Turun seudulla on kuvattu vuosien 2010-2016 välisenä aikana 35 pitkää elokuvaa tai tv-sarjaa. Tänä kesänä Turussa on kuvattu muun muassa Fingerpori-elokuvaa sekä uusinta Risto Räppääjä ja syyskuussa alueen maisemat saavat toimia kansainvälisen tuotannon koristeena. Tahti ei siis hiivu, päinvastoin.

–Turku oli meille ainoa vaihtoehto kuvauspaikaksi, tämä oli niin hyvä kokonaisuus, ettei tarvinnut etsiä muita. Alueen houkutusvoimaa lisäsi sopivien kuvauspaikkojen lisäksi se, että Länsi-Suomen elokuvakomissio tarjosi tukea ja kontakteja elokuvan tekemiseen. Päätös tulla kuvaamaan Turkuun ei siis ollut vaikea, kertoo Onneli, Anneli ja Nukutuskello-elokuvan tuottaja Sari Lempiäinen Turun vetovoimasta. Turun alueella elokuvaa kuvattiin 25 kuvauspäivää ja kuvausryhmä liikkui Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan lisäksi muun muassa Kuralan kylämäessä, Paimiossa ja Mynämäellä Korvensuussa.

-Työryhmää oli Turussa noin 40 henkeä. Se on iso sakki koordinoitavaksi, on siirtymiä, ruokahuoltoa ja majoitusta, aivan kaikkea eläintenkouluttajiin asti. Ammattilaisten kanssa työskentely tekee asiasta kuitenkin helppoa. Ja vastoin yleistä luuloa lasten kanssa työskentely ei eroa aikuisten kanssa tekemisestä paljoakaan, työajoista täytyy olla tarkkana, Lempiäinen kertoo.

Kuvauspaikan päiden ylitse vilkkui outo, korkea hattu. Sen alta löytyi näyttelijä Ville Myllyrinne, joka näyttelee elokuvassa päähenkilöiden naapurin tätien veljeä.

-Onneli ja Anneli-elokuvissa juoni vie tyttöjä aina uusiin kohtaamisiin ja mun rooli tässä elokuvassa on olla yksi niistä, keksijä Vekotiitus Vappunen. Tytöt tulevat hänen luokseen kesänviettoon ja pääsevät tutustumaan tähän hieman omalaatuiseen persoonaan, Myllyrinne kertoo hymyillen roolistaan elokuvassa.

-Tämä poikkeaa omalla erikoisella tavalla lastenkin elokuvista, koska tämä on suunnattu niille aivan perheen pienimmille. Olen tehnyt lastenelokuvia, kuten Tatua ja Patua, ja niissähän voidaan pikkuisen leikkiä huumorilla, joka aukeaa vähän eri tavalla eri ikäryhmille. Tässä ollaan naiviin, lempeän ja puhtaan lastenviihteen äärellä. Asioita kerrotaan turvallisesti ja jännitys on hyvin kohtuullista. Tykkään tästä onnellisesta ja valoisasta maailmasta, tässä on vähän samaa henkeä kuin Saariston lapsissa, Myllyrinne luonnehtii elokuvaa. Turkua kuvauspaikkana mies kehuu vuolaasti, eikä suotta.

-Turkuhan on nyt parhaimmillaan. Ollaan täällä heinäkuussa, aurinko paistaa ja kaupunki kuhisee, joten kenelläkään ei taida olla valittamista, Ville myhäilee tyytyväisenä ennen siirtymistään seuraavaan kohtaukseen. Siellä iso mies saa kyyristyä pienen leikkikaivurin ohjaksiin ja paistaa lettuja.

-Sehän on ammatinvalintakysymys, Myllyrinne kuittaa vielä olkansa ylitse nauraen.

Kuvaustauoilla näyttelijä Ville Myllyrinne ehtii hetkeksi istahtaa nauttimaan kesästä.

Lisää liiketoimintaa AV-tuotannoista

Länsi-Suomen elokuvakomissio on jo yli kymmenen vuoden ajan yhdistänyt elokuvat ja yritykset toisiinsa. Elokuvayhteistyö on entistä ammattimaisempaa ja tavoittaa suomalaisen elokuvakansan tehokkaasti.

