Viime viikkojen keskustelu: Useammassa mediassa on kuluneen kesän aikana olleet esillä eri alueiden väestökehitys, ikääntyminen, palvelurakenteen muutokset sekä kaupungistuminen globaalina trendinä. Kaikki em. ilmiöt ovat olemassa ja niiden tueksi löytyy runsaasti myös faktaa. Itse olen kovin vaikuttunut aluetutkija Timo Aron vankkaan kokemukseen sekä erinomaiseen analysointikykyyn perustuvista näkemyksistä alue- ja väestökehityksestä. Aron mukaan monella alueella on edessä ”hallittu sopeutuminen” taikka ”tyylikäs taantuminen”. Jos ei alueilla osata tehdä oikeita päätöksiä - ja ajoissa.

Asuinpaikan valintakriteerit: Tärkeimpiä aktiivielämässä olevien ihmisten asuinpaikan valintaperusteita ovat työpaikat, alueen palvelut ja asuntojen hintataso. Näyttää siltä, että tässä ”etätyötyvässä” maailmassa ollaan osin valmiita asumaan hiukan aikaisempaa kauempana työpaikoista, jos asuinpaikkakunnan palvelut ovat riittävällä tasolla. Asunnon sijainnilla on edelleen tärkeä merkitys hintatasoon ja kysyntään. Tarjontaa tietyillä alueilla näyttää jatkossa olevan kysyntää enemmän.

Palvelut ja alueen elinvoima – ja päinvastoin: On tärkeää, että asukkailla on tietyn tasoiset palvelut kohtuullisen etäisyyden päässä asunnosta. Tässä onkin pohdittavaa kaikille niille tahoille, jotka haluavat edesauttaa alueensa elinvoimaa: Jotta alue säilyttäisi asukkaansa ja saisi niitä parhaassa tapauksessa jopa lisää, on tärkeää säilyttää sellaiset palvelut, ettei niiden puute karkota asukkaita. Alueen asukasmäärä ja asukkaiden palveluiden käytön aktiivisuus taasen turvaavat palvelujen säilymisen. Kyseessä on tietynlainen itse itseään ruokkiva kehä, joka kulkee joko kehittyvään taikka taantuvaan suuntaan. Välimallia ei juurikaan ole. Tässä on monella seutukunnalla ja yksittäisellä kunnalla haastetta.

Innovatiivisuus kunniaan: Tarvitsemme tähän maahan entistä enemmän yrittäjiä, jotka haluavat ja uskaltavat ajatella ”laajasti”, ottaa riskiä ja yrittää. Edelleen tarvitsemme poliittisia päättäjiä, joilla on kirkkaat kiikarit käytössä päätösharkinnassa. Jokaisen alueen tulee löytää itselleen sopivat tavat lisätä elinvoimaansa ja sen myötä houkutella asukkaita alueellaan. Kannustan meitä kaikkia ajattelemaan omassa elämässä laajasti ja ottamaan positiivinen etukeno elinympäristömme kehittämisessä.

Kuopio kasvaa ja kehittyy: Kuopio on yli 100.000 asukkaan kaupunkina panostanut vahvasti niin asuntotuotantoon, infraan kuin palveluihin. Tässä kaupungissa vajaat 10 vuotta asuneena olen saanut nähdä Saaristokaupungin vahvan kasvun, keskustan ”päivittämisen” nykyaikaisen kaupungin edellyttämälle tasolle, keskussairaalan laajenemisen, opiskelupuitteiden parantamisen, useamman urheilupaikan rakentamisen jne. Itse aktiivisena uinnin harrastajana en voi muuta kuin ihastella kaupunkiin juuri avattua Suomen nykyaikaisinta, avaraa sekä monia tarpeita täyttävää uimahallia. Hattu käteen ja vahva kumarrus päättäjille ja hankkeen toteuttaneelle YIT:lle. Kuopio kasvaa ja kehittyy – ollaan tässä kehityksessä vahvasti mukana. I love my Kuopio!

Kirjoittaja Pekka Linna, varatuomari, LKV, toimitusjohtaja OP Koti Pohjois-Savo

Kuva: Soile Nevalainen

Lue lisää OP Kodista ja asuntotarjonnasta

Tutustu asuntolainaan, jonka saat kätevästi verkosta

OP Pohjois-Savon palvelut ja edut omistaja-asiakkaille

OP Koti Pohjois-Savon toimitusjohtaja Pekka Linna