Näin viilennät kotisi ilman ilmastointia – tehokas ristiveto toimii myös kerrostalossa

Kodista ei tule energiasyöppö pätsi kesähelteillä, kun muistat nämä viilennysvinkit.

Kun aurinko porottaa ulkona, kodin sisälämpötila nousee herkästi useita asteita. Jäähdytyslaitteet voivat olla hintavia, mutta niiden hankinta on toki pitkäkestoinen sijoitus.

Pidä mielessä, että tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Kodin saa helposti viileämmäksi myös omilla toimenpiteillä, joihin ei tarvita ilmastointilaitteita.

Pidä kuuma ilma ulkona

Auringon säteily lämmittää kotia eniten. Mitä suuremmat ikkunapinnat, sitä enemmän auringon säteilyä pääsee sisään. Laseista voi porottaa jopa niin paljon, että sisäilman lämpötila nousee ulkoilmaa kuumemmaksi.

Asunto pysyy viileänä, kun pidät paahteen ulkona. Pidä kesäkuumilla kodin ovet ja ikkunat kiinni, ja vedä verhoja ja kaihtimia ikkunoiden eteen. Sulje sälekaihtimet ainakin siksi ajaksi, kun olet poissa kotoa. Hanki pimennysverhot: ne eristävät lämpöä, sillä verhon ulospäin näkyvä puoli on vaalea.

Jos et halua peittää näkymää ikkunoista mutta silti suojata kotia paahteelta, harkitse terassin, ikkunoiden tai parvekkeiden jatkoksi asennettavia markiiseja. Sisälle tulvivan valon määrää voi säädellä myös pimentämiseen suunnitelluilla kaihtimilla. Auringon lämpösäteilyä estämään on kehitetty myös erityisiä auringonsuojakalvoja ja -suojalaseja.

Sulje lämmityslaitteet tai pienennä lämpöä

Lämpimillä säillä kodin lämmitykseen liittyvät laitteet kannattaa sulkea, jotta sisälämpötilaan ei auringonpaahteen lisäksi kohdistu ylimääräistä lämpökuormaa.

Jo kesäkauden alussa on hyvä tarkistaa, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. Helteillä myös lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi pitää matalammalla kuin talvella. Jos kylpyhuoneessa on sähköllä toimiva lattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi.

Lämpimillä kesäsäillä on energiatehokkaampaa sammuttaa ilmalämpöpumppu kokonaan kuin pitää sitä jatkuvasti jäähdytys- tai automaattitilassa. Kytke pumppu jäähdytystoiminnolle vain tarpeen mukaan, jos kodin sisäilma käy liian tukalaksi.

Vältä ylimääräisten sähkölaitteiden käyttöä

Lämmityksen lisäksi myös muut sähkölaitteet, erityisesti isot laitteet, tuottavat päällä ollessaan lämpöä sisäilmaan. Lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään. Sulje televisio ja sen lisälaitteet, sammuta tietokone ja vältä pesukoneen ja kuivausrummun käyttöä. Laita tarpeettomat valot pois päältä. Älä lämmitä saunaa, jos ei ole pakko.

Myös lieden ja uunin kuumentaminen lämmittää sisäilmaa, joten helteillä ruoka on hyvä lämmittää mieluummin vaikkapa mikroaaltouunissa tai ulkona grillissä.

Tuuleta sisään viileää

Jos haluat tuulettaa kotia kuumilla säillä, avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä tuuletuksessa läpivetoa, jos mahdollista. Kerrostalossa saa ristivetoa aikaan jättämällä postiluukun raolleen.

Yli 25 asteen helteillä ei kannattaisi päiväsaikaan tuulettaa paljon, sillä jossain vaiheessa tuuletus kuumentaa sisäilmaa entisestään. Tuuleta mieluummin öisin, jolloin on viileämpää.

Jos omistat tuulettimen, aseta se ikkunan eteen yöksi. Tuuletin puhaltaa viileää ilmaa ikkunoista tehokkaasti sisälle.

Vähennä kosteutta

Vaikka helteillä viileä koti tuntuu miellyttävältä, kotia ei kannata viilentää montaa astetta kylmemmäksi kuin ulkoilma. Muussa tapauksessa ulkoilman kosteus voi tiivistyä kodin rakenteisiin. Muutaman asteen viilennys on yleensä riittävä.

Kosteus tuntuu kuumalla myös tukalalta. Vältä siis ylimääräistä kosteutta huoneilmassa: tuuleta märät pyykit ulkona ja varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa.

Lähteet: Motiva.fi, Omakotiliitto.fi, Suomen sisäilmayhdistys

Tuoreimmat
Sinilevää on nyt poikkeuksellisen runsaasti – myös pesu- ja löylyvedestä voi sairastua
Sinilevää on nyt poikkeuksellisen runsaasti – myös pesu- ja löylyvedestä voi sairastua
Lähes koko Suomenlahti on sinilevän peitossa, ja levää on paljon myös järvissä. Jos vesi on vihreää, uimaan ei pitäisi mennä – myös sinileväinen löylyvesi voi aiheuttaa hengitysoireita.
Mikä puhelin lapselle? Kiinnitä huomio kokoon ja hintaan
Mikä puhelin lapselle? Kiinnitä huomio kokoon ja hintaan
Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi kannattaa hankkia keskihintainen laite ja suojata se kolhuja vastaan.
Kiitos! – omistaja-asiakkaat tekivät taas hyvää
Kiitos! – omistaja-asiakkaat tekivät taas hyvää
OP Pohjois-Savon Omistaja-asiakas tekee hyvää –kampanja päättyi vuoden 2017 loppuun ja kampanjan viimeiset lahjoitukset jaettiin huhtikuussa järjestetyissä lahjoitustilaisuuksissa.
Kesäduuni lasten liikuntaleirillä
Kesäduuni lasten liikuntaleirillä
Liikunnan parissa työskentely on kiinnostanut minua jo pitkään, ja etenkin ohjaajan roolissa oleminen. Esimerkiksi tanssituntia vetäessä itselle tulee onnistunut fiilis, kun ihmisistä näkee, miten...

OP sosiaalisessa mediassa