Muuttajan muistilista: kahdeksan asiaa, jotka pitää hoitaa, kun vaihtaa asuntoa

Mihin kaikkialle muutosta pitikään ilmoittaa? Entä sähköt, netti, kotivakuutus… Tämä lista kertoo tärkeät hoidettavat asiat.

1. Irtisano vuokrasopimus

Jos muutat vuokra-asunnosta, muista irtisanoa vuokrasopimus hyvissä ajoin. Irtisanomisajan näet vuokrasopimuksesta – yleensä se on vuokralaisen puolelta kuukausi. Jos olet maksanut takuuvuokran, sovi vuokranantajan kanssa palautuksesta

2. Tee muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus netin kautta maistraattiin aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Suurin osa yrityksistä saa tiedon osoitteenmuutoksesta väestörekisterin kautta. Tarkista Väestörekisterikeskuksen sivuilta, kuuluvatko esimerkiksi harrastus- ja työpaikkasi tai lehtitalot, joista tilaat lehtiä, näihin yrityksiin. Jos ei, ilmoita heille osoitteenmuutoksesta itse.

3. Siirrä sähkösopimus

Ilmoita muuttoaikeistasi sähköyhtiölle vähintään viikkoa ennen muuttoa. Sähkösopimuksen siirto uuteen osoitteeseen hoituu yleensä sähköyhtiön nettisivujen kautta. Jos olet jättänyt siirron viime tippaan, ole sähköyhtiöön yhteydessä puhelimitse. Muutto on myös sopiva hetki kilpailuttaa sähkösopimus.

4. Hoida kotivakuutus

Päivitä kotivakuutus uuteen osoitteeseen viikkoa ennen muuttoa, silloin se on voimassa myös muuton aikana. Jos teet uudessa kodissa remonttia, ota kotivakuutus ennen remontin aloittamista. Näin varaudut mahdollisiin remonttivahinkoihin. Huolehdi, että uudessa kodissa on toimiva palovaroitin.

5. Varmista nettiyhteys

Jos sinulla on laajakaistaliittymä, ilmoita operaattorille muutosta heti, kun muuttopäivä on selvillä, niin netti toimii uudessa osoitteessa heti. Joissakin taloyhtiöissä on käytössä taloyhtiölaajakaista, jolloin netti toimii sovitulla nopeudella ja veloitus tapahtuu yhtiövastikkeen kautta. Varmista asia vuokranantajalta tai isännöitsijältä jo ennen muuttoa, niin voit tarvittaessa irtisanoa vanhan liittymän.

6. Ole yhteydessä isännöitsijään

Ilmoita muutosta sekä vanhan että uuden kotisi isännöitsijälle. Näin nimesi saadaan lisättyä huoneiston oveen, rapputauluun ja summeriin. Jos taloyhtiössä on sauna tai autopaikka, myös ne varataan isännöitsijän kautta.

7. Palauta avaimet

Muista palauttaa kaikki vanhan kotisi avaimet, kun luovutat asunnon. Jos et saa uuteen asuntoon riittävästi avaimia, selvitä isännöitsijältä, miten niitä voi teettää lisää. Harkitse myös lukkojen vaihtamista, jos on tiedossa, että avaimia on paljon karkuteillä.

8. Muista vesi- ja jätesopimus

Jos muutat omakotitaloon tai omakotitalosta, huolehdi jätehuolto- ja vesisopimus kuntoon pari viikkoa ennen muuttoa.

Asiantuntija: Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa