Ennen piharemonttin ryhtymistä kannattaa varata aikaa suunnitteluun.

– Tarkista aluksi, tarvitaanko piharemonttiin rakennuslupia ja millaisia määritelmiä pihoista on kaupungin tai kunnan kaavamääräyksissä, neuvoo K-Raudan puutarhaneuvoja, hortonomi Katja Manninen.

Esimerkiksi piharakennukset ovat yleensä luvanvaraisia. Kaavamääräyksissä voi puolestaan olla määriteltynä esimerkiksi piha-aidan korkeus tai väri, tai millaisista kasveista aidan saa tehdä.

Pihasuunnittelu ja piharemontin ohjeellinen hinta

Ammattilaisen tekemissä pihasuunnitelmissa otetaan huomioon esimerkiksi oleskelualueiden sijoittaminen, tilanjako, ilmansuunnat muun muassa kasvillisuuden sijoittamisen kannalta sekä kulkuväylät ja tyyli.

Omakotitalon pienen pihan remonttiin saa upotettua paljon tai vähemmän rahaa – riippuu siitä, mitä pihalle haluaa tehdä.

– Ammattilaisen tekemän piharemontin, jossa on kunnostettu pihasta jokin alue, voi saada esimerkiksi muutamalla tonnilla. Hinta toki riippuu materiaaleista ja remontoitavan alueen koosta. Mitä enemmän tekee itse, sen edullisemmalla pääsee, sillä työ usein tuplaa hinnan, Katja Manninen arvioi.

Jos esimerkiksi omakotitalon takapihalle rakennetaan 10-neliöinen liuskekiveys kahvittelupaikaksi, pelkästään materiaaleihin kuluu noin 800 euroa. Hinta sisältää liuskekivet, murskeen, kivituhkan ja suodatinkankaan ilman toimituskuluja. Kustannuksia tulee lisää, jos vanhaa maata kuljetetaan pois ja jos multa ja kivet tilataan pihaan kuljetuspalvelun kautta.

Pihaa remontoitaessa eniten rahaa menee usein rakenteiden uusimiseen.

– Esimerkiksi pihan uusi laatoitus, johon täytyy kuljettaa pohjarakenteeksi mursketta ja asennushiekkaa, voi olla hinnakas. Betonilaatat ovat kohtuuhintaisia, mutta luonnonkivi kalliimpaa.

Myös portaiden ja muurien, tai terassien ja katosten, rakentamiseen saa monesti kulumaan tonneja.

Piharemppaa ei välttämättä tarvitse aina tehdä isosti, vaan pienelläkin tuunauksella saa paljon aikaan.

– Pihan ilmettä saa monesti kohennettua jo sillä, että siistii pihan. Raivaa ja hoitoleikkaa kasvillisuutta ja kitke rikkaruohot laatoituksen välistä, ja rajaa istutusalueet nurmikosta kanttaamalla, reunakivillä tai puunauhalla, Katja Manninen neuvoo.

Ison pihan remontti voi maksaa yli kymppitonnin

Ison pihan remonttiin voi joutua varaamaan 10 000 euroa tai enemmänkin.

– Kymppitonnilla saa jo hyvän piharemontin, joka voi sisältää esimerkiksi uusien istutusalueiden perustamista sekä rakenteiden, kuten pihakiveysten uusimista, Katja Manninen sanoo.

Eräässä Mannisen tekemässä suunnitelmassa 20-neliöisen kasvi-istutusalueen materiaalien hinta on noin 1000 euroa ilman työtä ja kuljetuskustannuksia. Alueelle istutetaan noin puolet havuja tai pensaita ja puolet ruohovartisia kasveja eli perennoja (600 euroa), ja se rajataan reunakiveyksellä (160 euroa). Hinta sisältää myös mullan, kalkin ja lannoitteet (200 euroa).

Isolla pihalla ei ole välttämättä järkevää rakentaa koko pihaa hoidettavaksi alueeksi.

– Esimerkiksi ison nurmikentän hoitotyöhön menee usein paljon aikaa, ja aikaa säästyy, jos osan pihasta jättää luonnontilaan.

Isolla pihalla piharemonttia voi myös tehdä vähän kerrallaan keskittyen erityisesti sisäänkäynteihin, etuoven läheisyyteen ja oleskelualueisiin, ja näin jakaa kustannuksia useammalle vuodelle.

Rivitalon pihan remontointi ja terassilaudoitus

Pienillä rivitalojen pihoilla saa paljon aikaan pienelläkin rahalla. Ensiksi tulee selvittää, mitä rivitalon pihalle saa laittaa.

– Aidattu minipiha kannattaa mieluummin kattaa laudoituksella kuin laittaa siihen säännöllistä hoitoa vaativa nurmikko, Manninen suosittelee.

Terassilauta ei kuitenkaan ole puutavaran halvimmasta päästä: jo muutamaan neliöön saa helposti menemään useita satasia.

Pienelle rivitalon pihalle voi tehdä myös monia pieniä kohennuksia itse. Rivitalon piha virkistyy nopeasti esimerkiksi uusilla kalusteilla, koristeilla ja ruukkuistuksilla. Hyötykasvit kuten tomaatti, chili, paprika ja yrtit ovat trendikkäitä ja niitä voi kasvattaa ruukuissa pienen pihan terassilla.

– Hanki vaikkapa pari kasvierikoisuutta huomion keskipisteeksi. Kierrätysmateriaalit ovat pihallakin nyt muotia. Istuta kasveja vaikkapa vanhoihin patoihin tai kattiloihin.

Pihasuunnittelun hinnat voivat vaihdella eri puolella Suomea. Hinnat ovat arvioita ja saattavat vaihdella eri toimijoilla.

Lue myös:

Millainen rahoitus sopii remontoijan tarpeisiin?

Terassikalusteet joka kukkarolle – kiinnitä huomio materiaaliin ja huoltoon

Kaipaako kylpyhuone päivitystä? Näin rahoitat remontin