– Kaverin kanssa voi päättää, että lahjoina toisillenne menette yhdessä päiväksi töihin jonnekin hyväntekeväisyyskohteeseen. Jos omat isovanhemmat asuvat kaukana, hyvä idea on tarjoutua iäkkäiden seuraksi vanhainkotiin. Vaihtoehtoisesti voi mennä päiväksi vaikkapa Hope-järjestöön lajittelemaan varastolle saapuneita lahjoituksia. Siinä ohessa ehtii päivittää myös kuulumiset, vinkkaavat OP Tampereen finanssikoutsit Emma Saarinen ja Krista Kuusniemi.

Lahjaa ei tarvitse aina ostaa. Nuoret pankkilaiset suosivat omatekoisia joululahjoja ja -kortteja, sillä niiden antamiseen liittyy erityinen tunne. Kokeile tänä vuonna tehdä itse vaikkapa suklaata. Lahja voi olla myös puuhailua yhdessä, kuten koko perheen yhteinen talviurheilupäivä tai iltapäivä joululeivonnaisia leipoen.

Helppo ja hyvä tapa ilahduttaa lahjan saajaa, itseä ja samalla apua tarvitsevia on antaa vastuullinen ja aineeton lahja hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Apua välittävät muun muassa Plan, Pelastakaa Lapset, Unicef, Punainen Risti, SOS-Lapsikylä ja Kirkon Ulkomaanapu.

Järjestöjen kautta voi tukea kotimaassa esimerkiksi lasten ja nuorten koulutusta tai harrastustoimintaa, syrjäytymisen ehkäisyä tai kaikenikäisten ystävätoimintaa.

Aineeton lahja voi antaa kehitysmaissa apua tarvitseville vaikkapa puhdasta vettä, ruokapaketteja, koulupuvun, puuntaimen, koulutuksen, työkaluja, vuohen tai terveystarkastuksen.

– Aineettomat lahjat ovat todella tärkeitä toiminnallemme. Pystymme niiden avulla tarjoamaan lapsille sellaisia ylimääräisiä palveluita tai harrastuksia, joita kunnat eivät maksa, kertoo SOS-Lapsikylän viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen.

***

Artikkeli julkaistu alunperin 7.11.2019 ja päivitetty 14.12.2023 Saarisen ja Kuusniemen kommenteilla.