On erittäin tärkeää, että nuorella on käytössään juuri hänen tarpeisiinsa sopivat palvelut. Kun nuori hallitsee tuloja ja menoja, laskujen maksu sujuu ja pystyy tekemään tarpeellisia hankintoja. Ja kun tähän yhdistetään yllättävien menojen ennakointi, on talous tasapainossa.

− Nuorelle raha-asiat alkavat näytellä roolia elämässä silloin, kun oma rahan käyttö alkaa kasvaa. Tulee mopoikä ja sitten täysi-ikäisyyskin häämöttää. Ennen pitkää itsenäistyminenkin ja opiskelemaan lähtö on edessä. Tähän elämänvaiheeseen valmistautumiseksi rahankäyttöä ja menojen suunnittelua on hyvä harjoitella, OP Pohjois-Savon myyntijohtaja Satu Martikainen kertoo.

Raha-asioiden hoitamista tulee opetella

Kun raha-asiat ovat hallinnassa ja ne hoidetaan fiksusti, pysyy myös talous tasapainossa. Satu on kahden pojan äiti ja hän toivoo, että pojat tulisivat taloudellisesti toimeen aloittaessaan nuoren aikuisen elämää. Nykyään talouteen liittyvät asiat ovat esillä myös koulussa ja oppitunneilla käsitellään niitä eri muodoissa, mutta Satu miettii, riittääkö se.

− Toivon, että pystyn antamaan kotona lapsille lisäeväitä, jotta he kokevat hallitsevansa oman rahankäyttönsä, kun heidän siitä tulee itsenäisesti vastatakin, Satu toivoo.

Nuoret ovat nykyään hyvin kiinnostuneita säästämisestä ja sijoittamisesta, vaikka tulotaso olisikin alhainen. OP Pohjois-Savon asiantuntijat käyvät nuorten kanssa on läpi erilaisia säästämisen vaihtoehtoja, jotta nuoret innostuisivat aloittamaan säännöllisen säästämisen jo hyvissä ajoin. Monella nuorella voi olla haaveena ostaa esimerkiksi oma asunto muutaman vuoden kuluttua valmistumisesta, jolloin ASP-tili on paras vaihtoehto säästämisen aloittamiseen. Toinen hyvä tapa aloittaa säästäminen on osuuspankin verkkopalvelussa oleva Säästölipas, joka on säästämiseen kannustava käyttötili. Säästölippaaseen voi säästää kertatalletuksien avulla tai korttimaksujen yhteydessä. Kun Säästölippaan tavoite on täyttynyt, voi yli menevän osan siirtää suoraan esimerkiksi rahastoon. Säästämisestä keskustelemalla voidaan myös välttää mahdolliset pikavipit sekä ylivelkaantuminen nuorten keskuudessa. Lisäksi osa nuorista tarvitsee tietoa ja tukea aivan perusasioissa kuten siinä, miten laskut maksetaan.

Osuuspankin verkkopalvelussa oleva Säästölipas sekä perinteinen säästöpossu.

Myös nuoren omistaja-asiakkuus kannattaa

Osuuspankin omistaja-asiakkuus on asiakkuuden perusta, joka kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun tulee asiakkaaksi. Omistaja-asiakkaaksi liityttäessä edut saa käyttöönsä heti ja ne näkyvät ja ovat käytettävissä kätevimmin OP-mobiilista. Omistaja-asiakkuus tukee nuorta tavoitteisiin pääsyssä tarjoamalla paljon etuja pankki- ja vakuutuspalveluista sekä hyötyä ja monipuolisia etuja arkipäiviin.

Moni nuori voi tarvita opiskeluihinsa opintolainaa, joten yksi omistaja-asiakkuuden tuomista merkittävistä eduista on se, ettei opintolainasta mene toimitusmaksua. Pivosta nuori löytää kätevästi opiskelijakortit, bussiliput ja lisää etuja, kuten Cityshopparin edut. OP-bonusten kertyminen on myös tärkeä asia, sillä niitä voi hyödyntää esimerkiksi kotivakuutuksen maksuihin. Kotivakuutus tulisi olla voimassa heti, kun muuttaa omaan asuntoon. Kotivakuutus luo turvaa kodin irtaimistolle kuten elektroniikalle, huonekaluille ja kodinkoneille esimerkiksi rikkoutumisen ja särkymisen varalta. Vakuutuksella suojataan myös kodin rakenteet ja huoneiston osat esimerkiksi vesi- ja palovahingon varalta.

