Vakuutusyhtiöiden korvaamia vesivahinkoja sattuu vuosittain noin 37 000, mikä tarkoittaa noin sataa vahinkoa päivässä. Vuotovahingot ovatkin kotivakuutuksen suurin korvausmeno. Finanssiala ry:n tilastojen mukaan vuonna 2017 vesivahinkoja korvattiin yhteensä 165 miljoonaa euroa.

Vesi- ja vuotovahingot johtuvat yleensä käyttövesiputkistojen ja viemäriputkistojen vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä ja rakennusvirheistä. Yleinen syypää on astianpesukone, kun esimerkiksi vanha poistoletku vuotaa kemikaalien tai rasituksen vuoksi.

– Vesivahinko voi johtua myös kylmälaitteista, kuten pakastimesta, joka pääsee sulamaan sähkökatkoksen seurauksena. Myös yllättäen rikkoutunut akvaario voi aiheuttaa kosteusvaurioita, OP:n vakuutuspäällikkö Volmari Ojanen sanoo.

Kuka korvaa vesivahingon taloyhtiössä?

Vesivahinkojen korvausvastuussa olennaista on, miten vahinko on tapahtunut ja mitä on vahingoittunut. Jos taloyhtiön vastuulle kuuluva putkisto vuotaa, vastuu on luonnollisesti taloyhtiön. Asukkaalle voi tulla yllätyksenä, että taloyhtiön kiinteistövakuutus ei korvaa osakkaan pinnoitteille aiheutuneita vahinkoja kuin perustasoon saakka.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos osakas vaihtaa asuntoon esimerkiksi parkettilattian muovimaton tilalle, taloyhtiö tai sen vakuutus ei kata vahinkoa kuin muovimattoon asti, vaikka koko parketti olisi pilalla. Taloyhtiön vastuunjako on tarkemmin kuvattu täällä.

Asukas voi joutua korvausvastuuseen

Jos huoneistossa sattuneesta vesivahingosta aiheutuu vahinkoa taloyhtiölle, vahingon laiminlyönnillään tai huolimattomuudellaan aiheuttanut asukas voi joutua vahingosta korvausvastuuseen. Tällöin asiaa voidaan lähteä tarkastelemaan vastuuvahinkona siltä osin, kuin asukas on vahingoittanut taloyhtiön vakuuttamaa omaisuutta. Todennäköisesti tällaisessa vesivahingossa on aiheutunut haittaa myös asukkaan oman huoneiston pinnoitteille, mikä korvataan asukkaan kotivakuutuksesta.

Tietyissä tilanteissa esimerkiksi tiskikoneen asentanut putkiyhtiö voi myös joutua vastuuseen, jos vahinko johtuu puutteellisesta asennuksesta.

– On vuokralaisen, vuokranantajan ja taloyhtiön yhteinen etu, että kaikilla asukkailla on kotivakuutus vastuuvakuutuksella. Välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä asukkaan on hyvä varmistaa, että huoneiston osien maksimikorvaus on riittävä. Osakkaan kannattaa huomioida myös, että taloyhtiöiden vakuutusten omavastuut ovat yleensä suuria, esimerkiksi tuhannesta eurosta ylöspäin, Ojanen kertoo.

Tilanteesta riippuen taloyhtiöllä voi olla sellainen vakuutus, joka kattaa myös vuokralaisen huolimattomuudellaan aiheuttamaa vahinkoa. Tällöin taloyhtiö saa korvauksen vakuutusyhtiöltään, joka voi periä kustannuksia vahingonaiheuttajalta, eli vuokralaiselta.

Vesivahinko hukuttaa vakuutuksettoman

Entä, jos vuokralaisella ei ole kotivakuutusta eikä rahaa, vaikka hänen katsotaan olevan velvollinen korvaamaan vesivahingon?

– Taloyhtiön on aina lähdettävä korjaamaan vahinkoa heti sen aiheuduttua, vaikka syy olisikin vuokralaisen, Ojanen sanoo.

Taloyhtiö voi vaatia vahingonkorvausta vuokralaiselta. Ellei hänellä ole rahaa, asia viedään käräjäoikeuteen, jonka kautta saadaan ulosottokelpoinen päätös. Pahimmassa tapauksessa ulosottomiehet vievät asiaa eteenpäin ja alkavat periä kustannuksia vuokralaisen palkasta, mikä voi johtaa velkaantumiseen.

Vakuutuksettoman asukkaan korvauskulut voivat nousta jopa yli sataantuhanteen euroon. Jos vuokralainen on maksukyvytön, velka vanhenee kymmenessä vuodessa. Taloyhtiö voi siis joutua korvaamaan vesivahingon itse, jolloin sen käytännössä maksavat osakkaat.

Viisi vinkkiä vesivahinkojen välttämiseksi

1. Remontoi omakotitalon putket ajoissa.

Käyttövesi- ja viemäriputkistojen vanheneminen lisää vuotojen riskiä. Jos asut omakotitalossa, kannattaa huomioida, että ikääntyneen putkiston rikkoutuessa vakuutus ei korvaa uutta putkistoa. Putkiremonttia ei siis kannata lykätä vakuutuskorvauksien toivossa. Putkistojen käyttöikä on noin 40 vuotta, mutta putkien kuntoon vaikuttavat myös materiaalit, putkityön laatu ja veden ominaisuudet.

Jos havaitset taloyhtiössä vesivuodon tai moitteita putkiston toiminnassa, ota viipymättä yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön huoltopäivystykseen.

2. Jätä laitteiden asennus ammattilaisille.

Kotivakuutus ei korvaa asennusvirheestä johtuvia vahinkoja, joten vesihanojen ja kodinkoneiden kytkennät tulee aina teettää ammattilaisella, jolla on oma vastuuvakuutus kunnossa.

3. Tarkasta letkut ja liitännät.

Tarkista tasaisin väliajoin, etteivät astian- tai pyykinpesukoneen liitännät vuoda. Astianpesukoneen poistoletku kannattaa uusia säännöllisesti. Hanojen ja suihkuliittimien suodattimia sekä lattiakaivoja tulee aika-ajoin puhdistaa esimerkiksi viemärinaukaisunesteellä.

4. Sijoita jääkaappi ja pakastin ohjeiden mukaan.

Huolehdi, että jääkaapin sulamisvesiputki ohjautuu oikein ja johtaa veden haihdutusastiaan. Asenna vuotoallas tai vuotovahti jääkaapin, pakastimen ja pesukoneiden alle. Vuotoaltaan käyttöä edellytetään myös vakuutuksen suojeluohjeissa.

5. Valvo laitteita.

Käytä pesukoneita vain silloin, kun olet itse kotona ja sulje laitteiden vesihanat käytön jälkeen. Jos omakotitalo tai mökki jää valvomatta yli viikoksi, sulje tonttivesijohdon sulkuventtiili tai laita käyttövesipumppu pois päältä. Lisäksi jos rakennus jätetään kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa, vesijohtoverkosto ja lvi-laitteet on tyhjennettävä vedestä.

Tutustu seuraavaksi:

Pohjola Kotivakuutus

Tutustu taloyhtiön vakuutuksiin ja pyydä tarjous

Lue, miten vuotovahti voi pelastaa kiinteistön kalliilta vahingoilta