Asuntokauppaa tehdään runsaasti suorilla, ehdottomilla ostotarjouksilla ja kauppaan pääseminen vaatii joskus pitkänkin neuvotteluprosessin. Asunnon ostotarjous voidaan kuitenkin tehdä myös ehdollisena, eli asettamalla kaupalle jokin edellytys, jonka tulee täyttyä.

Useimmiten nämä ehdot liittyvät ostotarjouksen tekijän nykyisen asunnon myyntiin. Tällaisissa tilanteissa kauppa sinetöityy vasta sitten, kun ostaja on saanut nykyisen asuntonsa myytyä ja rahat siitä uuden asunnon ostamiseen. Yleinen ostotarjouksissa käytetty ehto on myös lainan saanti eli pankin myönteinen lainapäätös.

Kaupan edellytykseksi asetetaan ostotarjouksissa usein myös asunnon kunto. Mikäli esimerkiksi tehdyssä kuntotarkastuksessa ilmenee vikoja tai puutteita, voidaan osapuolten kesken sopia, että myyjä korjaa viat/puutteet kustannuksellaan tai nämä voidaan huomioida kauppahinnassa. Jos kuntotarkastuksessa ilmenee rakennuksen ikä ja vastaavat seikat huomioiden merkittäviä vikoja tai puutteellisuuksia, joista ostaja ei ole aiemmin ollut tietoinen, on ostajalla kuitenkin oikeus vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia.

Suora kauppa on aina suoraa kauppaa

Edellä kuvatut tilanteet ovat tuttuja myös OP:n lakimiehelle Taru Vesterbergille, sillä ehdolliset ostotarjoukset ovat alalla yleisiä.

Ehdollisen ostotarjouksen tekijän on tärkeää ymmärtää, että ennen oman asunnon myyntiä ja ehdon toteutumista tarjouksen kohteesta voidaan ottaa vastaan uusia, ehdottomia ostotarjouksia. 

Jos ostotarjouksen tekijä tekee ostotarjouksen ehdollisena ja myyjä hyväksyy tarjouksen, tulee kohteen markkinointi lopettaa eikä välitysliike saa ottaa vastaan uutta ostotarjousta kohteesta.

Kuitenkin silloin, kun ostotarjouksen tekijä asettaa ostotarjouksessa kaupan edellytykseksi oman asunnon myynnin, voi myyjä hyväksyä tarjouksen ehdollisena. Tällöin välitysliike saa poikkeuksellisesti jatkaa kohteen markkinointia ja ottaa vastaan uuden ostotarjouksen.

- Ehdollisen ostotarjouksen tekijän onkin tärkeää ymmärtää, että ennen oman asunnon myyntiä ja ehdon toteutumista tarjouksen kohteesta voidaan ottaa vastaan uusia, ehdottomia ostotarjouksia, Vesterberg sanoo. 

Koska myyjän intressissä on useimmiten mahdollisimman nopea kauppa, suora ostotarjous ajaa lähes poikkeuksetta ehdollisen ostotarjouksen ohitse. Näin käy usein myös siinä tilanteessa, jossa ehdollisen ostotarjouksen tarjottu kauppahinta on ehdotonta tarjousta suurempi. Myyjä on usein itsekin ostamassa uutta asuntoa ja tarvitsee vanhasta asunnosta kertyvät myyntitulot uuden asunnon kauppahinnan maksamiseen.  Siksi odottelu ja epävarmuus koko kaupan toteutumisesta ostajan asettamien ehtojen takia sopii usein tilanteeseen huonosti.

- Toki jokainen kauppatilanne on omanlaisensa ja neuvottelut yksilöllisiä, Vesterberg lisää.

Huomioi nämä asiat asunnon ostotarjouksessa

  • Suora ostotarjous on myyjälle usein houkuttelevampi vaihtoehto kuin ehdollinen ostotarjous
  • Pitkä aikajänne tuo aina mukanaan epävarmuustekijöitä, mutta voi avata uusia mahdollisuuksia paikkakunnilla, joissa asuntokauppa on hieman hiljaisempaa.
  • Käytä ehdollisessa ostotarjouksessa apuna asuntokaupan ammattilaista
Oletko myymässä kotiasi? OP Kodin hintalaskurilla saat alustavan hinta-arvion siitä mille välillä velaton hinta todennäköisesti asettuu. Katso arvio kotisi hinnasta.

Lue myös:

Asunnon ostotarjous on sitova, ja sen voi tehdä jo näytössä – tiesitkö nämä 9 asiaa asuntokaupoista?

Artikkeli on julkaistu 4.12.2018 ja sitä on päivitetty 3.9.2021.