Remonttilainan ABC – neljä erilaista lainaa remonttiin

Koti kaipaa kohennusta tai taloyhtiö on päättänyt yhtiöremontista, mutta ylimääräistä rahaa ei ole. Esittelemme neljä lainavaihtoehtoa remontoijan tarpeisiin.

Vakuudeton kulutusluotto kalusteisiin tai kattoremonttiin

Jos sinulla ei ole tarjota vakuutta, kuten asuntoa, lainaa vastaan, voit rahoittaa remonttia säästöjesi lisäksi vakuudettomalla kulutusluotolla. Sen avulla hankit vaikkapa uudet keittiökalusteet tai korjaat talosi katon. Saat luoton käyttöösi kätevästi kaupan tai sopimuksenteon yhteydessä.

Vakuudettoman kulutusluoton korot sekä nosto- ja hoitokulut ovat yleensä korkeammat kuin pankin myöntämissä vakuudellisissa luotoissa.

Erillisistä kulutusluotoista myös kertyy nopeasti iso summa, ja kuluja on maksettava monelle eri luotonantajalle. Jos sinulla on useita erillisiä kulutusluottoja, yhdistä ne yhdeksi kulutusluotoksi esimerkiksi omassa pankissasi.

Vakuudellinen kulutusluotto pintaremonttiin

Kun haluat ehostaa kotiasi muutaman tuhannen euron pintaremontilla, vaikkapa maalauttaa seinät tai hioa lattiat, pankki myöntää sinulle ensisijaisesti vakuudellisen kulutusluoton. Luoton vakuutena on remontoitava asuntosi.

Mikäli remontin kohteena on juuri ostettu asunto, voit ottaa remonttia varten asuntolainan kaveriksi vakuudellista kulutusluottoa. Asunnonoston yhteydessä se hinnoitellaan normaalia kulutusluottoa edullisemmaksi.

Vakuudellinen kulutusluotto on yleensä hieman vakuudellista asuntoluottoa kalliimpi ja maksetaan takaisin nopeammin. Tällä hetkellä vakuudellisen kulutusluoton marginaali on 2,75 prosentin molemmin puolin, ja 20 000 euron suuruisen 5 vuoden vakuudellisen kulutusluoton todellinen vuosikorko on 3,5 prosenttia. Normaalisti lainaa lyhennetään kerran kuussa, mutta lainan alussa voi sopia lyhennysvapaista kuukausista.

Vakuudellinen asuntolaina peruskorjaukseen tai yhtiölainaan

Peruskorjaukseen, kuten kosteiden tilojen vesieristysremonttiin tai putkiremonttiin, kannattaa neuvotella pankin kanssa vakuudellista asuntolainaa. Myös esimerkiksi laaja keittiöremontti lasketaan peruskorjaukseksi. Pelkkä keittiön kaappien vaihto ja koneiden uusiminen ei sitä kuitenkaan vielä ole, vaan edellytyksenä on, että samalla korjataan myös talon rakenteita, vaikkapa vesiputkia. Vakuudellista asuntolainaa voi saada edellä mainittujen ehtojen täyttyessä esimerkiksi 50 000 euroa maksavaan remonttiin, jos vakuudet ja maksukyky riittävät.

Taloyhtiön isot remontit rahoitetaan yhtiölainalla. Moni maksaa yhtiölainaa takaisin kuukausittain rahoitusvastikkeessa, mutta jos itse haluat maksaa oman osuutesi kerralla pois, hae sitä varten vakuudellista asuntolainaa. Maksun ajankohdalla ei ole väliä: voit hakea vakuudellista asuntolainaa yhtiölainan poismaksuun heti, kun olet ostanut uuden asunnon, tai milloin tahansa myöhemmin.

Uusien asuntoluottojen marginaali on tällä hetkellä vähän yli tai ali yhden prosentin, ja 100 000 euron suuruisen 20 vuoden asuntolainan todellinen vuosikorko 1,1 prosenttia. Asuntolainaa lyhennetään yleensä kerran kuussa, ja lyhennysvapaita kuukausia voi saada lainan alkuun.

Huomaa, että vakuudellisen asuntolainan korot voit vähentää verotuksessa, jos olet ottanut vakuudellista lainaa peruskorjausta tai yhtiölainan poismaksamista varten. Vakuudettomalla tai vakuudellisella kulutusluotolla rahoitetusta remontista sen sijaan et voi hakea korkovähennystä verotuksesta.

Kertalyhenteinen peruskorjauslaina rahoitusvastikkeen maksuun iäkkäille

Jos iäkäs henkilö ei kykene selviytymään asunto-osakkeen peruskorjauksiin liittyvän rahoitusvastikkeen maksamisesta, hän voi hakea pankista niin sanottua kertalyhenteistä peruskorjauslainaa. Sillä voi rahoittaa vaikkapa putkiremontin.

Kertalyhenteisestä lainasta maksetaan vain korot. Laina erääntyy kerralla maksettavaksi laina-ajan päättyessä, joka voi olla jopa kymmenen vuotta.

Muista kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tuo lisää käyttövaraa remontin rahoittamiseen. Voit vähentää verotuksessa vuodessa 2 400 euroa korjauksista, joita teetät esimerkiksi keittiöön tai kylpyhuoneeseen, omakotitalon kellaritiloihin ja saunaan tai sähkö- ja putkitöihin. Lainamuoto ei vaikuta vähennykseen.

Asiantuntijana jutussa luottojohtaja Leena Reuter, LKV, YKV, OP Turun Seutu

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa