Ehdollinen ostotarjous voi olla tapa päästä kiinni unelmakotiin – tunnista kuitenkin tarjouksen riskit

Kuinka päästä kiinni unelmakotiin, vaikka oma on vielä myymättä? Yksi tapa on tehdä ehdollinen ostotarjous, joka toteutuu vasta oman asuntokaupan myötä.

Asuntokauppaa tehdään pääasiassa suorilla ostotarjouksilla ja joskus pitkänkin neuvotteluprosessin päätteeksi. Asunnon ostotarjous voidaan kuitenkin tehdä myös ehdollisena, jolloin se toteutuu vasta tarjoukseen kirjattujen ehtojen täyttyessä.

Useimmiten nämä ehdot liittyvät ostajakandidaatin vanhan asunnon myyntiin ja tulevan kaupan rahoitusjärjestelyihin. Tällaisissa tilanteissa kauppa sinetöityy vasta sitten, kun ostaja on saanut oman asuntonsa myydyksi ja rahat uuden ostamiseen. Ehtona voi olla myös pankin myönteinen lainapäätös.

Joskus ostamisen ehdoksi voidaan nostaa asunnon kunto. Mikäli asunto ei esimerkiksi läpäise kuntotarkastusta, voidaan myyjälle varata mahdollisuus virheiden korjaukseen tai niiden huomioimiseen kauppahinnassa. Vakavammissa tapauksissa kauppa voi jäädä kokonaan tekemättä.

Suora kauppa on aina ohituskaistalla

Edellä kuvatut tilanteet ovat tuttuja myös OP:n kiinteistövälitysjohtaja Max Mederille. Ehdollisia tarjouksia tulee työn alle harvakseltaan ja sille on kokeneen asuntokauppa-ammattilaisen mukaan selkeä syy.

Mikäli myyjä hyväksyy ehdollisen ostotarjouksen, tulee kohteen markkinointi lopettaa ja myyjä on sidottu tarjoukseen. Ainoan poikkeuksen tästä muodostaa tilanne, jossa ostotarjouksen ehtona on ostajan oman asunnon myynti. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista, että myyjä hyväksyy tarjouksen ehdollisena. Tässä on kuitenkin syytä huomata, että ehdollinen hyväksyntä on vastatarjous, joka ostajan on vastaavasti vielä hyväksyttävä. Ehdollisesti hyväksytty tarjous ei estä myyjää edelleen markkinoimasta kohdetta, eikä vastaanottamasta muita tarjouksia.

– Suora ostotarjous ajaa lähes poikkeuksetta ehdollisen ohitse, vaikka ne olisivat kauppasummiltaan samanarvoisia, Meder toteaa.

Ehdollinen tarjous saa myyjän puolella lähes poikkeuksetta hieman varauksellisemman vastaanoton. Myyjän intressissä on useimmiten mahdollisimman nopea kauppa, sillä taustalla voi olla yksinkertainen kauppojen ketju: myyjä on usein itsekin ostamassa uutta asuntoa ja tarvitsee vanhasta asunnosta kertyvät myyntitulot kaupantekoon.

Kuukausien odottelu ja epävarmuus koko kaupan toteutumisesta ostajan asettamien ehtojen takia sopii usein tilanteeseen huonosti.

– Fakta on sekin, että ehdollinen tarjous jättää ostajalle vähemmän pelivaraa kauppasumman suhteen. Jos kaupan ehdoista on joustettu, ei hintaan enää välttämättä anneta neuvotteluvaraa. Toki jokainen kauppatilanne on omanlaisensa ja neuvottelut yksilöllisiä, Meder lisää.

Huomioi nämä

  • Suora tarjous on myyjälle usein houkuttelevampi vaihtoehto.
  • Pitkä aikajänne tuo aina mukanaan epävarmuustekijöitä, mutta voi avata uusia mahdollisuuksia paikkakunnilla, joissa asuntokauppa on hieman hiljaisempaa.
  • Käytä ehdollisessa tarjouksessa apuna asuntokaupan ammattilaista.
  • Varmista, onko taloyhtiössä lunastuslauseke. Se antaa yhtiön muille osakkaille oikeuden lunastaa myyty osake.

Lue seuraavaksi:

Oletko ostamassa asuntoa? Varmista, että ymmärrät viisi tärkeintä kohtaa taloyhtiön papereissa

Tutustu myös:

OP Kodista löydät asunnot kautta maan, ajankohtaiset asumisen vinkit ja arjen palveluntarjoajat.

OP sosiaalisessa mediassa