Kohti asuntomessuja – OPn Kotoisan rakentajaperheen silmin

OP Länsi-Suomi
OP Länsi-Suomi

Hyvillä asioilla on tapana tapahtua odottamatta, ilman unettomia öitä ja viikkokausien stressiä. Sellainen odottamaton sattuma löytyy meidän messurakentamisemmekin takaa. Kuten Kaarle XVII Kustaa sen muotoili: ”kuului vain klik” ja asiat loksahtivat paikoilleen. Tosin sen jälkeen unettomia öitäkin on ollut ja kiirettä, mutta myös tyventä ja hyvää mieltä.

OP Länsi-Suomi
OP Länsi-Suomi

Kuten yleensä, tarinoilla on alkunsa ennen onnellista loppua. Meidän tarinamme alkakoon siitä, että joitakin vuosia aiemmin olimme mieheni kanssa remontoineet rintamamiestalon, mutta perheen kasvaessa talo alkoi tuntua pieneltä ja asuminen kolmessa kerroksessa väsyttää. Aloimme pohtia uuden, oman kodin rakentamista tai isomman talon remontoimista. Iltaisin selasimme internetin myynti-ilmoituksia, mutta jostain syystä mikään ei kolahtanut. Kun kuulimme, että asuntomessut järjestettäisiin Porissa kesällä 2018, päätimme hakea tonttia. Porin Karjarannan messualue täytti monella tapaa kriteerit, joita olimme asettaneet tulevalle kodille. Alue sijaitsee lähellä keskustaa, mutta toisaalta aivan kivenheiton päässä on luontopolut ja lapsille koulu.

Messurakentaminen eroaa tavallisesta rakentamisesta ehkä siinä, että ennen tontin hakemista pitää olla valmiina piirustukset, joilla tonttia haetaan. Messurakentamisemme alkoi siis tavallaan jo kesällä 2016, kun aloimme suunnitella kotia. Meitä molempia viehätti selkeä arkkitehtuuri ja 1930-luvun muotokieli. Koska olimme jo aiemmin asuneet omakotitalossa, tiesimme mitä toimintoja haluaisimme parantaa. Pikkulapsiperheen pyykkikuorman huomioon ottaen halusimme kodinhoitohuoneen lähelle vaatesäilytystä sekä pyykille oman kuivaustilan.

Messualueen kaava pohjaa Porin vanhoin puutalokaupunginosiin, joiden rakennuskanta on 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuvuosikymmeniin. Näillä tonteilla arkiseen elämään kuuluivat ulkorakennukset, joissa usein sijaitsi myös sauna. Pihasaunan ajatus viehätti meitä, joten päätimme toteuttaa saunaidean rakentamalla saunan autotallin yläpuolelle. Kulku saunaan on yläkerran terassin kautta.

Porin Karjarannan asuntomessujen teemana on ”Elämää kaupunkikylässä”. Toivon, että meidän elämämme kaupunkikylässä soljuu mukavissa merkeissä.

Kirjoittaja: Sanna Kuusikari

Seuraa OPn Kotoisan rakentumista Sannan blogista sekä OPn Kotoisan instagram- ja facebooksivulta.

OPn Kotoisa on Asuntomessuilla kohde nro 18. Seuraamme kodin edistymistä rakentamisesta muuttoon asti.

OP sosiaalisessa mediassa