Maiden hallitukset ja keskuspankit ovat tehneet nopeita ja järeitä päätöksiä, joilla pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Seuraavaksi odotukset kohdistuvat valtioiden päätöksiin kasvattaa budjettiaan ja lisätä lainan antoa. Nyt taantuma näyttää väistämättömältä, mutta kysymys kuuluu: Kuinka syvä ja pitkä taantuma on odotettavissa?

Viime päivinä Kiinasta saadut hyvät uutiset tuovat kuitenkin valoa tunnelin päähän. Kiinassa tilanteen uutisoidaan olevan jo niin hyvä, että koronviruksen uusia tartuntoja ei ole muutamaan päivään havaittu maan sisällä lainkaan. Lisäksi Kiinassa on käynnistetty tehtaita ja ihmiset ovat palanneet vähitellen töihin. Näin talouden pyörät alkavat asteittain pyöriä. Useimmilla mailla tartuntojen huippu on kuitenkin vasta edessä ja epätietoisuus kalvaa monen mieltä. Pidempään jatkuessaan koronavirus voi laukaista kierteen, jossa työttömyyden kasvu ja konkurssit alkavat nakertaa kuluttajien luottamusta ja näin alentavat kokonaiskysyntää pitkäksi aikaa. Parhaassa tapauksessa viruksen leviäminen saadaan hallintaan Kiinan tapaan muutamassa kuukaudessa, jonka jälkeen kuluttajien patoutunut kysyntä saa talouskasvun rattaat liikkelle. Tällä hetkellä koronaviruksen vaikutuksia talouteen on poikkeuksellisen hankala ennustaa. Voimakkaat liikkeet osakemarkkinoilla varmasti jatkuu tulevina viikkoina ja mahdollisesti vielä kuukausien ajan.

Juuri nyt omien sijoitusten katsominen ei välttämättä ilahduta ja joitakin sijoittajia se voi jopa hirvittää. Sen vuoksi nyt on hyvä palauttaa mieleen muutama sijoittamiseen olennaisesti liittyvä lainalaisuus:

1. Voimakkaatkin kurssilaskut kuuluvat osakesijoittamiseen. Esimerkiksi Euroopan osakemarkkinoilla on nähty viimeisen 40 vuoden aikana vuosittain keskimäärin reilun 15 %:n kurssilaskuja, mutta vuoden sisäisestä heilunnasta huolimatta kuluneella aikajaksolla 31 vuotta on päätynyt vuoden päätyttyä plussan puolelle. Keskimääräinen 15 %:n lasku tarkoittaa sitä, että joinain vuosina laskua on tullut selvästi enemmän ja toisinaan huomattavasti vähemmän.

2. Epävarmuuden aikana sijoitusten sulaessa moni sijoittaja miettii omaa kipurajaansa. Hätiköityjä ratkaisuja ei pidä tehdä minkään asian osalta, ei myöskään sijoitusten tapauksessa. Mikäli sijoituksiaan lähtee realisoimaan jo kurssien laskettua, on jo käytännössä myöhästynyt myynnissä. Jos tämän lisäksi empii liian kauan sijoituksiin palaamista, saattaa myöhästyä myös noususta. Tällöin lopputulos on usein huonompi kuin se, että olisi ollut pää kylmänä sijoitustensa kyydissä laskun sekä nousun. Luin JP Morganin tekemän tutkimuksen, jossa oli tarkasteltu Euroopan osakemarkkinoita 15 vuoden ajalta. Sijoittaja, joka piti sijoituksensa koko aikajakson sijoitettuna, sai nauttia keskimäärin 3,4 %:n arvonnousua vuosittain. Sen sijaan, jos markkinoilta oli poissa kyseisen aikajakson 10 parasta nousupäivää, oli 15 vuoden aikana sijoitusten kehitys keskimäärin -0,8 % vuodessa.

3. Osakekurssit ovat aina nousseet edellisiä huippuja korkeammalle ja niin tälläkin kertaa käy, ei kehitys tähän lopu. Internetistä löytyy paljon Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaavaa dataa 1900 luvulta näihin päiviin. Matkan varrelle on sattunut muun muassa kaksi maailmansotaa, öljykriisi, IT-kupla, finanssikriisi ja paljon muuta. Nyt käsillä oleva koronakriisi jää myös historiaan yhtenä poikkeuksellisena sijoitusvuotena muiden tavallisempien sijoitusvuosien välillä.

Sijoittaja, muutama rauhoittava ajatus Sinulle:

  • On luonnollista, että miinuksella olevat sijoitukset tuntuvat pahalta.
  • Muista, että tappio toteutuu vasta sitten, kun miinuksella olevat sijoitukset myydään.
  • Ole uskollinen sijoitussuunnitelmallesi.
  • Pörssi reagoi yleensä aina rajusti, molempiin suuntiin.
  • Jos et tiedä, mitä kannattaisi tehdä – ei kannata tehdä mitään tai korkeintaan ostaa vähän lisää.
  • Usein paras hetki ostaa tai tehdä lisäsijoituksia on juuri silloin, kun se tuntuu pahimmalta, mutta harva uskaltaa.
  • Erityisen tuottoisaa kuukausisäästäminen on silloin, kun kurssit ovat matalalla – eli juuri tällaisina hetkinä se on paras tapa hyötyä tilanteesta.
  • Jos olet aloittanut sijoittamisen hetki sitten, onneksi kurssilaskut osuivat sijoitustaipaleesi alkuvaiheeseen, kun salkkusi on vielä pieni.

* Mieluummin miinuksella olevat sijoitukset kuin ei säästöjä ja sijoituksia lainkaan.

Koronavirus ja sijoittaminen

OP Private varallisuudenhoitopalvelut

OP Pohjois-Savon kotisivut

Heidi Lösönen, senior varainhoitaja, OP Private Pohjois-Savo