Mikä aita kasvaa nopeasti? Valitse oikea pensasaita omaan tarpeeseen

Vehreä kasviaita on parhaimmillaan sekä näköeste naapurustoon että kaunis katsella.

Hyvä näkösuoja

Havupuut säilyvät tasaisen vihreinä vuoden ympäri. Esimerkiksi tuija-, kataja- ja kuusiaita tarjoavat hyvän näkösuojan sekä kesällä että talvella. Havut kasvavat melko hitaasti, siksi valmis lopputulos näkyy vasta vuosien kuluttua. Havuaita tarvitsee säännöllistä hoitoa ja leikkausta, jotta siitä kasvaa tuuhea ja tiivis. Nuoret havukasvit tulisi suojata kevättalvella peitteillä neulasia ruskettavalta kevätahavalta.

Osa lehtipensaistakin sopii hyvin näköesteeksi. Esimerkiksi perinteisestä orapihlajasta kasvaa säännöllisesti leikattuna hyvin tiheä pensasaita. Monet korkeat ja reheväkasvuiset pensasangervolajit muodostavat vapaasti kasvaessaan hyvän näkösuojan, mutta ne tarvitsevat ympärilleen runsaasti kasvutilaa.

Väliaikainen ratkaisu

Tukea vasten kiipeilevistä yksivuotisista köynnöskasveista kasvaa nopeasti kevyt, yhden kesän kestävä kasviaita. Alkukesällä se ei vielä anna näkösuojaa, mutta pian köynnökset peittävät näkymät naapuriin. Nopeakasvuisia ja kauniisti kukkivia yksivuotisia köynnöksiä ovat esimerkiksi mustasilmäsusanna, kelloköynnös ja miinanköynnös. Voit kasvattaa köynnösaidan myös syötävää satoa tuottavista lajeista, esimerkiksi salkopavuista tai ruusupavuista.

Kukkien huumaa

Suloisesti kukkiva pensasaita tekee puutarhaan romanttisen tunnelman. Perinteinen syreeniaita kasvaa melko korkeaksi, mutta tuo samalla hyvän näkösuojan – ja alkukesän kukinta huumaa tuoksullaan. Matalammaksi jäävään kukka-aitaan sopivat esimerkiksi pensasruusut ja pensasangervot.

Jos haluat nauttia kukkarunsaudesta mahdollisimman pitkään, valitse aitaan useita eri aikaan kukkivia lajeja. Esimerkiksi pensasruusulajien kukinta-ajat vaihtelevat alkukesästä pitkälle elokuuhun. Helppohoitoinen, pitkin kesää kukkiva kolmen lajin aita kasvaa norjanangervoista, pihasyreeneistä ja pihajasmikkeista.

Herkkuaita

Miltä kuulostaisi aita, joka tuottaa syötävää satoa? Helppohoitoiset aroniat tuottavat runsaasti hilloihin ja mehuisin sopivia, huipputerveellisiä marjoja. Kasvimaan aidaksi taas sopii vaikkapa rivi maa-artisokkia. Rehevästi kasvavaa monivuotista maa-artisokka-aitaa koristavat loppukesällä keltaiset, hieman auringonkukkaa muistuttavat kukat. Syksyllä voit harventaa osan aidasta ja herkutella sen tuottamilla maukkailla mukuloilla.

Varjopaikan valinta

Valitse aitakasvit aina puutarhasi kasvuolosuhteiden mukaan. Valtaosa aitakasveista viihtyy runsaassa valossa, mutta esimerkiksi sinikuusamat, taikinamarjat, mustilanhortensiat tai tuoksuvatukat menestyvät parhaiten katveisella kasvupaikalla.

Säntillisesti saksittu

Ainavihanta puksipuu on keskieurooppalaisista puutarhoista tuttu tyylikkäänä, muotoleikattuna matalana aitakasvina. Suomen oloissa laji on kuitenkin niin arka, että se ei sovi aitakasviksi.

Mainioita pohjoisia olosuhteita kestäviä puksipuun korvikkeita ovat esimerkiksi taikinamarja, kiiltotuhkapensas ja pienikokoiset pensasangervot, jotka kaikki kestävät hyvin leikkausta jopa muutaman kerran kesässä. Varjossa viihtyvät japaninmarjakuuset ovat ainavihantia ja kestävät myös voimakastakin saksimista.

Vaihtelevia näkymiä

Monesta eri lajista koottu aidanne on usein kiinnostavamman ja kutsuvamman näköinen kuin yksilajinen, suoraan riviin istutettu kasviaita. Erilaisista pensaista yhdistelty aidanne vaihtelee ilmettään usean kerran kesän aikana, kun osa lajeista kukkii ja toisen kukinta päättyy. Kauniita kokonaisuuksia syntyy esimerkiksi kasvutavoiltaan samankaltaisia pensasangervolajeja yhdistelemällä.

Tuoreimmat
Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Kun on tehnyt päätöksen vaurastumisen aloittamisesta, on aika selvittää oma sijoittajaprofiili. Mutta millaisia erilaisia profiileja on, ja mikä sijoituskohde sopii millekin tyypille?
Pankki mukana arjessa
Pankki mukana arjessa
Mun pankkiasiat on lapsesta saakka hoidettu osuuspankissa ja en osaisi kuvitella vaihtavani tätä tuttua ja turvallista pankkia mihinkään toiseen. Ajattelin kertoa nyt tarkemmin siitä, miten...
Mikä tekee leirintäalueesta Suomen parhaan? – ”Ihmiset arvostavat luonnonläheistä sijaintia keskustan vieressä”
Mikä tekee leirintäalueesta Suomen parhaan? – ”Ihmiset arvostavat luonnonläheistä sijaintia keskustan vieressä”
Leirintäalueella vietetään nykyään entistä hektisempää arkea, sillä aukioloaikojen pidentyminen ja sähköisten asiointikanavien lisääntyminen ovat tuoneet uutta painetta asiakaspalveluun.
Uudistunut OP Pohjois-Savo esittäytyi Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla
Uudistunut OP Pohjois-Savo esittäytyi Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla
Suonenjoen Mansikkakarnevaalit on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista. Ensimmäiset karnevaalit järjestettiin jo vuonna 1970. Tänä vuonna karnevaalikulkueessa esittäytyi myös uudistunut OP...

OP sosiaalisessa mediassa