Ensin vähän leikitään vaikka polttopalloa tai kuka pelkää jäämiestä, jotta saadaan naama punaiseksi. Sitten tehdään jokin motorinen treeni, esimerkiksi pallon neppailua mailalla. Sitten voidaan kisata. Lopussa laitetaan mailat ja pallot pois ja leikitään vielä jotain kivaa, pompitaan vaikka patjoilla. Niin kaikille jää varmasti hyvä mieli, vaikka itse salibandyosuus ei olisikaan mennyt niin hyvin.

Näin kuvailee Zäbäkoulun harjoituksia Mika Väisänen (kuvassa oik.), joka ohjaa yhtä Oulun Floorball Clubin ihan pienimpien, nuorimmillaan vasta 3-vuotiaitten, salibandyryhmää.

”Tai no, oikeastaan kysymyksessä on salibandypainotteinen liikuntakerho”, Väisänen selventää.

Pienten ohjaaminen ei ole niin helppoa hommaa kuin voisi kuvitella, eivätkä treenit aina mene suunnitelmien mukaan. Pikkuisia zäbäkoululaisia ei välttämättä ohjaajan ehdotukset aina napostele, ja joskus jo mailan oikein päin pitäminen voi tuntua haasteelliselta.

”Ohjaajalta vaaditaan hyvää pelisilmää ja joustavuutta. Tärkeintä on, että lapset saavat kokea liikunnan iloa”, painottaa Henri Dufva (kuvassa vas.) OFBC:n toiminnanjohtaja ja entinen Kärppä-junioreiden valmentaja.

Pois pelikoneiden ääreltä

OFBC ry on yksi OP Oulun tuoreimmista yhteistyökumppaneista. Yhteistyö alkoi reilu vuosi sitten, kun OFBC:ssä alettiin miettiä, miten mahdollistaa mukava ja edullinen mutta laadukas liikuntaharrastus mahdollisimman monille oululaisille lapsille.

”Maailma on muuttunut siten, että siinä missä ennen lapset piti pakottaa sisälle ulkoleikeistä, nyt heidät pitää pakottaa pois pelikoneiden ääreltä. Liikuntaa harrastamattomien perheiden määrä lisääntyy koko ajan. Lisäksi moni liikuntaharrastus on kallis, kuukausimaksut voivat olla satoja euroja, ja siihen varusteet päälle”, Dufva kertoo.

Ratkaisu löytyi yhteistyöstä sellaisen kumppanin kanssa, jonka kanssa on samanlaiset arvot. Oulun Osuuspankki on tukenut lasten liikuntaa jo kauan muun muassa oman Hippo-toiminnan kautta, ja siksi se oli sopiva kumppani myös OFBC:lle.

”Tuloksena oli Zäbäkoulu 3 –6-vuotiaille, Zäbäkerho 7–13-vuotiaille ja kaksi Hippo-kesäleiriä 7–12-vuotiaille.”

Zäbäkoulu maksaa osallistujille vain 20 euron jäsenmaksun verran, joka sisältää vakuutuksen, Zäbäkerhokin vain 100 euroa koko kaudelta.

”Lisäksi osallistujien tarvitsee hankkia vain maila ja salibandylasit. Ihan tavalliset sisäliikuntavaatteet ja -kengät käyvät.”

Sekä Zäbäkoulussa että -kerhossa treenejä on kerran viikossa, ja ne sopivat kaikille, jotka haluavat harrastaa salibandyä mutta eivät treenata ja kilpailla tavoitteellisesti.

Yhteistyön tuloksena sadat Oulun seudun lapset ovat saaneet vähintään kokeilla suosittua lajia pienellä panostuksella.

Mukaan pääsee koko kauden

Dufvan mukaan kaudella 2019–20 Zäbäkouluun ja -kerhoon muodostetaan taas niin monta ryhmää kuin vain ilmoittautuneita tulee ja ohjaajia löytyy.

”Lapset ovat tervetulleita mukaan koko kauden. Haluamme, että jokainen kiinnostunut pääsee mukaan liikkumaan.”

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -lehden numerossa 3/2019.