Eroon omenoista! Lahjoita vaikka koululle – se ei riko sääntöjä

Omenasato on nyt runsas, mutta hedelmät ovat pieniä. Pursuavat puut ovat monen riesana pitkälle syksyyn. Kokosimme ideoita omenoiden ylimääräisten omenoiden hävittämiseksi.

Omenasta mehua

Jos mielessä on mehun tekeminen, vie omenat mehuasemalle, kun ne ovat vielä hieman kovia. Yhteen mehulitraan menee noin 1,5 – 2 kiloa omenoita. Jos teetät ison erän omenamehua, mehu kannattaa pastöroida. Käsittelyn jälkeen mehu säilyy viileässä lähes vuoden. Varaa aika mehustukseen hyvissä ajoin, sillä ruuhkaa riittää omenien kypsyessä. Hinnat vaihtelevat paikkakunnan mukaan, mutta useasta paikasta omenoiden mehustuksen saa 0,50-1 eurolla per kilo. Pastörointi ja C-vitamiinin lisääminen tekevät lisää hintaa.

Mehun voi pullottaa lasipulloihin, pakastaa muovipulloissa tai monelta mehuasemalta saa mehut kätevään hanapakkaukseen. Vaihtoehtoja riittää. Jos käytät omia pulloja, muista desinfioida pullot ensin.

Lahjoita pois

Omenapörssit toimivat aktiivisesti nykyään Facebookissa. Laita hakukenttään omenapörssi ja haluamasi kaupungin nimi, niin löydät sopivat pörssit. Ryhmissä voi ilmoittaa omenien ylitarjonnasta tai huutaa hedelmien perään. Myös Facebookin kirppisryhmissä törmää usein omenalahjoituksiin.

Omatoiminen omenapörssi toimii myös monella työpaikalla. Kysele kuka kaipaa hedelmiä ja kiikuta pussillinen joka aamu työpaikalle. Etenkin kerrostaloissa asuville säkillinen kotimaisia omenoita voi olla mieluinen lahja.

Voiko omenoita lahjoittaa esimerkiksi koululle tai päiväkodille? Kyllä voi, säännöt eivät kiellä sitä. Eviran mukaan koulut voivat vapaasti ottaa vastaan tai ostaa ylijäämäsatoa tavallisilta matti meikäläisiltä. Lue lisää kotitarveviljelijän mahdollisuuksista Eviran sivuilta.

Omenoita voi jättää myös pihaportin pieleen koriin tyrkylle - Ole hyvä, ota omena! Laita myös lappu paikallisen marketin ilmoitustaululle ilmaisista omenoista. Toisen roska on toisen aarre.

Kuivatusta ja hillousta

Hilloa, mehua, chutneytä ja piirakkaa ja lohkoja pakkaseen. Mitä muuta omenasta voi tehdä? Hyvä vinkki on omenoiden kuivaus. Omenan siivuja voi laittaa vaikka sienikuivuriin. Kuivuneet omenat ovat terveellisiä välipaloja. Jos ei omista kuivuria, voi hedelmät kuivata sisätiloissa 3-4 päivässä.

Riistan syöttöpaikoille

Paikalliselta metsästysseuralta voi tiedustella tarvitsevatko he omenoita riistaeläinten syöttöpaikoille. Omenoiden tuoksu houkuttelee muun muassa peuroja ruokintapaikalla.

Tee hyvää

Ilmoittaudu omena-lahjoittajaksi Omenasiepparin sivuilla. Helsinkiläisen yrityksen idea on simppeli. Se tarjoaa töitä vaikeasti työllistyville ihmisille. Työtä saaneet keräävät omenat pihaltasi ja siivoavat puun aluset. Omenat viedään mehuasemalle, ja niistä tehdään omenamehua, jota myydään valikoiduissa kaupoissa. Palkkioksi omenoista puiden omistaja saa pullon tätä mehua.

Jäikö lapsuuden omenavarkaista muistoja? Tee sovittu aarrejahti lasten kanssa omenapuutarhaan, jossa riittää ylimääräisiä omenoita. Lapset voivat seurata karttaa ja suunnistaa paikan päälle.

Hävitä oikein

Omenoita voi laittaa suljettuun biojäteastiaan. Jos kippaat omenat avonaiseen puutarhajätekompostiin, huomaa että haju voi houkutella sinne eläimiä.

Jos muu ei auta, omenoita voi usein viedä omalle jäte-asemalle. Esimerkiksi HSY:n Sortti-asemat ottavat omenoita vastaan puutarhajätteen hinnalla, viisi euroa kuorma. Älä tunge omenoita liikaa omaan jäteastiaasi. Ämpärillinen omenoita painaa jo viisi kiloa. Kolme ämpärillistä omenoita tekee roskiksesta jo vaikeasti liikuteltavan. Pahimmassa tapauksessa omenat voivat rikkoa astian.

OP sosiaalisessa mediassa