Palveluiden avaus hyvissä ajoin

Päivittäispalvelut ovat ilmaisia 26-vuotiaaksi saakka. Esimerkiksi Visa Electron -kortin voi saada jo 10-vuotiaana. Lapsen on hyvä alkaa opettelemaan kortin käyttöä ennen kuin hän täyttää 18 vuotta. Näin lapsen omat taloustaidot kehittyvät ja raha-asioiden hoitaminen on helpompaa täysi-ikäisenä. Kortin turvarajojen avulla voi määrittää, miten paljon lapsi voi tehdä kortilla ostoksia tai nostaa käteistä rahaa. Myös verkkopalvelun avaaminen alle 18-vuotiaalle on mahdollista ja jopa suositeltavaa, sillä lapsi pääsee sen avulla itse seuraamaan omaa rahankäyttöä.

− Pojistani vanhempi Niko on 16-vuotias ja olemme yhdessä hänen kanssaan päättäneet alkaa valmistautumaan tuohon aikaan. Niko on saanut käyttöönsä electronkortin täyttäessään 10 vuotta ja sitä hän onkin sujuvasti siitä lähtien käyttänyt. Nyt Nikon tultua 16 vuoden ikään, asioimme yhdessä pankin konttorilla ja avasimme hänelle verkkopalvelun. Niko voi näin jo harjoitella raha-asioiden hoitoon käytettäviä palveluita sekä voi yhdessä kassani opetella hoitamaan arjen asioita. Koen, että näin voin varmistaa, että Niko hallitsee arjen raha-asioita ennen kuin hän itsenäistyy, Satu kertoo.

Sadun poika Niko on ollut tyytyväinen verkkopalvelun käyttöön, koska OP-mobiilista näkee suoraan, mikä on oman tilin saldo ja myös sen, mihin rahaa on tullut käytettyä. Niko ostaa muun muassa lukiokirjansa itse ja käyttää niiden ostamiseen sujuvasti Visa Electronia sekä verkkopalvelua. OP-mobiilin käyttäminenkin on helppoa, sillä kulkeehan pankki koko ajan mukana omassa puhelimessa.

− Äitinä ja pankkialan ammattilaisena suosittelen lämpimästi avaamaan nuorelle oman verkkopalvelun. Nuori käyttää päivittäispalveluita maksutta aina 26 ikävuoteen saakka, joten lisäkuluja tästä ei siis tule. Hankittu oppi on arvokasta, kuin laittaisi rahaa pankkiin. Kaiken lisäksi vanhempien tukemana harjoittelu on turvallista ja antaa eväitä tulevaisuuteen, Satu suosittelee.

OP Pohjois-Savon myyntijohtaja Satu Martikainen ja hänen poikansa Niko.

OP Pohjois-Savo tukemassa nuorten taloustaitoja

Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta ja rahasta ei puhuta riittävästi, ja he kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon. Siksi OP Ryhmä tuki vuonna 2019 jo yli 70 000 lapsen ja nuoren taloustaitoja.

OP Pohjois-Savon asiantuntijat pitävät pankkitunteja koululaisille ympäri vuoden. Pankkitunneilla opetetaan nuorille taloustaitoja ja puhutaan ja keskustellaan raha-asioista. Pankkitunteja järjestetään alakouluista lukio- ja ammattikoululaisille koko pankin toimialueella.

OP viettää taloustaitoviikkoa 23.-29.3., jolloin kiinnitetään erityishuomiota lasten ja nuorten oman talouden hallintaan. Viikon aikana OP Pohjois-Savo ja muut osuuspankit opettavat arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja nuorille muun muassa pankkitunneilla.

Pankki auttaa sataa 15-17-vuotiasta nuorta työllistämään Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta tänä kesänä toimialueen yhdistyksiin. Nuoret saavat tärkeää työkokemusta ja palkkaa, paikalliset yhdistykset tärkeitä lisäkäsiä omaan toimintaansa.

Lisäksi OP Pohjois-Savo on mukana Itä-Suomen Yrityskylässä, jonka oppimiskokonaisuuden tavoitteena on tarjota kuudesluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Kuopiossa Leväsellä sijaitsevissa Yrityskylä Itä-Suomen oppimisympäristöissä vierailee lukuvuosittain noin 4 500 alueen kuudesluokkalaista ja 3 800 yhdeksäsluokkalaista opettajineen.

Lue lisää nuorten oman talouden hallinnasta

Lisätietoa taloustaitotyöstämme

OP Pohjois-Savo mukana Itä-Suomen Yrityskylässä