Lähdössä lomalle? Laske asuntosi lämpötilaa, laita lamppu ajastimelle ja siivoa etukäteen

Tyhjässä talossa kukaan ei kaipaa lämpimiä lattioita ja kasveille voi jättää automaattikastelijan. Hoida pari asiaa kuntoon niin lomalta on mukava palata.

Siistiin kotiin on mukava palata

Helpota lomalta paluuta ja tee kodin perussiivous ennen matkaa. Imuroi, pese vessa ja laita tavarat paikoilleen.

Jos olet poissa viikon, käy jääkaappi läpi ennen lähtöä. Onko kaapissa kasviksia, jotka menevät matkan aikana vanhaksi? Tee ruuista viimeisenä iltana vaikka munakas. Katso myös voitko pakastaa jotain ja käyttää tuotteen vasta loman jälkeen.

Likaiset astiat on hyvä esipestä ja laittaa sitten tiskikoneeseen. Jätä koneen luukku hieman raolleen, jotta sinne ei kerry ummehtunutta hajua.

Siirrä huonekasvit sinne, missä aurinko ei paista niihin suoraan. Voit tehdä kasveillesi automaattikastelijan tyhjästä juomapullosta. Laita korkkiin pari reikää, täytä se vedellä ja laita pullo korkki alaspäin pystysuoraan multaan kaivettuun koloon. Kastele kasvit hyvin ennen matkaa. Mitä kuivempaa multa on, sitä nopeammin vesi valuu pullosta.

Säädä kotisi lämpötilaa

Laske kotisi lämpötilaa 12-16 asteeseen, jos olet poissa yli viikon ajan. Jos et ole ennen säätänyt lämpötilaa poissaolosi ajaksi, 16 astetta on aloittelijalle hyvä. Lämpimien autotallien ja varastojen lämmöt voi huoletta laskea kymmeneen asteeseen.

Pakkaskaudella lämpötilan laskeminen 12 asteeseen kannattaa tehdä vain, jos pystyy nostamaan lämmöt takaisin esimerkiksi etäohjauksella vuorokautta ennen kotiin saapumista. Varmista myös, että pakkasherkät putket eivät pääse jäätymään.

Ilmalämpöpumpun tuottamaksi lämpötilaksi riittää 16 astetta. Säädä kodin muut lämmitysmuodot, kuten lattialämmityksen ja patterit, neljä astetta ilmalämpöpumppua alemmas. Kun tulet kotiin, voit nostaa nopeasti lämpöä ilmalämpöpumpun avulla.

Jos kodissasi on koneellinen ilmastointi, laita puhallusteho pienimmälle tasolle, mutta älä sulje laitetta.

Sulje päävesihana, mutta huomioi, että esimerkiksi keittiön mahdollinen jääpalakone pitää tällöin sulkea.

Jätä talo asutun näköiseksi

Kerro naapurillesi, että olet poissa kotoa. Jos lunta tulee paljon, voit värvätä tuttavan kolaamaan pahimmat lumet pihaltasi. Siisti piha näyttää asutulta.

Käännä postisi hetkeksi (ilmoituksen tekee kätevästi verkon kautta) tai pyydä naapuriasi tyhjentämään postilaatikkosi. Jos asut kerrostalossa, jätä väliovi raolleen, jotta postisi mahtuu tippumaan sisälle.

Liiketunnistimella varustetut pihavalot voi jättää päälle ja sisätiloihin asentaa led-valon päälle ajastimen kanssa. Kun valo syttyy ja sammuu ajastetusti, näyttää siltä, että kotisi ei ole täysin tyhjillään.

Tarkista vielä, että kaikki ovet ovat lukossa ja tuuletusikkunat ovat kiinni.

Lähteet: Marttaliiton asiantuntija koordinaattori Katariina Juurikkala, Motivan energia-asiantuntija Sami Seuna, poliisi.fi

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa