Asuntojen flippaus eli välttävässä kunnossa olevan asunnon ostaminen, sen remontoiminen ja myyminen, yleensä voitolla, on yleistynyt.

Ilmiön on huomannut myös LKV, toimitusjohtaja Timo Voutilainen OP Koti Pirkanmaasta Tampereelta.

– Flippaajaa kiinnostaa usein huonokuntoinen kohde, joka on saattanut olla pitkään myynnissä. Sellaisen asunnon hinta voi painua alas, koska itselle tai pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi asuntoa hakeva haluaa yleensä hyväkuntoisen asunnon, Voutilainen toteaa.

Kiinteistövälittäjälle ei ole merkitystä, kuka asunnon ostaa, ja myydäänkö tai vuokrataanko se mahdollisen remontoinnin jälkeen.

– Tärkeää on se, että saamme myytävästä kohteesta parhaan mahdollisen hinnan toimeksiantajallemme eli asunnon myyjälle, Voutilainen sanoo.

Osa-aikaista flippausta

Moni flippaa asuntoja pikkuhiljaa päivätyönsä ohessa. Tällä hetkellä kevytyrittäjänä töitä tekevä Outi Peltoranta, 35, haaveilee siitä, että voisi elättää itsensä asuntoja flippaamalla. Peltoranta on ollut kiinnostunut asunnoista jo parikymppisestä – 23-vuotiaana hän osti silloisen puolisonsa kanssa huonokuntoisen ensiasunnon, jonka remontoi itse. Siitä kaikki lähti.

– Parin vuoden välein ostimme aina seuraavan asunnon, teimme remontin, ja myimme kodin. Saimme aina hieman voittoa myynnissä, ja kerrytimme tällä tavalla varallisuutta. Muutama vuosi sitten aloin miettiä, että vastaavaa voisi tehdä muutenkin kuin vain omien kotien kanssa, Peltoranta toteaa.

Hiljattain Peltoranta myikin ensimmäisen, yhdessä isänsä kanssa kunnostamansa asunnon. He olivat maksaneet lähes kammottavassa kunnossa olevasta asunnosta 95 000 euroa, ja myivät sen 146 000 eurolla.

– Jäimme plussalle, vaikka saadusta summasta maksettiin varainsiirtovero, remonttikustannukset, välittäjän myyntipalkkio ja jäljelle jääneestä voitosta 30 prosentin myyntivoittovero, Peltoranta toteaa.

Flippaus sopii remonttitaitoiselle

Flippaus ei sovi kaikille eikä omalle työlle kannata välttämättä laskea tuntihintaa. Mutta flippaus sopii ihmiselle, joka on valmis ja ennen kaikkea haluaa remontoida itse. Jos asuntoa kunnostaa päivätyön ohessa, on tarkkailtava, miten aika ja voimavarat riittävät.

Myös Voutilainen on samaa mieltä.

– Flippaajan on mietittävä, voiko flippaamalla elättää itsensä vai tekeekö myös muita töitä. He, jotka tekevät itse eivätkä laske itselleen tuntipalkkaa, usein pärjäävät. Jos taas vain ostaa ja antaa remontin ulkopuoliselle hoidettavaksi, ei se useinkaan ole hyvä bisnes, Voutilainen toteaa.

Voutilainen kehottaa myös valmistautumaan siihen, ettei flipattu asunto menekään heti kaupaksi.

– Silloin pitäisi pystyä tekemään pidempiaikainen sijoitus ja ajatella, että jos tämä ei menekään kaupaksi, minulla on varaa pitää asunto ja laittaa se vuokralle.

Joskus siivoaminen riittää

Peltorannalla on isänsä kanssa selkeä työnjako: Outi etsii asunnon ja suunnittelee. Isältä löytyvät työkalut kaikkeen ja taitoa tehdä haastavatkin remonttijutut. Outi taas purkaa, maalaa ja uudistaa.

– Haluan antaa prosessille aikaa ja pohdin, kenelle teemme asuntoa. Tykkään tehdä persoonallisempaa jälkeä kierrätysmateriaalejakin käyttäen, enkä vain tasaisen siistiä ja kaikille sopivaa. Esimerkiksi ensimmäisessä flippauskohteessamme kaivoimme vanhaa tiiliseinää esiin, mikä näytti upealta, Peltoranta pohtii.

Flippaajalla pitää olla silmää asuntomarkkinoille. Peltoranta toteaa, että on hyvä tuntea asuinalueita ja ymmärtää, millaisen asunnon todennäköisesti saa helposti kaupaksi. Flippaamansa asunnon Peltoranta löysi laittamalla asunnonostoilmoituksia itseään kiinnostaviin taloyhtiöihin.

