BLOGI Mikä on yrittäjän niukin resurssi?

Yrityksen pyörittäminen on jatkuvaa pullonkaulojen siirtelyä. Kyllä: siirtelyä. Kun yhden pullonkaulan löydät ja ratkaiset, on toinen jo kulman takana odottamassa.

Resurssit ovat aina liian vähäiset, aikaa aina liian vähän, rahaa saisi olla enemmän käytössä ja työntekijöidenkin oikea määrä voidaan laskea samalla kaavalla kuin fillari-intoilijana lasken polkupyörien riittävän määrän:

Riittävä määrä = X +1

Näistä X on nykyisten pyörien, tai tässä tapauksessa työntekijöiden, määrä. Aina tarvittaisiin ainakin yksi lisää. Kovaa kasvavassa firmassa kaava voi olla jopa X+10 tai X+100. Jos joskus tuntuu siltä, että nyt on homma tasapainossa – kaikkea on riittävästi, niin viimeistään viikon päästä yrittäjän perusluonne, tyytymättömyys nykytilaan, luo uuden pullonkaulan.

Juuri perustetussa yrityksessä pullonkauloja tuntuu olevan kaikkialla: sekä aika että raha on vähissä eikä työntekijöitäkään ole taakkaa jakamassa. Mitä isommaksi yritys kasvaa, sen näennäisesti helpommaksi asia käy - tosin vain ulkopuolisten silmissä.

Valitettavasti yrittäjän silmissä tai mielessä ei tilanne helpota koskaan. Meillä Lyytissä on nyt viitisenkymmentä henkilöä Suomessa ja maailmalla tekemässä töitä yhteisen tavoitteen eteen, mutta silti yrittäjänä käytän aikaani lähinnä pullonkaulojen etsimiseen ja siirtelyyn. Viikoittain käymme keskustelua siitä, kuinka resurssit ovat milloin missäkin liian pienet.

Mistä tämä oikein johtuu?

Toiminnan kasvaessa myös tavoitteet kasvavat. Jos yhden hengen yrityksenä tavoitteeni oli saavuttaa tavoite X, niin nyt se tavoite on 50X tai jopa 100X, sillä organisaation koko ruokkii tavoitteita logaritmisesti. 1 + 1 tulee olla enemmän kuin kaksi. Mielellään neljä.

Miten pullonkauloista pääsee eroon? Ei valitettavasti mitenkään. Niitä on aina ja kaikkialla – varsinkin organisaatioissa, jotka haluavat mennä eteenpäin. Ja toista vaihtoehtoa ei yrittäjä edes näe. Mutta pullonkaulojen kokoon ja esiintymistiheyteen voi vaikuttaa.

Raha on yksi ratkaisu ja rahassa on se hyvä puoli, että sitä saa jopa lainaksi. Aikaa ja ihmisiä on vaikeampi lainata hetkellisesti lisää. Lisäksi rahaa voi ottaa sisään pidemmäksikin aikaa – ikään kuin bensaksi tankkiin – vaikka pääomalainana tai ulkopuolisena sijoituksena.

Silti pelkkää rahaa ei kannata koskaan ottaa, sillä pahimmillaan sillä vauhditetaan kulkua vain väärään suuntaan. Olen todennut itse kymmeniä kertoja, että onneksemme emme tuotakin hanketta vivuttaneet ulkoisella rahalla vauhdikkaammaksi, sillä metsään olisimme menneet – mutta vain kovemmalla tahdilla. Suosittelen aina etsimään viisasta rahaa. Siis sellaista, jonka mukana tulee myös neuvoja, sparrausta ja kokemusta.

Mutta mikä se niukin resurssi oikeasti on?

Se on oman elämän rajallisuus. Työ on vain työtä ja raha on vain rahaa. Tunteja meille on kaikille jaettu sama määrä, eikä aikaa omaan elämään tai perheelle saa mistään lisää. Ei edes pankista, vaikka kuinka hyvä suhde pankinjohtajaan olisikin.

Tämä on syytä muistaa, kun on taas ratkomassa yhtä loputtomista pullonkauloista.

Petri Hollmén

Yrittäjä

Lyyti Oy

OP Turun Seudun blogissa vieraskynäilee toimialueemme eri alojen vaikuttajia. Lahjoitamme kirjoituspalkkiot kirjoittajan valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Petri valitsi lahjoituksen saajaksi TYKS Lasten ja nuorten klinikan, jonne OP Turun Seutu teki hänen nimissään 500€ lahjoituksen.

OP sosiaalisessa mediassa