Pankkien holveissa makaavat paperiset asunto-osakekirjat jäävät pian historiaan, kun asuntokauppa digitalisoituu.

Ensi vuoden alusta lähtien uusien asuntojen osakekirjat perustetaan automaattisesti erityiseen osakehuoneistorekisteriin. Sähköistä rekisteriä ylläpitää Maanmittauslaitos. Vanhoja asunto-osakkeita aletaan puolestaan siirtää sähköiseen järjestelmään vaihe vaiheelta toukokuussa 2019. Vanhojen osakekirjojen siirtymäaika ulottuu vuoden 2022 loppuun.

Uuteen sähköiseen osakehuoneistorekisteriin yhdistetään kaikki osakehuoneistojen tärkeät tiedot, kuten asunnon omistaja, huoneluku ja pinta-ala sekä osakkeeseen kohdistuvat panttaustiedot.

Moni asia asuntokaupassa on jo muuttunut käytännössä digitaaliseksi. Asuntojen myynti-ilmoitukset siirtyivät aikoinaan paperilehtien sivuilta nettiin. Videot ja virtuaalitodellisuus mahdollistavat asuntonäytöllä käymisen omalta kotisohvalta käsin. Asuntolainatkin neuvotellaan ja myönnetään nykyään verkossa.

Mutta varsinaista asuntokaupan tekoa varten ostajan ja myyjän on pitänyt edelleen sopia tapaaminen pankkikonttoriin. Tähän on tulossa muutos.

Asuntokauppa vaatii paljon paperia

– Tulevaisuudessa asuntokauppa voidaan tehdä kokonaan ilman papereita, sanoo OP:n pankkitoiminnan tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

OP on yhdessä muiden pankkien ja teknologiayrityksen kanssa luonut digitaalisen asuntokaupan kaupankäyntijärjestelmän nimeltä DIAS. Tammikuun alussa aloittavan järjestelmän uskotaan olevan ainutlaatuinen koko maailmassa.

– Alusta toimii kiinteistönvälittäjien, rakennuttajien, pankkien sekä asunto-osakerekisterin välisenä järjestelmänä ja on ainoa, joka toimii näin laajasti yksityisten ja julkisten toimijoiden kesken, Christie sanoo.

Järjestelmä tekee asuntokaupasta sujuvampaa ja läpinäkyvämpää sekä kuluttajille että kiinteistönvälittäjille, pankeille ja viranomaisille.

Tällä hetkellä asuntokauppa vaatii paljon manuaalista työtä.

– Kun joku ostaa asunnon, kauppakirja tehdään paperisena. Kaupantekoa varten kiinteistönvälittäjä järjestää pankin kanssa panttauksen kohteena olevan asunnon paperiset osakekirjat fyysisesti myyjän pankista ostajan pankkiin, Christie sanoo.

Asunnon myynnin ja kaupanteon aikana sekä kiinteistönvälittäjät että pankit tekevät omia tarkastuksiaan liittyen asunto-osakkeen omistajuuteen, isännöitsijän ylläpitämiin tietoihin sekä panttaukseen.

Prosessi vaatii monta kyselyä ja tilausta eri osapuolten välillä, mikä vie aikaa. Lisäksi tiedot asunnon myymisestä pitää erikseen ilmoittaa muun muassa verottajalle.

– Kaikki tämä vaatii todella paljon paperia, Christie sanoo.

Kun osakekirjat saadaan digitaaliseen muotoon, voidaan kaikki kyselytkin hoitaa digitaalisesti ja osakekirjojen siirto pankista toiseen hyväksyä digitaalisesti. Näin sekä myyjä että ostaja voivat allekirjoittaa kauppakirjat omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan.

Kymmenien miljoonien eurojen säästöt

Kuka tästä kaikesta sitten hyötyy? Kaisu Christien mukaan kaikki. Kuluttajan kannalta kaupanteko nopeutuu. Digitaalisen kaupankäyntialustan myötä voi jatkossa seurata, missä vaiheessa kauppa on.

Pankeilta ja kiinteistönvälittäjiltä taas säästyy aikaa, jonka ne voivat käyttää muun asiakaspalvelun parantamiseen.

Sähköiseen osakerekisteriin siirtyminen helpottaa myös taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden työtä.

– Valtioneuvosto arvioi viime vuonna, että sähköinen järjestelmä tuo kaiken kaikkiaan jopa 45 miljoonan euron hyödyt vuosittain. Kun toiminta tehostuu, siitä saadaan merkittävät taloudelliset hyödyt, Christie sanoo.

Taloudellisten hyötyjen lisäksi tiedon luotettavuus ja ajantasaisuus paranevat.

Asuntokauppa on myös tunnetta

Entä mitä tapahtuu kaikelle sille tunteelle, joka asuntokauppojen tekemiseen on perinteisesti liittynyt? Varsinkin ensiasunnon ostajille kaupanteko pankissa on ollut usein jännittävä paikka. Ostaja ja myyjä tapaavat pankissa, ja kiinteistönvälittäjä ja pankkivirkailija kiikuttavat papereita allekirjoitettavaksi. Vanhoja osakekirjojakin luetaan.

Christie tietää, että asuntokauppoihin liittyy paljon tunnetta. Pankissa konkretisoituu se, että joku ostaa ja joku toinen myy. Hän kuitenkin uskoo, että erilaisia ratkaisuja löytyy.

– Kaupat voidaan tehdä vaikka uuden kodin pöydän ääressä, ja kiinteistönvälittäjä tarjoaa ostajalle ja myyjälle pullakahvit, Christie ehdottaa.