– Sain useita potentiaalisia yhteydenottoja. Asunto, jonka sitten ostimme, oli potentiaalinen, vaikka kämppä oli ihan hurjassa kunnossa. Siinä asunut viisikymppinen mies oli muuttanut asuntoon kolmikymppisenä ja asunto näytti siltä, ettei siellä ollut siivottu 20 vuoteen, Peltoranta kuvailee.

Asunto arvioitettiin vielä välittäjällä ennen kauppoja, ja Peltoranta pääsi silloisen omistajan kanssa yhteisymmärrykseen hinnasta. Vaikka asunnon kunto oli kammottava, kaikkea ei tarvinnut räjäyttää. Keittiö purettiin ja sinne hankittiin uudet kodinkoneet.

– Oioin makuuhuoneen kaapiston ovet, maalasin ne ja vaihdoin niihin vetimet. Lopputuloksena oli kaunis 1950-luvun henkinen kaapisto. Kylpyhuone oli remontoitu 15 vuotta sitten putkiremontissa. Ensin ajattelin, että se on pakko laittaa kokonaan uusiksi. Lopulta sain sen höyrypesurilla ja ihmesienellä puhdistettua, vaikka ensin vaikutti toivottomalta. Vaihdoin tilaan peilin, suihkupidikkeen ja naulakot, jolloin ilmeen raikastamiseen kului noin viisikymppiä, Peltoranta kertoo.

Kolme asuntoa vuodessa

Parhaillaan Peltoranta odottaa vastausta lainahakemukseensa seuraavan kohteen hankintaa varten. Itse asiassa potentiaalisia flippauskohteita olisi jopa kolme odottamassa.

– Viime kerralla olin vielä vakituisessa työssä, nyt kevytyrittäjänä. Onneksi toiset pankit näyttävät ymmärtävän, että asuntoflippaaminen tai vaikka kotien remontointi ja myynti on tapa elättää itsensä. Laskimme isäni kanssa, että tarvitsisimme kolme remonttikohdetta vuosittain, jotta saisimme fiksun tuoton, jolla elellä, Peltoranta sanoo.

Peltoranta haaveilee arjen leppoistamisesta jatkossakin asuntoja työkseen remontoiden.

– Saada tehdä sitä mistä tykkää, se on tavoitteeni ja unelmani, ja tällä hetkellä totta.

Outi Peltorannan vinkit asuntoflippaajalle:

1 Kysele ja etsi

Asunto voi löytyä muualtakin kuin netin asuntoilmoitusten joukosta. Laita rohkeasti ostoilmoituksia sinua kiinnostaviin taloyhtiöihin.

2 Tutki rauhassa

Kun löydät kiinnostavan kohteen ja hankit sen, älä hätiköi remontin kanssa. Mieti rauhassa, mitä säästät, mitä kunnostat ja mitä purat pois. Ole innovatiivinen ja pallottele erilaisia ratkaisuja. Uskalla kokeilla asioita. Jos esimerkiksi parketti on todella huonossa kunnossa, kokeile, voisiko parketin kunnostaa hiomalla ennen kuin hankit kokonaan uuden lattian. On merkitystä, kuluuko asunnon lattian kustannuksiin 200 vai 5 000 euroa.

3 Kuvittele asuntoon asukas

Pohdi, kenelle asuntoa remontoit. Kaksio hyvällä pohjalla on kohtuullisen varma flippauskohde, sillä sen ostajakunnassa on liikkumavaraa – se sopii pariskunnalle, pienelle lapsiperheelle tai yksin asuvalle.

4 Pärjäätkö yksin?

Teetkö kaiken itse vai tarvitsetko ulkopuolista remonttiapua?

Jos itsellä ei ole aikaa tai taitoa, on silti tunnettava remonttimarkkinat. Silloin säästyt yllätyksiltä, kuten ylihintaiselta remontilta.

5 Mikä voittosumma on tarpeeksi?

Päätä, millainen tuottotavoitteesi on. Toisille riittää, että saa 3 000 euroa voittoa ja toisille 15 000 euroakaan ei ole vielä tarpeeksi.

6 Tiedosta riskit

Flippaamisessa on riskit kuten muussakin sijoittamisessa. Viimeisiä säästöjä ei kannata laittaa flipattavaan asuntoon. Aina on mahdollista, ettei asuntoa saakaan kaupaksi niin pian kuin on kuvitellut saavansa.

Lue myös:

Mietitkö asunnon ostoa? Asuntolainalaskuri auttaa sinua suunnittelemaan sinulle sopivan laina-ajan ja kuukausierän.