Ilmoittaudu tästä viimeistään pe 29.3. >>

”Taas tupa täyteen!” Näin selkeä on Oulun Osuuspankin toimitusjohtajan Timo Levon tavoite kevään 2019 OP Talousillalle. Viimevuotisen, historian ensimmäisen Talousillan palaute oli niin innostunutta, että tapahtuma järjestetään uudelleen.

”Viime keväänä yleisöarvosana oli peräti 8,8/10, ja erityisesti kiiteltiin Hannu Lehdon yrittäjäpuheenvuoroa. Tänä vuonna on uudenlainen teema. Talous on usein kovia asioita, numeroita, mutta ihmiset miettivät myös yhteiskunnallista hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Siksi aiheena on kiertotalous ja sen hyödyt yrityksille ja sijoittajille”, kertoo Levo, joka itse pitää tilaisuudessa talouskatsauksen.

Tilaisuuden pääpuhuja tulee Oulun yliopistolta. Professori Mirja Illikainen johtaa tutkimusryhmää, joka on kehittänyt teollisuuden jätemateriaalista maailman lujimman sementtiä sisältämättömän ekokuivabetonin.

”Kiertotalous on paitsi elintärkeää ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen ehtymisen näkökulmasta, myös suuri mahdollisuus paikallisille yrityksille. Kiertotaloudesta on mahdollista rakentaa kannattavaa liiketoimintaa”, Illikainen sanoo.

Talousillassa Illikainen kertoo, kuinka tutkimusryhmästä tuli viidessä vuodessa maailman paras alallaan.

”Se oli Oulun ihme pienessä mittakaavassa. Olimme oikeaan aikaan liikkeellä ja saimme harjoitella rauhassa ennen kuin laajempi kiinnostus kiertotalouteen nousi. Lisäksi meillä on uskomattoman hyvä ja hauska porukka, jossa ei ole tärkeää, että itse menestyy, vaan että me menestymme.”

Uudelle Oulun ihmeelle onkin kysyntää, Levo miettii.

”Oikea-aikaisuus on avainsana. Oulu menestyi myös 1990-luvulla siksi, että olimme oikeaan aikaan liikkeellä teknologian murroksessa. Kaikki halusivat tehdä yhdessä jotain uutta, ja vuorovaikutus sujui. Se oli ensimmäinen Oulun ihme.”

Levon mukaan Oulun ihme 2.0 kesti vain lyhyen aikaa 2000-luvun alussa, ja yhteistyö rapistui.

”Nyt Oulun ihme 3.0 täytyy rakentaa yhdessä. Alueella on paljon potentiaalia, mutta myös paljon neuvottomuutta, miten saada kaikki osaaminen ja resurssit yhteen. Pyörään on päässyt syntymään kitkaa, ja nyt tarvitaan yhteistoimintaa sen takaisin liikkeelle saamiseksi.”

Kiertotalous voikin olla yksi ihmeentekijä. Se edellyttää tietotaitoa, jota ei ilman yliopistoa ole.

”Mitään uutta liiketoimintaa ei synny ilman osaamista, eikä osaaminen synny hetkessä. Tarvitaan intoa, aikaa ja oppimista, ja tarpeeksi samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä yhdessä”, Illikainen painottaa.

Yliopiston rooli on siis ratkaiseva.

”Yritysten oma tutkimustoiminta rajoittuu usein lähitulevaisuuden ilmiöiden ja niiden kaupallistamisen selvittämiseen. Yliopistolla on mahdollisuus katsoa kauemmas, 10–15 vuoden päähän. Alueellisen kasvun näkökulmasta olennaista on saada opiskelijat myös työllistymään ja jäämään paikkakunnalle”, Levo sanoo.

Kiertotalouden mahdollisuuksien lisäksi Talousillan aikana kuullaan tämänhetkisistä talouden näkymistä vastuullisesta sijoittamisesta ja vaurastumisesta, sekä paikallisia esimerkkejä uudistumisesta ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

”Haluamme herättää kiinnostusta myös siihen, mitä jokainen voi tehdä itse oman taloutensa hyvinvoinnin kohentamiseksi.”

OP Talousilta järjestetään keskiviikkona 3.4.2019 klo 17–21

Oulun teatterilla, Kaarlenväylä 2, Oulu.

Mahdollisuus verkostoitua ja tutustua esittelypisteisiin klo 17 alkaen. Asiantuntijapuheenvuorojen välissä esiintyy Ylva Haru bändinsä kanssa. Illan juontajana toimii Sanna Hirvaskari.

Ohjelma

18.00 suurella näyttämöllä

Illan avaus ja talousnäkymät 2019: toimitusjohtaja, kauppaneuvos Timo Levo, Oulun Osuuspankki

Tuhkasta timantteja? Kiertotalouden materiaaleista kestävää liiketoimintaa: professori Mirja Illikainen, Oulun yliopisto

Vastuullinen sijoittaminen OP:ssa: ESG-Asiantuntija Annika Manninen, OP Varainhoito

Media-alan muutosvoimat: toimitusjohtaja Juha Laakkonen, Kaleva Media

Johtaja Sari Heinonen (OP osk) kertoo finanssialan digimurroksesta.

n. 20.00 lämpiössä

Kahvitarjoilu ja tutustumista OP:n ja kumppaneidemme esittelypisteisiin

Ilmoittaudu tästä viimeistään pe 29.3. >>