Näillä neuvoilla omaan kotiin – 7 vinkkiä vuokra-asunnon etsintään

Mitä vuokra-asunnon metsästyksessä tulee muistaa ja mitä asuntonäytössä kannattaa huomioida? Entä mihin vuokrasopimuksessa tulee kiinnittää huomiota? Lue OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälitysjohtaja Max Mederin vinkit vuokra-asunnon etsintään!

Milloin vuokra-asuntoa kannattaa alkaa etsiä?

– Asunnon hakeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen varsinaista tarvetta, sillä vuokra-asuntojen kysyntä on varsin suurta. Asuntonäytöissä on usein runsaasti kävijöitä ja kiinnostuneita, jolloin asunnon hakijalta saattaa helposti loppua usko. Heti kun tiedät, mistä alkaen asuntoa tarvitset, kannattaa välittömästi alkaa kartoittaa sopivia vaihtoehtoja!

Mistä asuntoa kannattaa etsiä?

– Vuokra-asuntoja listaavat verkkopalvelut, kuten opkk.fi, ovat monesti parhaita kanavia asunnon etsintään laajan tarjonnan ja tarkkojen hakumahdollisuuksien ansiosta. Sosiaalinen media on myös vahvasti nostanut suosiotaan asuntojen etsinnässä – siellä kannattaa siis olla aktiivinen. Voit kertoa sosiaalisen median kanavissasi, että etsit asuntoa ja pyytää tuttaviasi jakamaan viestiäsi omille kontakteilleen. Lisäksi esimerkiksi Facebookissa on omia ryhmiä, joissa vuokranantajat voivat ilmoittaa vapautuvista asunnoistaan ja asunnon etsijät kertoa asuntotoiveistaan.

Mitä kannattaa tarkkailla asuntoilmoituksista?

– Asuntokohteiden ilmoituksia kannattaa lähteä katsomaan laajemmalla perspektiivillä kuin on ensialkuun ajatellut. Joukosta saattaa löytyä yllättäviä helmiä, kun malttaa etsiä laajoilla kriteereillä esimerkiksi asunnon sijainnin suhteen. Ennen kaikkea kannattaa tarkastella ilmoituksista, että ilmoitettu vuokrasopimuksen kesto vastaa omaa tarvetta.

Mitä asuntonäytössä tulee muistaa?

– Kohteesta kannattaa kysyä mahdollisimman paljon. Erityisesti kannattaa kysyä taloyhtiöön tulevista mahdollisista remonteista, jotka vaikuttaisivat suoraan asumiseen tai siihen, ettei asuntoa voisi käyttää remontin vuoksi osaa vuokra-ajasta. Jos hakijalla on lemmikkejä, niistä on syytä kysyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen voi tulla ikävä yllätys, jos asunnossa ei saakaan pitää kotieläimiä.

Miten voi erottua muista asunnosta kiinnostuneista hakijoista?

– Asuntonäyttö on vähän kuin työhaastattelu. Lyhyen asuntonäytön aikana tulee vakuuttaa vuokranantaja tai välittäjä omasta kelvollisuudestaan vuokralaiseksi. Asuntonäyttöön voi siis soveltaa samoja perusasioita kuin työhaastatteluun: Ole avoin ja kohtelias ja osoita kiinnostuksesi kyselemällä rohkeasti asunnon tai vuokrasuhteen yksityiskohdista. Jos olet asunut aiemmin vuokralla ja vuokrasuhde on sujunut hyvin, edellistä vuokranantajaa voi pyytää suosittelemaan sinua vuokralaiseksi.

Mitä tulee huomioida vuokrasopimusta tehdessä?

– Ensimmäisenä ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista tulee varmistua siitä, että sopimuksen allekirjoittajalla on oikeus allekirjoittaa vuokrasopimus eli tulee siis varmistua asunnon omistajasta. Jos joku muu allekirjoittaa sopimuksen omistajan puolesta, tulee olla selvitys omistajuudesta sekä valtakirja. Selvitykseksi riittää soitto isännöitsijälle tai välittäjän esittämä isännöitsijäntodistus. Tarkista, että sopimus on varmasti tehty sovituksi ajaksi ja että sopimus on muiltakin osin kohtuullinen.

Miten olen hyvä vuokralainen?

– ”Hyvä vuokralainen pitää toisen omaa paremmin kuin omaa omaansa”. Tämä sanonta on osuva neuvo, jolla onnistuu jo hyvin. Lisäksi velvoitteet kuten vuokranmaksu on luonnollisesti hoidettava ajallaan. Jos asunnossa sattuu jotain, ilmoita siitä vuokranantajalle välittömästi. Näillä yhdistelmillä on varmasti hyvä vuokralainen.

Katso OP-Kiinteistökeskuksen vuokrakohteet opkk.fi!

Kotivakuutuksella turvaat uuden kotisi sekä omat tavarasi!

Muista tehdä muuttoilmoitus ajoissa!

Tuoreimmat
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Neljä uutta täyssähköistä yhteiskäyttöautoa kaupunkilaisille
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Kuukauden mittainen urakka on raskain koskaan Suomen aluevesillä tehty purjehdus. Matka starttaa lauantaina 26.5. Helsingistä ja päättyy juhannuksena.
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Taloustaitokilpailussa ysiluokkalaiset pääsevät testaamaan taloustaitojaan. Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tänä vuonna liki 27 000 oppilasta yhteensä 384 koulusta eri puolilta Suomea.
Ennustajaeukoksi en rupea
Ennustajaeukoksi en rupea
Tänä vuonna hypättiin kevään yli suoraan kesään. Kesä pääsi yllättämään sekä luonnonelävät että luonnosta elävätkin. Kukat eivät kuki kalenterin mukaan, vaan sää ja lämpöolosuhteet ratkaisevat....

OP sosiaalisessa mediassa