Kun unitutkija Markku Partinen kysyy Teatteri Provinssiin saapuneelta yli 300-päiseltä yleisöltä, kuinka moni on kärsinyt elämänsä aikana unettomuudesta, ihmisten ilmeistä ja reaktioista voi päätellä, että kyseessä on varsin tuttu ilmiö.

– Lyhytaikaisesta unettomuudesta ei tarvitse vielä huolestua. On aivan normaalia, että elämässämme tapahtuu asioita, jotka vaikuttavat nukkumiseemme, Partinen sanoo.

Partinen on työskennellyt unitutkijana yli 35 vuoden ajan ja hänen puheistaan käy pian ilmi, että mies on todellinen nukkumisen asiantuntija. Silti myös hän nukkuu joskus huonosti.

– Toissayönä sain huonosti unta, mutta viime yönä nukuin lähes yhdeksän tuntia. Muutamasta huonosti nukutusta yöstä ei kannata ottaa stressiä, sillä silloin uni ei ainakaan tule.

Jos unettomuus kuitenkin jatkuu pitkään, on siihen syytä puuttua.

– Uni vaikuttaa aivan kaikkeen. Sekä yksilön terveyteen ja jaksamiseen, mutta myös kansantalouteemme, Partinen sanoo.

Unitutkija Markku Partinen avasi luennollaan ihmisen fysiologiaa sekä antoi vinkkejä nukahtamiseen.

Laatu ratkaisee

Erilaisista uniongelmista ja unettomuudesta puhutaan entistä enemmän myös mediassa. Mutta mikä meitä ihmisiä valvottaa? Emmekö vain malta mennä tarpeeksi ajoissa nukkumaan?

– Itseasiassa ihmiset nukkuvat lähes yhtä paljon kuin esimerkiksi sata vuotta sitten. Unen määrä ei ole vähentynyt merkittävästi, mutta sen laatu on heikentynyt, Partinen kertoo.

Osasyynä tähän Partinen näkee yhteiskuntamme, joka muuttuu tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan.

– Työpäivät ovat yhä hektisempiä, ihmiset ovat stressaantuneita ja epävarmuus on lisääntynyt monella elämän osa-alueella. Kun sitten illalla olisi aika käydä nukkumaan, monen aivot käyvät ylikierroksilla.

Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsiviä ihmisiä Partinen kehottaa pohtimaan, mikä on perimmäinen syy siihen, että uni ei tule.

– Jos töissä on liikaa paineita, unta voi olla vaikea saada vaikka miten viilentäisi makuuhuonetta, ottaisi melatoniinia ja söisi illalla kevyesti. Silloin asia tulisi ottaa puheeksi omalla työpaikalla. Unilääkkeet ovat hetkellinen helpotus, mutta ne eivät poista itse ongelmaa unettomuuden taustalla.

Salon Teatteri Provinssi täyttyi ääriään myöden unitutkija Markku Partisen noustessa lavalle.

Nukkuminen kannattaa

Partinen näkee, että myös työnantajien pitäisi kiinnittää enemmän huomiota alaistensa jaksamiseen.

– Tiedän yrityksiä, jotka palkitsevat työntekijöitään siitä, että he esimerkiksi urheilevat enemmän. Nukkuminen on ravinnon ohella aivan yhtä tärkeä osa hyvinvointiamme kuin liikunta, joten myös siihen tulisi kannustaa. Hyvin nukkuva työntekijä on tehokas ja sairastaa vähemmän, Partinen sanoo.

Vanha sanonta siitä, että nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, pitää siis edelleen paikkansa?

– Kyllä. On laskettu, että jos jokainen suomalainen nukkuisi 30 minuuttia enemmän vuorokaudessa, säästäisimme vuodessa yli 3 miljardia euroja. Sillä rahalla ratkaisisi jo monta ongelmaa, jotka vaivaavat nyky-yhteiskuntaamme, Partinen tähdentää lopuksi.

Kulttuurikeskiviikot-luentosarjan tarjoaa OP Lounaismaan Kulttuuriyhdistys. Luennot pidetään Teatteri Provinssissa, os. Astrum-keskus, Salorankatu 5-7, Salo. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää osoitteesta: https://www.op.fi/fi/web/op-lounaismaa/-/kulttuurikeskiviikot-2020?icmp=yl-atiili-1