Asuntokauppa muuttui koronan myötä: kauppaa käydään nyt etänä

Vaikka koronaviruspandemia sekoittaa arkea, on ihmisillä yhä tarve tehdä asuntokauppaa. Kauppa käykin yhä, mutta koronaviruspandemia on tuonut asunnon myyjille ja ostajille uusia tapoja toimia.

Samaan aikaan kun koronaviruspandemia eristää ihmisiä koteihinsa, elämä jatkuu, ja monella on tarve hankkia uusi koti tai myydä nykyinen asuntonsa. Kiinteistövälittäjät ovat ottaneet kaupankäynnissä käyttöön uusia tapoja vastatakseen pandemian aiheuttamiin vaatimuksiin.

– Asuntokauppaa voi käydä koronaviruspandemiasta huolimatta turvallisesti ja viranomaisten ohjeita noudattaen. Hyödynnämme digitaalisia työvälineitä, kuten neuvottelusovelluksia, lähes kaikissa asunnon myymisen tai ostamisen vaiheissa, kertoo OP Kodissa toimintamalleista ja järjestelmistä vastaava Sari Vanhala.

Lähdetään asuntokaupoille. Asunnon myyjää kiinnostaa myyntiä suunnitellessa ainakin asuntonsa hinta-arvio.

– Hinta-arvion saa ilmaiseksi OP Kodin digitaalisesta hintalaskurista. Se antaa asunnon hinnasta melko tarkan arvion. Jos asunnon omistaja haluaa edetä asuntonsa myynnissä, voimme seuraavaksi keskustella asunnon välittämisestä joko puhelimitse tai jonkin etäyhteyssovelluksen avulla. Sopimus välittämisestä voidaan tehdä myös etänä.

Asuntokaupan ensimmäinen kasvokkainen kohtaaminen on edessä juuri ennen asunnon ottamista myyntiin.

– Välittäjämme pitää päästä myytävään asuntoon, jotta hän voi todentaa aiemmin puhelimessa tai etäyhteyden avulla saamansa tiedot asunnosta. Lisäksi välittäjän mukana tulee valokuvaaja, joka ottaa asunnosta kuvat tai tekee videoesittelyn sovitun mukaisesti. Omistajan ei tarvitse olla paikalla asunnossa katselmuksen aikana, kertoo Vanhala.

Yksityisnäytöillä haetaan turvallisuutta

Asuntoa ostava voi tutustua kohteisiin perinteisesti verkossa kuvien ja esittelyvideoiden avulla. Asuntokaupan toinen kasvokkainen kohtaaminen osuu asunnon esittelyyn.

– Yleisesittelyjä emme järjestä, vaan sovimme ostajan kanssa yksityisnäytön asuntoon. Järjestämme näytöt aina mahdollisimman turvallisesti, emme halua vaarantaa kenenkään terveyttä.

Jos asunto miellyttää ostajaa, hän voi tehdä välittäjän kanssa ostotarjouksen digitaalisesti etäyhteyden avulla. Myyjä voi vastata tarjoukseen myöskin digitaalisesti ja etänä. Jos ostaja ja myyjä päättävät tehdä asuntokaupat, nekin järjestyvät etänä ilman fyysistä kohtaamista.

– Aiemmin kauppaa varten on kokoonnuttu pankkiin. Nyt tätä ei tarvitse tehdä, vaan digitaalisella DIAS-asuntokauppa-alustalla asunto-osakkeen kaupat voidaan tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, kauppakirjan voi allekirjoittaa esimerkiksi kotona. Vastaava digitaalinen palvelu on käytössä myös kiinteistökaupoissa, kertoo Vanhala.

Koronaviruspandemia vaikuttanee hetkellisesti myyntiaikoihin ja hintaan

Koronaviruspandemia vaikuttaa asuntokaupan lisäksi asuntomarkkinoihin. On todennäköistä, että pandemian takia asuntojen kysyntä voi laskea ja myyntiajat pidentyä.

– Kauppa kuitenkin käy, sillä ihmiset tässäkin poikkeuksellisessa tilanteessa ostavat ja myyvät asuntoja, muuttavat ja järjestelevät elämäänsä uudelleen. Se, millaista vauhtia talous elpyy kriittisen vaiheen jälkeen vaikuttaa myös asuntokauppaan. Tämän hetken arvioita ovat, että kyseessä on joko nopea taantuma, jonka jälkeen palataan nopeammin aktiiviseen asuntokauppaan, tai sitten pidempi taantuma, jonka aikana asuntokauppa on hiljaista ja hinnat laskevat kasvukeskuksissakin. Tällöin paluu aktiiviseen kauppaan kestää pidempään. Itse uskon, että asuntokauppa lähtee takaisin nousuun, kun tästä päästään yli yhdessä, sanoo OP:n asuntorahoitus ja asumisen palvelujen liiketoiminta-alueen johtaja Kaisu Christie.

Kannattaako kauppaa käydä, kun tilanne on epävakaa?

– Jos on olemassa tarve ostaa tai myydä, kannattaa toimia. Toistaiseksi asuntokaupalle on yhä hyvät edellytykset, sanoo OP Kodin Vanhala.

Lue myös: DIAS tekee asuntokaupasta paikasta ja ajasta riippumatonta: joensuulainen kaksio vaihtoi omistajaa täysin sähköisesti

OP sosiaalisessa mediassa