Kesäkukat paleltuvat vielä, mutta nämä 6 asiaa voit jo tehdä pihalla

Älä heitä rahojasi kankkulan kaivoon, sillä kesäkukat eivät vielä kestä ulkona ilman suojaa. Pihalla voi tehdä jo paljon muuta, kuten suojata taimia ja leikata oksia.

Leikkaa puut ja pensaat

Lehtipuiden oksat on hyvä leikata ennen kuin ne tuottavat silmuja. Karsi kuolleet ja sairaat oksat. Voit leikata myös oksia, jotka hankaavat toisiaan tai kasvavat ristiin. Poista marjapensaista myös vanhat oksat, joissa on naavaa pinnassa. Katkaise oksa alhaalta saakka.

Voit suojata hedelmä-ja marjapuut kevätruiskutuksella. Veteen sekoitettavaa ainetta saa puutarhamyymälöistä ja suurista tavarataloista. Kevätruiskutus muodostaa oksille parafiinikalvon, joka tukahduttaa esimerkiksi kirvojen kiinnittymisen.

Sipulikasvit ja orvokit kestävät pikkupakkasta

Narsisseja ja muita sipulikasveja voi jo jättää ulos ja ne kestävät jopa 10 asteen pakkasta. Pakkasyön jälkeen narsissi saattaa olla lakastuneen oloinen, mutta se nousee uudelleen pystyyn päivällä. Myös orvokit kestävät pikkupakkasia.

Toukokuun lopussa kesäkukkia voi totuttaa ulkoilmaan asteittain. Yöksi ne pitää vielä suojata tai nostaa suojaisaan paikkaan. Yleisen säännön mukaan vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen kesäkukat kannattaa jättää ulos öiksi. Silloin hallaöiden pitäisi olla jo takana.

Kesäkukat suojaa kätevästi kuplamuovilla tai sanomalehdistä tehdyllä hupulla. Muista, että sanomalehdillä tehty suojaus ei toimi sadekelillä.

Juurakot ja kukkasipulit voi upottaa sisällä multaan jo nyt. Esimerkiksi liljojen esikasvatukseen menee helposti jopa kolme viikkoa.

Jäniksiä liikkeellä

Nälkäiset jänikset syövät mielellään mitä vain vihreää puutarhasta. Asettele krookuksien päälle hieman risuja, se suojaa niitä pitkähampaisilta.

Älä tuhoa nurmikkoasi

Liian innokas ei pihatöissä kannata olla, vaikka aurinkoisia päiviä olisikin tiedossa. Nurmikkoa ei saa haravoida märkänä liikaa, jotta pinta ei mene rikki.

Viime vuoden perennat kannattaa silputa pieneksi kukkapenkin joukkoon. Kukkapenkki saa siitä ravinteita ja silppu ehkäisee myös rikkaruohojen kasvua.

Huolla komposti

Kompostia pystyy herättelemään valmiiden kompostiherätteiden avulla tai kotikonstein. Jäätyneeseen kompostisäiliöön voi pistää kuumalla vedellä täytetyn kanisterin, joka sulattaa kompostia. Ruokajätteistä paras kompostin herättäjä on lohien kuoret. Pieni tilkka virtsaa veden joukossa toimii myös tehokkaasti.

Ruukut puhtaiksi

Vaikka kesäkukkia ei voi vielä ulos viedä, ruukut voi pestä jo valmiiksi. Vanhoissa mullissa ja likaisissa ruukuissa piilee usein sienitauti, joka tarttuu uusiin kasveihin. Käytä myös uutta multaa ja osta mieluiten kylvöihin tarkoitettua multaa.

Asiantuntijana jutussa toimi hortonomi Auli Honkanen.

OP sosiaalisessa mediassa