Asuntovelallinen – näin korkojen nousu vaikuttaisi sinun talouteesi

Korot ovat olleet matalalla tasolla poikkeuksellisen pitkään. Joko ne kohta alkavat nousta? Muutaman prosentin nousu voi tarkoittaa asuntovelalliselle satojen eurojen lisämenoa kuukaudessa.

– Markkinoilla korko-odotukset seuraavalle vuodelle tai kahdelle ovat edelleen maltillisia. Tässä kannattaa kuitenkin huomata, että pidemmän päälle epävarmuus kasvaa, sillä nykytilanne on rahapolitiikassa ja taloudessa yleensäkin poikkeuksellinen, kommentoi OPn pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Kun tarkastellaan historiaa, niin esimerkiksi vuonna 2007 tehdyt ennusteet korkojen kehityksestä olivat jotain aivan muuta kuin se, miten korot todellisuudessa käyttäytyivät. Ennuste siis on todella aina vain ennuste.

Jos korot lähtisivät nousuun muutaman vuoden kuluessa, niin kuinka suurta nousua on realistista odottaa?

– Jos mennyttä tarkastelee, niin asuntoluottojen korot ovat edellisten parin kymmenen vuoden aikana olleet keskimäärin noin kaksi prosenttiyksikköä korkeammat kuin nyt ja huipussaan noin viisi prosenttiyksikköä nykyistä korkeampia. Tämä on se haarukka, johon pidemmän päälle ainakin kannattaa varautua, Heiskanen kommentoi.

##

”Normaali” korkotaso on vierasta tämän päivän kolmekymppiselle asuntovelalliselle

Vuosina 1999-2008 6 kk Euribor oli keskimäärin 3,4 %. Finanssikriisi puhkesi vuonna 2008, jonka jälkeen korot laskivat. Tänä päivänä 6kk Euribor on miinuksella, noin -0,03%.

Tämä tarkoittaa sitä, että tavallinen asuntovelallinen kolmekymppinen nuori pari ei ole koskaan kokenut aikaa, jolloin heidän asuntolainansa korot eivät olisi olleet matalalla tasolla. Keväällä 2016 IRO Research Oy:n kanssa tekemästämme 1000 suomalaista –tutkimuksesta kävi ilmi, että 38% vastaajista ei ollut suojautunut korkojen nousua vastaan millään keinolla, kuten korkokatolla, kiinteäkorkoisella lainalla tai kerryttämällä säästöjä.

– Nyt ollaan eletty niin pitkään matalan korkotason ympäristössä, että ihmisillä ei varmasti enää ole kovin hyvää käsitystä siitä, mitä korkojen nousu omalle budjetille oikeasti tarkoittaisi – ja miksi sitä vastaan kannattaa suojautua vaikka ne korot juuri nyt ovatkin alhaalla, arvelee johtaja Martti Hakala OPn henkilöasiakasliiketoiminnasta.

Muutaman prosentin nousu tietäisi useiden tonnien lisäkustannuksia vuodessa

Toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa on tapana, on suomalaisista hyvin suuri osa sitonut asuntolainansa vaihtuvaan korkoon. 86 prosenttia suomalaisten rahalaitosten kotitalouslainoista on euribor-sidonnaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että korkojen mahdollinen nousu välittyisi hyvinkin nopeasti kotitalouksien kukkaroon. Kahden huoltajan asuntovelallisilla lapsiperheillä on asuntolainaa keskimäärin noin 125 000 euroa.

– Erityisesti kasvukeskuksissa on kuitenkin paljon perheitä, joilla lainaa on 200 000 euroa ja enemmänkin. Kokonaiskorko voi olla marginaalin kanssa nyt noin 1,5 prosentissa, jolloin korkoihin menee heillä 3000 euroa vuodessa. Entä jos kokonaiskorko olisikin joidenkin vuosien kuluttua neljä prosenttia? Silloin korkomenot olisivat 8000 euroa vuodessa – siis noin 670 euroa kuukaudessa nykyisen 250 euron sijaan, laskeskelee Hakala.

Kysymys on merkittävästä summasta: viidellä tonnilla vuodessa pääsisi perheen kanssa parillekin etelän lomamatkalle.

– Toinen vaihtoehtohan on pitää kuukausittain maksettavan lyhennyksen ja koron summa samana, mutta pidentää laina-aikaa. Tällöin kustannus tulee maksettavaksi vasta myöhemmin, mutta eteen se silti ajan myötä tulee, kommentoi Reijo Heiskanen.

Tuoreimmat
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Hobby Agency -yritystään luotsaava Jaana Komscha-Härkönen tietää, miten tekijöitä kannustetaan ja motivoidaan.
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Varsinkin moottorikelkkailijan on suunniteltava reittinsä huolella. Hiihtäminen kuuluu puolestaan jokamiehenoikeuksiin, ja liikkuminen on vapaampaa.
Lentopalloa täydellä tunteella
Lentopalloa täydellä tunteella
Kuopiolaisen lentopalloseuran Puijo Wolleyn naisten edustus pelaa täydellä tunteella naisten 1-sarjassa.
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
OP Pohjois-Savo on asiakkaidensa omistama osuuskunta, jonka perusarvo on jäsen ja ääni periaate. Siksi on tärkeää, että omistaja-asiakkaiden ääni kuuluu pankin toiminnassa. Ylin päätösvalta on...

OP sosiaalisessa mediassa