1. Unohda iso remontti, sijoita hyvään ensivaikutelmaan

Korjaa asunnon pienet puutteet, kuten repsottava lattialista tai vuotava hana.

Tarkistele kriittisin silmin kodin sisustusta. Jos olohuoneen sohva on nuhruinen, harkitse sen korvaamista uudella, tai kiikuta sohva välivarastoon tai kellariin. Karsi kaikki ylimääräinen, jolloin asunto vaikuttaa väljemmältä.

Stailaa tyhjä koti myyntikuntoon. Vie asuntoon muutama huonekalu ja luo mielikuva siitä, miltä koti voisi näyttää ja mikä sen käyttötarkoitus on ostajalle. Siten ostajan on helpompi nähdä itsensä asunnossa.

2. Suunnittele houkutteleva myynti-ilmoitus

Ota asunnosta edustavat kuvat, mielellään päiväsaikaan hyvässä valossa. Mieti, millaiselle ostajalle asuntosi sopisi ja laadi teksti sen mukaan.

Hyvä myyntiteksti tuo esille myytävän kohteen eri puolia. Se voi kertoa vaikkapa puutarhasta eri vuodenaikoina, huoneiden muuntelumahdollisuuksista eri tarkoituksiin ja lähistön monipuolisista palveluista. Lapsiperhettä kiinnostaa se, asuuko lähistöllä muita lapsiperheitä, eläkkeellä olevaa pariskuntaa se, pääseekö julkisilla liikennevälineillä helposti paikasta toiseen ja ovatko palvelut kävelyetäisyydellä.

3. Ehosta keittiö ja kylpyhuone pikkurahalla

Siisti keittiö ja kylpyhuone ovat myyntivaltteja, mutta täysremonttia ei niissä kannata tehdä ainoastaan myyntiä varten. Yksi tykkää modernista, toinen perinteisestä, joten keittiön uusiminen kannattaa jättää suosiolla ostajalle. Voit kuitenkin piristää keittiön ilmettä vaihtamalla vaikkapa hanan tai vetimet ja uusimalla valaistusta esimerkiksi led-valoilla. Se ei maksa paljoa.

Kylpyhuoneen saat niin ikään viihtyisäksi pienillä asioilla. Uusi silikonisaumat, hanki vaalea matto ja orkidea sekä pari uutta pyyhettä, ja luot helposti mukavan tunnelman. Tarvittaessa voit maalata kaakelit kaakelimaalilla. Näin saat pienellä vaivalla ja budjetilla pirteän ilmeen kylpyhuoneeseen.

Jos keittiö ja kylpyhuone ovat todella huonossa kunnossa, huomioi rapakunto mieluummin hinnan alennuksena sen sijaan, että tekisit ison remontin, josta et saisi kenties rahojasi takaisin.

4. Ole rehellinen, tutki tarvittaessa

Älä piilottele tiedossasi olevia virheitä tai ongelmakohtia vaan kerro niistä avoimesti. Virhe voi olla esimerkiksi vuotava katto, jota olet itse korjaillut.

Osakehuoneistoissa, joissa asuntokauppalaki määrää, mitkä vastuut kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle, kuntotarkastus ei tuota merkittävää lisäarvoa kaupan osapuolille. Pienissä taloyhtiöissä, kuten muutaman perheen rivi- tai paritaloyhtiössä, se sen sijaan suositellaan tehtäväksi ennen kauppaa, sillä huoneistojen ylläpitovastuut on usein siirretty yhtiöjärjestyksessä osakkaille. Tällöin yllättävät korjauskustannukset voivat aiheuttaa ostajalle merkittäviä lisäkustannuksia myöhemmin.

Omakotitalon kuntotarkastus on aina sekä ostajan että myyjän etu. Osa välittäjistä teetättää kuntotarkastuksen jo ennen kuin kohde tulee myyntiin, osa vasta sitten, kun mahdollinen ostaja on tiedossa. Usein kuntotarkastuksesta koituvat menot jaetaan tasan myyjän ja ostajan kanssa. Kuntotarkastuksen myötä kiinteistön ostaja saa 5–10 vuoden ylläpitosuunnitelman talonhoitoa varten.

Omakotitalon huoltokirja tai tarkka lista tehdyistä korjauksista voi vahvistaa ostajan käsitystä hyvästä talokaupasta.

5. Hyvä taloyhtiö on myyntivaltti

Osaava hallitus ja ammattimainen isännöitsijä ovat hyvän taloyhtiön tunnusmerkkejä, joten niitä kannattaa nostaa esiin myös myyntitilanteessa. Vastuunsa tunteva taloyhtiö huolehtii ajallaan talon ylläpidosta, korjauksista ja huolloista, ja asunnon arvo säilyy hyvänä. Taloyhtiön pitkän ajan korjaussuunnitelma kertoo, mitä korjauksia on vielä tulossa. Korjaushistoria puolestaan kertoo, mitä on jo tehty.

Myös hyvä yhteishenki taloyhtiössä voi puoltaa ostopäätöstä. Jos taloyhtiöllä on esimerkiksi aktiivinen Facebook-ryhmä tai muuta yhteisöllistä toimintaa, kerro siitä ostajakandidaatille.

6. Oikea hinta, pikaiset kaupat

Kaikkein eniten asunnon myytävyyteen vaikuttaa kuitenkin hinta: sen on oltava realistinen. Asunnon hintaan vaikuttavat muun muassa alueen asuntojen kysynnän ja tarjonnan välinen suhde, alueen yleinen hintataso sekä taloyhtiön tai kiinteistön kunto.

Jos hintapyyntö on 10 prosenttia liian korkea, myyntiaika pitenee helposti kolmanneksella.

Parhaat tarjoukset tulevat yleensä alussa, kun asunnon uutuusarvo on korkeimmillaan. Mitä pidemmäksi myyntiaika venyy, sitä enemmän kiinnostavuus laskee. Moni on etsinyt asuntoa kuukausia, jopa vuosia. Kun kiinnostava asunto tulee myyntiin, siihen halutaan tutustua heti.

Asiantuntijana myyntijohtaja Sirpa Lehmus, Helsingin OP-Kiinteistökeskus

Tervetuloa tutustumaan uuteen OP Kotiin! Kokoamme yhteen OP-Kiinteistökeskuksen kohteet ja palvelut, ajankohtaiset asumisen vinkit sekä arjen palveluntarjoajat.