Näin stailaat kotisi myyntikuntoon

Oletko myymässä kotiasi? Poimi sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykösen vinkit helppoon ja edulliseen stailaukseen, joka korostaa kotisi parhaita puolia.

1. Valaise, valaise ja valaise

Suomen pitkä talvi saa suurimman osan kodeista tuntumaan pimeiltä. Kiinnitä siis viimeistään ennen asuntonäyttöä huomiota kodin valaisuun. Hyvin valaistu koti, jossa ei ole pimeitä nurkkia, vaikuttaa todellista kokoaan suuremmalta.

Avaa verhot, vedä sälekaihtimet kokonaan ylös ja napsauta kaikki valaisimet päälle. Jos valoa ei tunnu olevan tarpeeksi, lainaa tai osta muutama ylimääräinen pöytä- tai lattiavalaisin näyttöä varten.

Kodikkain valo ei synny tehokkaista spoteista vaan monimuotoisesta valaisusta: luonnonvalosta, pöytä- ja lattiavalaisimista sekä tunnelmallisista kynttilöistä.

2. Raivaa ja piilota

Ensivaikutelma asunnosta syntyy vain kerran. Astu potentiaalisen kodinostajan saappaisiin ja mieti, millaisena hän näkee kotisi eteiseen astuttuaan.

Olennaisin hyvän ensivaikutelman antaja on kodin selkeys. Huolehdi, että ovet tilasta toiseen ovat auki ja katse löytää helposti kiintopisteestä, kuten taulusta tai viherkasvista, seuraavaan. Tilaa ahtauttavat ovet voi jopa viedä varastoon näytön ajaksi.

Muista, että olet myymässä asuntoa – et kotiasi. Omat elämänjäljet, kuten hygieniatuotteet, henkilökohtaiset valokuvat tai ruokatarvikkeet kannattaa raivata näytön ajaksi pois. Siivoa tasoilta pois myös kaikki ylimääräinen pikkutavara, lukuun ottamatta kauniita asetelmia. Ne tekevät asunnosta persoonallisen.

Suuri irtotavaramäärä kodissa viestii, ettei asunnossa ole tarpeeksi säilytystilaa. Mikäli ylimääräiset kengät, takit tai laukut eivät mahdu kaappeihisi, lastaa ne pahvilaatikkoon ja vie näytön ajaksi varastoon. Jos potentiaalinen ostaja kiinnostuu ja tulee näyttöön toisenkin kerran, hän todennäköisesti kurkistaa viimeistään silloin myös kaappeihin ja laatikoihin.

3. Siivoa ja raikasta

Jos et ole supersiivooja, harkitse ammattisiivoojan palkkaamista ennen ensinäyttöä. Pinttynyt lika, esimerkiksi listoissa tai keittiökaappien alla, jää omassa kodissa helposti huomaamatta, mutta potentiaalinen ostaja saattaa kiinnittää siihen huomiota. Pintojen tahrat näkyvät etenkin valoisina vuodenaikoina keväällä ja kesällä.

Tärkeimpiä siivouskohteita ovat ikkunat. Kun ne ovat puhtaat, kaikki mahdollinen luonnonvalo pääsee sisään. Siivottu koti antaa ostajalle vaikutelman rakastetusta ja huolella pidetystä asunnosta – siis hyvästä kaupasta.

Puhtauden lisäksi asunnon on hyvä olla raikas. Helppo keino tuoda raikkautta kotiin ovat leikkokukat ja viherkasvit. Sisustukseen sopiva kimppu olohuoneen pöydällä luo ihanan tuoksun, mutta viestii myös kodista, jonka tunnelmaan panostetaan. Viherkasvit taas vähentävät ilmassa leijuvan pölyn ja pieneliöiden määrää ja tuovat hengitysilmaan kosteutta.

4. Tarkista tuoksut

Usein unohdettu, mutta erittäin oleellinen osa asunnon viehätysvoimaa on tuoksumaailma. Huolehdi ennen näyttöä kunnon tuuletuksesta. Tarkista, että vessa on vedetty eikä viemäreistä nouse huoneisiin epämiellyttäviä tuoksuja.

Mikäli haluat kotisi tuoksuvan näytössä erityisen hyvältä, vältä niin sanottuja ihmistuoksuja: aimo tujaus vahvaa parta- tai hajuvettä herättää lähinnä epäilyksiä. Satsaa sen sijaan asuntosi tunnelmaan sopiviin huonetuoksuihin, joita myydään sisustuskaupoissa. Myös tuoksukynttilät sopivat tarkoitukseen.

Tuoksumaailma kannattaa arvioida aina asunnon mukaan: vanha kunnon pullantuoksu voi toimia idyllisen omakotitalon myynnissä, mutta moderniin kaupunkikotiin se saattaa jopa olla tunkkainen.

5. Korosta vau-elementtejä

Palaa ajassa taaksepäin ja muistele, mikä sai sinut rakastumaan asuntoon. Oliko se suuri parveke, valoisa sauna tai käytännöllinen vaatehuone? Tuleva ostaja ihastuu todennäköisesti samoihin asioihin, joten tuo ne näytössä hyvin esiin. Siivoa sauna tai somista parveke kutsuvaksi.

Ostajaa alitajuisesti ihastuttava asia saattaa olla myös kodin sisustus, jopa persoonalliset yksityiskohdat kuten värikäs sohva tai kaunis lamppu. Älä siis stailaa kotiasi liian kliiniseksi, sillä hajuton ja mauton asunto ei jää mieleen. Lavastettu koti saattaa myös herättää epäilyksiä.

Asiantuntija: sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen

Tuoreimmat
Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Kuinka koota omaan talouteen sopiva sijoituskokonaisuus?
Kun on tehnyt päätöksen vaurastumisen aloittamisesta, on aika selvittää oma sijoittajaprofiili. Mutta millaisia erilaisia profiileja on, ja mikä sijoituskohde sopii millekin tyypille?
Pankki mukana arjessa
Pankki mukana arjessa
Mun pankkiasiat on lapsesta saakka hoidettu osuuspankissa ja en osaisi kuvitella vaihtavani tätä tuttua ja turvallista pankkia mihinkään toiseen. Ajattelin kertoa nyt tarkemmin siitä, miten...
Mikä tekee leirintäalueesta Suomen parhaan? – ”Ihmiset arvostavat luonnonläheistä sijaintia keskustan vieressä”
Mikä tekee leirintäalueesta Suomen parhaan? – ”Ihmiset arvostavat luonnonläheistä sijaintia keskustan vieressä”
Leirintäalueella vietetään nykyään entistä hektisempää arkea, sillä aukioloaikojen pidentyminen ja sähköisten asiointikanavien lisääntyminen ovat tuoneet uutta painetta asiakaspalveluun.
Uudistunut OP Pohjois-Savo esittäytyi Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla
Uudistunut OP Pohjois-Savo esittäytyi Suonenjoen Mansikkakarnevaaleilla
Suonenjoen Mansikkakarnevaalit on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista. Ensimmäiset karnevaalit järjestettiin jo vuonna 1970. Tänä vuonna karnevaalikulkueessa esittäytyi myös uudistunut OP...

OP sosiaalisessa mediassa