Come on let’s twist again… Menevä taustamusiikki houkuttelee ensimmäiset rohkeat tanssilattialle jo ennen tilaisuuden alkua. Sali täyttyy väestä ja apuvälineistä, joita ei rokkikeikoista tunnetulla Tullikamarin Pakkahuoneella tavallisesti näy: ikäihmisiä, rollaattoreita ja pyörätuoleja. Seuralaisten joukko koostuu avustajista ja omaisista.

– Tämä kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätimme lähteä katsomaan, vaikkemme diskotansseja osaakaan, kertovat juuri ovesta sisään astuneet Anja, 65, ja Vesa, 65.

Monen tanssijalkaa alkaa vipattaa viimeistään, kun näyttelijä Tuija Piepponen oranssiin Tappara-hattuun pukeutuneena laittaa porukan lämmittelemään ennen kolmen tunnin tanssimaratonia. Kun Tapani Kansan suomeksi laulama Villagen Peoplen Y.M.C.A.- biisi kajahtaa ilmaan, menoa ei pitele mikään.

– Jokainen saa tanssia oman tyylinsä ja kykynsä mukaan. Me olemme rakentaneet tämän maan ja ansainneet tämän diskon! Piepponen kannustaa yleisöä.

Ei aina humppaa

Tilaisuuden järjestää Mummodisko ry, jonka kantavia voimia ovat kaksi vanhustyön ammattilaista eli geronomia, Joni Tammisalo ja Mikko Haapalainen. Idea monenlaisen musiikin soittamisesta senioreille juontaa juurensa muutaman vuoden taakse Haapalaisen työharjoitteluun hoivakodissa.

– Minua alkoi ärsyttää, kun siellä soitettiin aina vain humppaa ja valssia. Kaikki vanhukset niputettiin tykkäämään samasta musiikista. Kun kerran soitin jazzia YouTubesta, sain minulle aiemmin sanaakaan sanoneen rouvan puhumaan ja avautumaan omista musiikkikokemuksistaan, hän kertoo.

Aluksi toiminta oli pienimuotoista vinyylien soittoa hoivakodeissa ja palvelutaloissa. Sittemmin mummodiskoja on järjestetty muun muassa kolme kertaa Helsingin Tavastia- klubilla. Ne ovat olleet huikeita menestyksiä: invataksit loppuivat kaupungista, kun ne olivat joko matkalla Tavastialle, passissa sen edessä tai matkalla sieltä pois.

Parhaat bileet syntyvät, kun paikalla on monen sukupolven edustajia.

– Nimestään huolimatta mummodiskoihin ovat tervetulleita myös papat ja lapsenlapset. Haluamme ravistaa vanhustyötä ja päivittää vanhuskuvaa. Kaikki seniorit eivät ole samaa massaa, ja jokainen saa bailata sen ikäisenä kuin itsensä tuntee. On hauska nähdä, miten ihmiset nuortuvat silmissä, kun kuulevat omaa suosikkimusiikkiaan, sanoo Tammisalo.

Tapahtumien tavoitteena on myös lievittää ikäihmisten yksinäisyyttä ja saada heidät välillä pois kotoaan. Diskossa voi jättää diagnoosit ja huolet narikkaan.

Beatles ja Fredi tanssittavat Pakkahuoneen lavalla vinyylilevyjä pyörittää DJ Harri Hertell. Levylautaselle pääsevät niin 1950–1960-lukujen kotimaiset, lennokkaat foksit kuin maailmaa valloittaneet 1970-luvun disko- ja funk-biisit. Mummodiskojen erityissuosikkeja ovat Beatlesin, Abban, Hurriganesin, Fredin ja Tapani Kansan hitit.

Myös nykymusiikkia edustavat hip-hop ja räppi kuuluvat mummodiskoon. Lavalle astelee livenä suomalaisen improvisaatioräpin pioneeri Freerap-kokoonpano, joka on monelle paikalle saapuneelle seniorille tuntematon suuruus. Freestyle-räppääjät ottavat heti tavallisesta poikkeavan kuulijakuntansa omakseen ja kertovat, mistä on kyse. Pian yleisöstä jo heitetään sanoja ja aiheita, joiden ympärille ryhmä kehittää spontaanisti sanoituksia.

– Minuun tuo räppi ei kyllä kolahda. Se tuntuu pikemminkin ryminältä ja rytkeeltä, tuumii Ristiina Laaksonen, 85, joka seuraa esitystä hyvinvointiavustaja Simo Savolaisen kanssa.

Kaksikko kuuluu noin 30 hengen porukkaan, joka tuli tapahtumaan Koukkuniemestä Impivaaran tuetun palveluasumisen yksiköstä.

– On ihanaa päästä tänne mukaan katsomaan. Se tuo vaihtelua ja näkee muita ihmisiä. Harmi, etten itse pääse jammailemaan, kun en pysty kävelemään, Laaksonen lisää.

Vauhdikkaan iltapäivän kruunaa Suomen legendaarisimpiin rock-yhtyeisiin lukeutuva Jussi & The Boys. Kun mummodisko loppuu, kuuluu vain kysymys: koska tällainen järjestetään uudestaan?

Viime vuonna yhdistys järjesti noin 70 mummodiskotapahtumaa kymmenessä eri kaupungissa ympäri Suomea. Nuorin osallistuja on ollut 11-kuinen ja vanhin 97-vuotias.

Tapahtumaa mahdollistivat OP Tampere, vapaaehtoistyön välityspalvelu Hiiop, Eläkeliitto, Pizzeria Napoli, Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI, LähiTapiola Pirkanmaa, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Apuvälinekauppa.fi ja Tampereen kaupunki.