Oletko sinäkin aina pessyt ikkunasi väärin? Tässä simppeli vinkki

Kuinka päästä eroon kammottavista raidoista, jotka aina tuppaavat jäämään ikkunoihin pesun jäljiltä? Kysyimme Facebook-tykkääjiemme parhaat vinkit ikkunanpesuun.

1. Valitse hyvä pesuaine

Ei ole ihan yhdentekevää, millä välineillä ikkunansa pesee.

– Vettä, Fairyä, etikkaa, kunnon pesuvälineet ja ehjä ikkunalasta, kuuluu Tuulan ohje.

Moni muukin vannoo perinteisten astianpesuaineiden tai ikkunanpesusuihkeiden nimeen. Etikka huuhteluvedessä tekee ikkunoista kuulemma erityisen kirkkaat. Muitakin pesuainevaihtoehtoja on:

– Itse pesen laimennetulla tuulilasinpesunesteellä, Leila kertoo.

Daniela puolestaan käyttää pesuaineena hiussampoota.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei pesuainetta saa olla pesuvedessä liikaa.

2. Käytä ikkunalastan kanssa oikeaa tekniikkaa

Lastan käyttö on se kohta, jossa tottumaton ikkunanpesijä menee mönkään. Lastaa ei kannata painaa liikaa, ja lastanvedot kannattaa pitää mahdollisimman tasaisina. Lasta kuivataan aina välissä.

Mutta tiesitkö tätä? Pilvi antaa leveiden ikkunoiden pesuun yksinkertaisen mutta toimivan niksin. Lastaa ei kannata vetää ylhäältä alas, eikä reunasta reunaan poikittain.

– Lastalla vedetään reunasta keskelle, ei reunasta reunaan. Näin vesivana tuleekin yhteen kohtaan alareunassa. Senhän äkkiä pyyhkii, tietää Pilvi. Videolla hänen miehensä Janne antaa tyylinäytteen kuivaustekniikasta.

3. Sanomalehti on tehokas kiillottaja

Tärkeä ohje on pestä ikkunat pilvisellä säällä. Tällöin aurinko ei pääse kuivattamaan ikkunaa pesuaineineen liian nopeasti.

Talouspaperi, mikrokuituliina (tai muu nukkaamaton liina), lasten harsoliina ja sanomalehti saavat mainintoja parhaina kuivausvälineinä. Talouspaperilla kuivataan lasta ja sanomalehdellä kiillotetaan ikkuna lopuksi.

Jotkut oikaisevat, eivätkä käytä lastaa ollenkaan, vaan kuivaavat koko ikkunan talouspaperilla, liinalla tai sanomalehdellä.

– Juuri maanantaina pesin talomme kaikki ikkunat ja parhaan pesutuloksen sain kun pistin 10 l ämpäriin 5 l haaleaa vettä ja kaksi tippaa fairya. Pesemiseen käytin kangasliinaa ja pyyhin ensin pesuveden ikkunoista pois "ruuturätillä" ja sen jälkeen viimeistelin ikkunat vielä ikkunapyyhkeellä. En siis käyttänyt lainkaan ikkunankuivainta, kirjoittaa Johanna.

4. Teknisillä apuvälineillä vai ilman?

Ikkunanpesijöiden avuksi kehitetyt tekniset vempaimet jakavat mielipiteitä.

– Kärcherin ikkunapesuri on ihan ehdoton - ei tarvihe rättien tms. kanssa heilua - ei vedet roisku, on nopeaa ja tulee kirkasta jälkeä. Investoinnin väärtti vekotin ilman muuta - suosittelen! Päivi kehuu.

Ikkunanpesu on fyysisesti rankkaa puuhaa kaikkine kurotteluineen tai kiipeilyineen. Vaikka meneehän se samalla hyötyliikunnasta.

– Teleskooppivarsi ikkunalastassa helpottaa pesua niin ettei tarvitse kiipeillä, toteaa Sari.

5. Kerran pari vuodessa – tai niin usein kun huvittaa

Useimpien mielestä ikkunat pestään pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos haluaa optimoida pesukerrat vain yhteen per vuosi, niin otollisin aika on kesällä pahimman siitepölykauden jälkeen.

Jotkut eivät pese ikkunoita lainkaan, joku toinen mainitsi pesevänsä ikkunat viidestikin vuodessa. Pesutiheyteen vaikuttaa tietysti paitsi oma siivousinto, myös ikkunoiden likaisuusaste. Maalla ikkunat likaantuvat vähemmän kuin kaupungissa, lapsiperheissä on totuttu kiillottamaan pois sormenjälkiä ikkunoiden sisäpinnoista vähän väliä.

6. Pyydä apua

Ikkunoiden pesu ei ole useimpien lempparihommaa.

– Joskus on ihan ok pyytää apua, sanoo Sanna Eliisa.

– Sen verran inhokki homma, että tilataan pesu ammattilaiselta, Helvi toteaa.

– Hyvä asenne, hyvät välineet ja rento meno... ja kohta kiiltää, Minna tsemppaa.

– Parasta on, jos on kaveri ja pestään yhdessä, komppaa Anneli.

– Olen jo 60, enkä ole vieläkään oppinut pesemään ikkunoita hyvin. Aina jää jälkiä, jotka näkyvät varsinkin aurinkoisina päivinä, mutta enää en välitä. Elämässä on suurempiakin murheita, pohtii Kaarina.

– Rullaverhot kiinni. Ei näy lika yhtään, päättää Irene.

OP sosiaalisessa mediassa