BLOGI Vastuullisuus on vaikeita päätöksiä, vai onko sittenkään?

Mietin, milloin minusta on tullut vastuullinen säästäjä tai sijoittaja. Se liittyy paljolti hetkeen, jolloin olen tiedostanut ajan rajallisuuden ja sen, että minun tehtäväni täällä päättyy jonain päivänä.

Sen jälkeen lapseni, heidän lapsensa ja seuraavat sukupolvet tarvitsevat omat mahdollisuutensa elää täällä mahdollisesti minun synnyinsijoillani tai ylipäänsä jossain päin maapalloa. Ymmärrystäni avasi omien isovanhempieni, heidän synnyinsijojen ja niiden paikkojen ajattelu, joita he vaalivat ja halusivat jättää meille, perintönä elämälle ja sen jatkumiselle.

Nyt juuri viisikymppiä täyttäneenä kahden pojan äitinä ja kahden pikkupojan isoäitinä olen alkanut kuulla uusin korvin ja sydämin uutisia nisäkkäiden häviämisestä maapallolta. Lapsenlapseni eivät ehkä enää tiedä mikä oli tiikeri, ilves tai jokin muu kissaeläin. Mietin välillä tuhoavatko tulvat kesämökkimme Kokemäen suistossa tai tuleeko pakkasta ja lumileikkejä enää tulevina talvina Turun seudulle. Kysymykset tuntuvat kauhean isoilta ja jossain määrin jopa ulkokehän asioilta itselle. Voiko tällaisiin vaikuttaa? Onko ne asioita joista haluan olla kiinnostunut?

Pienin teoin ja askelin

Siskontyttöni on opettanut minut kierrättämään muoveja ja pahveja ja käymään kirpputoreilla. Korona-aikana on tullut entistä tärkeämmäksi päättää, ostanko ruokani lähellä vai kaukaa tuotettuna ja käytänkö suomalaisia toimittajia asioissa, joihin kulutan rahaa. Pohdin myös välillä, voinko tehdä jonkun matkan jalan ja onko autoja pakko olla niin monta meidänkään perheessä.

Vastuullisuus ei olekaan niin vaikeaa kuin miltä se ensin tuntui. Se on pieniä arjen valintoja, tekoja tänään ja huomenna. Ajatuksella, että minäkin voin vaikuttaa siihen, jääkö tänne mitään meistä seuraaville ihmisille käytettäväksi ja elettäväksi.

Pieniä tekoja voi tehdä myös säästämisen ja sijoittamisen maailmassa. Monta pientä tekoa kasvaa lopulta purosta joeksi ja lopulta valtameren kokoiseksi vaikuttamiseksi. Kun sijoitan omia rahojani, haluan omistaa suomalaisia firmoja, vaikuttaa asioihin, joita pidän tärkeänä. Ja kun säästän pienille pojanpojilleni, olen valinnut maailmalle sijoittavia vastuullisia rahastoja puhtaan veden ja ilmaston ympäriltä, ajatuksena enemmän kuin vain huominen. Vastuullisuus on onneksi myös edustamani yrityksen OP:n perusarvoja ja kulmakiviä. Ylpeänä voinkin suositella tutustumaan vastuullisten vaihtoehtojen maailmaan ja luomaan siellä omia polkuja, jotka kasvavat valtateiksi jonakin päivänä.

Vastuullinen sijoituspäätös tuntuu hyvältä sydämessä, suosittelen kokeilemaan!

Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta.

Satu Astala

Kirjoittaja on OP Turun Seudun liiketoimintajohtaja sekä OP Koti Turun toimitusjohtaja, isoäiti ja innokas merellä ja kaupungissa liikkuja.

OP sosiaalisessa mediassa