Löysitkö kivan asunnon, jossa on täydellinen kylpyhuone ja makuuhuoneessa nätit tapetit? Ikkunatkin aukeavat oikeaan suuntaan ja parveke on etelään.

Tiedätkö, mitä vastapäiselle tyhjälle tontille tulee? Ehkä siihen on tulossa kiva pikku puisto. Tai sitten kaupunki on kaavoittanut tontin uudelle asuintalolle, jonka kahdeksan kerrosta peittävät teidän näkymänne kokonaan.

Kun lähtee ostamaan asuntoa, on syytä tutustua myös naapuristoon sekä laajemminkin alueeseen, johon aikoo muuttaa. Oulun OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Timo Jormakka muistuttaa, että kaikki tieto esimerkiksi tulevasta rakentamisesta on julkista, kunhan vaan itse osaa kysellä siitä.

Kaava kertoo kaiken

Kaupunkien rakentamista säädellään kaavoilla. Kaava määrittää sen, mitä jonnekin voi rakentaa. Varsinkin uudisalueelle muuttavan on syytä katsoa alueen kaavoja tarkkaan.

Kaavat löytyvät kaupunkien nettisivuilta, jossa ne ovat kaikkien luettavissa. Jos löysit jo kiinnostavan kohteen, voit kysyä kaavasta kiinteistönvälittäjältä tai rakennuttajan asuntomyyjältä.

– Heiltä voi kysyä neuvoa, mitä mikäkin kaavamerkintä tarkoittaa, Jormakka neuvoo.

Kaavoista nimittäin pitäisi selvitä, mitä naapuritontille ollaan tekemässä tai minkälaisia palveluita alueelle tulee. Kouluille, päiväkodeille, liikuntapaikoille, ulkoilureiteille ja kaupallisille palveluille on kaikille merkitty omat paikkansa.

– Kaavoista ei kuitenkaan selviä rakentamisen aikataulu. Joku tontti saattaa olla tyhjänä monta vuotta, Jormakka muistuttaa.

Kaikkein heikoimmin pystytään ennakoimaan sitä, miten kaupalliset palvelut tulevat uudisalueelle. Se nimittäin riippuu täysin siitä, miten alueen asukasmäärät kehittyvät.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että uudiskohteen ostaja ei usein voi saada etukäteen selville, milloin alueelle saadaan esimerkiksi lähiruokakauppa.

Tarkista myös naapurin tiedot

Kaavatkaan eivät ole pysyviä. Niitä myös muutetaan. Jormakan mukaan kaupungin sivuilta löytyy tieto siitä, jos jossain on muutoskaava vireillä.

– Muutoskaavat tulevat nähtäväksi, ja kuntalaiset voivat tehdä niihin muutosehdotuksia, hän sanoo.

Kaavoja muutetaan usein nimenomaan vanhoilla asuinalueilla. Viereinen vanha toimistotalo muutetaan vuokra-asunnoiksi tai teollisuustontin rakennukset puretaan ja tilalle tulee hotelli.

Naapuritaloyhtiölläkin voi olla kaikenlaista suunnitelmaa. Isännöitsijäntodistukset eivät ole julkisia, mutta Jormakka vinkkaa, että esimerkiksi Oikotiellä on erityisiä talosivustoja, joista löytää kaikenlaista tietoa siitä, mitä muissa taloyhtiöissä suunnitellaan.

Asuntojen myynti-ilmoitukset ylipäänsä ovat hyvä tietolähde. Niistä näkee, missä ollaan suunnittelemassa isoa korjausremonttia tai ullakkorakentamista, joista voi seurata häiriöitä pitkäksi aikaa.

Tosin usein rakentaminen alueella nostaa koko alueen arvoa. Asunnon ostajan kannattaa seurata alueen kehittymistä myös tästä näkökulmasta.

Selvitä maatilat ja turkistarhaamot

Kaava-alueen ulkopuolelle muuttava ei voi tarkistaa kaavasta alueen tietoja. Haja-asutusalueella pitää selvittää muita reittejä pitkin, onko lähistöllä esimerkiksi maatilaa tai turkistarhaamoa.

– Joskus ostaja ei ole tiennyt, että lähistöllä on maatila ja sieltä sitten kärpäset pörräävät kilometrinkin päähän. Tai kilometrin kahden päässä on paikka, josta otetaan kallioainesta ja jyske kuuluu pitkälle ja autoja kulkee, Jormakka varoittaa.

Jormakka muistuttaa myös liikkumisesta. Siinä missä kaava-alueelle rakennetaan pyörätietkin, haja-asutusalueella liikkuminen tapahtuu enemmän piennarta pitkin.

– Koulukuljetuksiakaan ei lähdetä järjestämään vaan yhdelle, hän huomauttaa.

Kaikkien asunnon ostajien on syytä perehtyä asuinalueeseen laajemminkin. Ei riitä, että asunto on kiva. Alueen pitää olla sellainen, joka sopii itselle. Jos ihminen on liikunnallinen, häntä kiinnostavat lähialueen liikuntamahdollisuudet.

– Pitää katsoa asioita, jotka ovat itselle tärkeitä, Jormakka sanoo ja muistuttaa vielä, että kaikki tieto on selvitettävissä. Myyjä kyllä tietää, jos taloyhtiössä on esimerkiksi vuosikaudet riidelty naapurien kesken.

Tutustu OP-Kiinteistökeskuksen kohteisiin!