On olemassa kahdenlaisia asuntosijoittajia. Toiset tavoittelevat ennen kaikkea asunnon arvonnousua. Toisia taas kiinnostaa eniten vuokratuotto.

Yksityisiä asuntosijoittajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa kuuluu itse jälkimmäisiin. Viljamaan suositus on, että sijoittaja tekisi sijoituspäätöksensä ensisijaisesti vuokratuoton perusteella.

– Pääsääntöisesti me neuvomme ja kehotamme sijoittajia miettimään vuokratuottoa eli asunnosta saatavaa kassavirtaa. Arvon kehitystäkään ei saa unohtaa, mutta kassavirta on tärkeää, koska se mahdollistaa asunnon kulujen hoitamisen, Viljamaa sanoo.

Mutta miten vuokratuotto sitten lasketaan ja minkälaista vuokratuottoa sijoittajan pitäisi tavoitella?

Realistinen vuokratuotto on 4-5 prosenttia

Vuokratuoton voi laskea monella tavalla. Yksi kaava on tämä: Ensin vähennetään vuosivuokrasta vuoden vastikkeet. Tämä summa jaetaan luvulla, joka saadaan, kun lasketaan yhteen asunnon velaton hinta, remontit sekä varainsiirtovero. Lopputulos kerrotaan sadalla. (Katso laskukaava jutun lopussa.)

Näin päästään lukuun, jonka pitäisi Viljamaan mukaan olla tässä markkinatilanteessa noin 4–5 prosenttia.

Parempaakin tuottoa voi tavoitella, mutta sen eteen pitää nähdä paljon vaivaa. Toisaalta ne, jotka panostavat ennen kaikkea asunnon arvonnousuun, saattavat joutua tyytymään jopa kahteen prosenttiin.

Olennaista on kuitenkin se, että sijoittaja asettaa itselleen jonkin vuokratuottotavoitteen – ja pitää siitä kiinni. Tuottotavoitteesta ei Viljamaan mukaan ole syytä tinkiä, vaikka eteen tulisi muuten houkutteleva kohde.

– Kannattaa vaikka seurata, miten hinta lähtee nousemaan tarjouskauppakohteissa. Näyttää siltä, että joku päätyy maksamaan asunnosta enemmän kuin olisi syytä.

Hyvä vuokratuotto kompensoi riskiä

Vuokratuotto on tärkeää, jotta sijoittaja saa kerättyä itselleen puskuria. Puskuria taas tarvitaan muun muassa tulevien korjauksien ja koronnousun varalta. Myös tyhjiin kuukausiin on hyvä varautua. Samoin siihen, että vuokrataso laskee.

Hyvä vuokratuotto siis kompensoi sijoittajan riskiä.

Siksi Viljamaan mielestä ei ole järkevää sijoittaa asuntoon, josta saatava kassavirta on voimakkaasti negatiivinen eli jossa sijoittaja joutuu maksamaan omasta pussistaan.

– Ainakin sijoittajalla pitää olla joku suunnitelma siitä, miten ja missä vaiheessa kassavirta kääntyy positiiviseksi.

Kannattaako Helsingistä ostaa sijoitusasunto?

Koska sijoitusasunnosta saatava vuokratuotto riippuu täysin vuokran suuruudesta sekä asunnon hinnasta, olennaista on se, missä päin Suomea sijoitusasunto sijaitsee.

Esimerkiksi Helsingissä on Vuokranantajien tekemän selvityksen mukaan koko maan heikoin vuokratuotto, koska Helsingissä sijaitsevat koko maan kalleimmat asunnot.

Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, ettei Helsinkiin kannata sijoittajaa. Asunnon arvo todennäköisesti kehittyy hyvin. Kokonaistuotolla mitattuna Helsinki nouseekin vertailun kärkisijoille.

Viljamaa muistuttaa, että Helsingissä asunnon saa luultavasti helposti vuokralle.

– Jos on yksiö Kalliossa, halukkaita vuokralaisia on paljon. Jos taas asunto on alueelta, jossa väki vähenee, sen vuokrattavuus on selvästi heikompi. Näitä asioista sijoittajan on hyvä miettiä.

Hän muistuttaa vanhasta viisaudesta, jonka mukaan asuntosijoittaminen onnistuu tai epäonnistuu nimenomaan siinä vaiheessa, kun päätös sijoitusasunnon ostamisesta tehdään.

Oli kiikarissasi ensimmäinen sijoitusasunto tai olitpa jo kokenut asuntosijoittaja, lähetä lainahakemus kätevästi verkossa. Sijoitusasuntolainaa haetaan aivan kuten tavallista asuntolainaa.

Lue seuraavaksi:

Kaikki asuntosijoittamisesta - ota haltuusi 9 kohdan opas