BLOGI Mistä on talouden hallinta tehty?

Lieneekö kukaan välttynyt joskus ajattelemasta, olisiko pitänyt päättää tai valita raha- tai talousasioissa jonain hetkenä toisin kuin sattui tekemään? Olisi voinut olla ennakoivampi, viisaampi, osaavampi? Olisiko pitänyt perehtyä enemmän, paneutua ja selvittää?

Taloudenhallinnan kulmakivinä on tieto, taito ja asenne. Lasten taidot ja asenteet kehittyvät vanhempien tukemana ja koulussa saa opetusta. Itsenäistyminen tuo elämäntilanteita, jolloin kokemusta karttuu. Kukaan ei saa kaikkea oppia kuitenkaan yhdellä kertaa, vaan talouden hallinnan oppimispolku on elämän mittainen. Lamat ja nousukaudet antavat omat oppinsa ja elämänkulku tuo käännekohtia, joissa talouden hallinnan ja raha-asioiden miettimiseltä ei voi välttyä. Oppimispolulta voi löytyä esimerkiksi tällaisia tilanteita:

• Mikko tulee ensimmäistä kertaa tyhjentämään Hippo-lippaan: tallettaa rahat tililleen, haaveilee koiranpennusta. Jutellaan säästämisen tarkoituksesta ja tarvittavasta sitkeydestä.

• Opiskelemaan päässyt Leena pohtii, mistä pesämuna opiskelijaboksin varusteisiin: uskoo tulevaisuuteen ja allekirjoittaa opintolainan. Vaihdetaan muutoinkin muutama sana opiskelijan budjettiasioista.

• Nuoripari Marttinen haluaa vaihtaa asuntoa, kun on tullut perheenlisäystä – hyvin hoidettu asp-laina on hyvä pohja uudelle uskallukselle. Joustot ovat tarpeen tilapäisesti, mietitään yhteinen suunnitelma.

• Pitkän työuran tehneet Pirjo ja Lauri ovat kerryttäneet säästöjä moneen olomuotoon ja haluavat vaihtoehtoja: valitsevat Private-kumppanuuden. Toivottujen tuottojen ja halutun riskin eri puolista käydään keskustelua.

• Lakipalveluiden osaajilta Matti löytää apua, kun tuli ajankohtaiseksi tehdä edunvalvontavaltuutus. On mukava tietää, että asioita hoitaa itse valittu läheinen, kun omat voimat eivät enää riitä. Samalla tulee juteltua muidenkin lakiasioiden järjestelyn tarpeesta ja niillekin syntyy suunnitelma.

• Tuttavaperheen Meeri perustaa yritystä ja hänelle etsitään osaaja Yrityspankista tekemään ratkaisua palvelutarpeisiin. Sujuvuus ja helppous tuntuvat olevan vaatimuksena. Meeri saa neuvot, miten huolehtia myös yrittäjän omasta turvasta ja riskeistä.

Ei tule myöskään unohtaa, että asiointikanavien kehittyminen tuo uusia mahdollisuuksia ja samalla myös huomioitavia riskejä raha-asioiden hoitamiseen. Näinkö tämä meneekin? Että talouden hallinta on sitäkin, että huomaa ottaa rohkeasti pohdinnat puheeksi, kääntyy niiden puoleen, jotka työkseen raha- ja talousasioita seuraavat? Että ei tarvitsekaan yksin jaksaa ottaa selvää, vaan saakin sparrailua, lisänäkökulmia ja tietoa ratkaisujensa tueksi? Ja että taloustaitojen oppiminen ja talouden hallinta voi olla yhteinen projekti ja työnjakoasia elämän eri käänteissä OP:n kanssa?

OP:n tekemä yhteistyö koulujen kanssa, Taloustaitokilpailu, Yrityskylä- yhteistyö ja monta muuta arjen ilmentymää luo pohjaa asenteille ja taidoille, joita jokainen meistä kuluttajana tarvitsee osana elämänhallintaa. Talouden hallintataitojen edistäminen kaiken ikäisille on osa OP:n yhteisöllistä ja yhteiskuntavastuullista roolia – läheskään aina se ei ole erillistä tekemistä eikä mikään projekti. Parhaassa tapauksessa jokainen asiakaskohtaaminen kanssamme antaa pieniä ideoita ja asioita talouden hallinnan evääksi. Tätä tunnetta haluamme entisestään kohtaamisissamme kehittää.

Irma Hyvärinen

Muutos- ja tulevaisuusjohtaja

OP Turun Seutu

Kirjoittaja on OP Turun Seudun pankkitäti 31 vuoden kokemuksella – inspiraation lähteenä muutoksen tuomat uudet tuulet ja luonnosta nauttiminen.

Kiinnostuitko oman talouden hallinnasta? Tutustu uuteen OP Talousvalmentaja -konseptiimme ja hae mukaan tästä.

OP sosiaalisessa mediassa