehty kuntotarkastus jo ennen myynnin aloittamista.

Juttuun on haastateltu OP Koti Uusimaan kiinteistönvälittäjä Mika Salmelaa__.

Lue myös:

Omakotitalon kuntokartoitus – älä mene halpaan

Etsitkö unelmiesi kotia? OP Koti  tuntee koko Suomen asuntomarkkinat.