BLOGI Tekemisen meininkiä startup-rintamalla

Sirkkaruokaa, mobiilipelejä näkövammaisille, kansalaisille vaikutusmahdollisuuksia ja paljon muuta. Turun seudulla toimii lukuisa joukko mielenkiintoisia startupeja ja kasvuyrityksiä, jotka menestyessään tuovat alueelle työpaikkoja ja vaurautta. Startupit uudistavat myös alueen elinkeinoelämää tuomalla markkinoille uudenlaisia tuotteita ja palveluita.

Mistä vilske startup-rintamalla johtuu? Ensinnäkin asenteissa ja kulttuurissa on tapahtunut muutos. Kokeiluihin, epäonnistumisiin ja riskinottoon suhtaudutaan nykyään positiivisemmin, kuin vuosikymmen sitten. Tämä näkyy myös rahoitusrintamalla. Enkelisijoittaminen, eli sijoittaminen hyvin aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin, on alkanut kiinnostaa yhä useampia.

Toiseksi Turun seudulla on pitkäjänteisesti panostettu startup- ja kasvuyrityksiä tukevan toimintaympäristön kehittämiseen. Alueen yrityshautomot ja -kiihdyttämöt tarjoavat neuvontaa ja liiketoiminnan kehittämisen palveluita. Tarjolla on myös yhteisöllisiä työtiloja ja laboratoriotiloja. Ennen kaikkea alueen lukuisat toimijat pelaavat hyvin yhteen, mikä auttaa startup-yrityksiä saamaan tehokkaasti tarvitsemaansa tukea ja palveluita.

Akateemisia startupeja

Yksi Turun seudun aktiivisista startup-yritysten tukijoista ja sijoittajista on Monttu Ventures Oy. Monttu Venturesin sijoitusten kohteena ovat aikaisen vaiheen startupit, joiden perustajalla tai tiimin jäsenellä on taustaa Turun korkeakouluista. Monttu Ventures tarjoaa startupeille neuvontaa, verkostoja ja rahoitusta, ja toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Tähän mennessä sijoituksen on saanut 11 startupia.

Ensimmäisten sijoitusten joukossa oli Entis. Entis valmistaa kotisirkoista elintarvikkeita. Heidän tunnetuimmat tuotteensa sirkkasuklaa ja sirkkaproteiinivälipala ovat olleet jo pitkään tarjolla suomalaisissa ruokakaupoissa. Sijoituksen on myös saanut MyTrueSound ja VoteOn. MyTrueSound tekee mobiilipelejä näkövammaisille. Yritys julkaisi äskettäin uuden pelinsä nimeltä AudioWizards, joka on jo saavuttanut suuren suosion. VoteOn pyrkii uudistamaan demokratiaa sovelluksensa kautta, joka lisää läpinäkyvyyttä kansalaisten ja päättäjien välillä.

Miten startup-toimintaan pääsee mukaan?

Monttu Venturesin sosiaalisen median kanavista saat tuoreimmat uutiset ja tietoa tulevista tapahtumista. Seuraava tapahtuma on marraskuun 2019 alussa pidettävä Pitch Turku, jonka Monttu Ventures järjestää yhteistyössä FiBANin (Finnish Business Angels Network) kanssa.

Kohdeyrityksistä ja startup-yrittäjän arjesta pääset kuulemaan tilaamalla Monttu Venturesin Youtube-kanavan. Siellä julkaistaan syksyn ja tulevan talven aikana jokaisen yrittäjän haastattelut.

Turun seudun startup- ja kasvuyrityksiä voit myös auttaa konkreettisesti ilmoittautumalla mentoriksi käynnissä olevaan kasvuyritysmentorointi-ohjelmaan. Yhteystiedot löydät täältä.

Mukaan toimintaan pääsee myös yrityskumppanina, kuten OP Turun Seutukin on. Yrityskumppanit ovat vapaaehtoisvoimin toimivalle Monttu Venturesille erittäin arvokkaita.

Tervetuloa mukaan auttamaan ja luomaan kasvua Turun seudulle!

Kirjoittajina Monttu Venturesin tiimistä Kirsi Orava, Brand Advisor ja Toni Helin, CMO.

OP sosiaalisessa mediassa