-Turku on elokuvakaupunki joka kantilta. Täällä koulutetaan elokuvantekijöitä, kuvataan paljon elokuvia ja ollaan aktiivisia elokuvissakävijöitä. Lisäksi alueella on paljon erilaisia yhdistyksiä elokuvan ympärillä. Elokuvakaupunki Turku ry eli Scene on perustettu kokoamaan tämä kaikki yhteen ja kertomaan siitä alueen asukkaille. Länsi-Suomen elokuvakomissio taas palvelee elokuva-alan ammattilaisia ja alueen yrityksiä ja pyrkii AV-tuotantojen kautta tuomaan alueen yrityksille lisää liiketoimintaa. Elokuvakaupunki Turku ry tavoittaa asukkaat ja paikalliset. Kaiken tämän toiminnan takana on luvut. Kirjanpidosta on todennettu elokuvien tuoneen vuosien 2010-2016 välillä alueelle 9 miljoonaa euroa, kertoo AV-tuotantojen vaikuttavuudesta elokuvamatkailun projektipäällikkö Annukka Toivonen. On tutkittu, että alueen tai kohteen näkyminen valkokankaalla tai televisiossa lisää sen kiinnostavuutta matkakohteena. Nyt tehdään töitä sen eteen, että alueen yrityksille pystyttäisiin tarjoamaan entistä laajempia mahdollisuuksia tuotteistaa AV-sisältöjä.

-Yritykset ovat olleet varovaisen kiinnostuneita, mutta ymmärrettävästi ensin halutaan nähdä onnistuneita pilotteja. Suomessa AV-sisältöjen tuotteistaminen on vielä lapsenkengissä, meiltä ei esimerkiksi oikeastaan löydy kunnolla tuotteistettua elokuvamatkailukohdetta, Toivonen kertoo. Turussa näitä kokeiluja on tehty vielä pienimuotoisesti, kuten Vares-kierroksia tai behind the scenes-näyttely Tom of Finland -elokuvasta, mutta uutta on luvassa.

-Voin paljastaa, että Turkuun on tulossa Onneli, Anneli ja Nukutuskello-elokuvaan liittyen matkailullista perhekohdetta. Siihen liittyy ihan fyysisiä kokonaisuuksia kuin myös lisättyä todellisuutta. Perinteinen tuotesijoittelu ei ole enää se juttu, nykyään yritykset ovat niin valveutuneita, että kumppanuus on astetta syvempää ja yhteistyön hedelmät sitä kautta myös tuottavampia. Taloudellisen hyödyn elinkaarta elokuva- tai tv-tuotannoista on kuvausten aikaisten alueellisten palveluiden käytön lisäksi mahdollisuus laajentaa koskemaan matkailua. Me teemme sitä varten paljon työtä, keskustellaan yritysverkostojemme kanssa heidän tarpeistaan ja kommunikoidaan se tuotantoihin päin. Näin voimme rakentaa toimivia, kaikkia osapuolia hyödyttäviä kokonaisuuksia, Toivonen valottaa yhteistyökuvioita. Hän heittääkin alueen yrityksille haasteen tarkastella vaikka ulkomaan matkoilla hyvin tehtyjä tuotteistamisia ja miettiä, miten sellainen istuisi Suomeen ja Turkuun.

-Täytyy muistaa, että meidän ei tarvitse tehdä mitään valtavaa vaan skaalata hyvät ideat sopiviin mittasuhteisiin, kunnianhimoa unohtamatta. Jos asia kiinnostaa edes hieman, niin Länsi-Suomen elokuvakomissioon voi ottaa yhteyttä ja aloittaa ideoimisen tätä kautta. Meillä on tiedossa tulevat tuotannot ennen kuin ne ovat julkisia ja kumppanuuksia voidaan räätälöidä aina tarpeen ja budjetin mukaan, Toivonen rohkaisee mukaan toimintaan.

Onneli, Anneli ja Nukutuskello-elokuva saa ensi-iltansa joulukuussa 2018.

Jutun kuvat Peter Nuutinen.