Sijoitusjohtaja Niko Hänninen toimii vapaa-ajallaan jalkapalloerotuomarina, Kouvojen johtokunnassa sekä FC Peltirummun hallituksessa. Yhdistystoiminta on siis tullut tutuksi kuten myös se, että monen yhdistyksen suurin haaste on talous. ”Ehkä hieman yllättäen talous on usein haaste sellaisillekin yhdistyksille, joilla on esimerkiksi kiinteää omaisuutta”, miettii Niko, joka on käynyt myös puhumassa yhdistyksille uudenlaisesta ajattelutavasta varainhankintaan liittyen.

Monilla yhdistyksillä on kiinteää omaisuutta, esimerkiksi seurataloja tai osakehuoneistoja. ”Omaisuutta kannattaa tarkastella kriittisesti. Kuinka paljon aikaa menee sen hoitamiseen ja tuottaako se mitään vai onko pikemminkin kuluerä?”, neuvoo Niko. Usein kiinteään omaisuuteen liittyy tunnesiteitä ja koetaan, ettei sitä voida myydä, vaikka myynti vapauttaisi varoja tuottavaan sijoitustoimintaan sekä henkilöresursseja varsinaiseen seuratyöhön.

Säästämistä ja sijoittamista kannattaa miettiä myös silloin, kun yhdistyksen talous on tiukilla. ”Tilannetta voi verrata yksityishenkilöön, joka elää kädestä suuhun eikä säästöön tunnu jäävän mitään”, sanoo Niko. Puskurirahastoa voi alkaa keräämään esimerkiksi niin, että jokaisesta varainhankintaerästä siirretään systemaattisesti tietty siivu sivuun. Toinen, vaivattomampi vaihtoehto on tehdä sopimus, joka siirtää automaattisesti kuukausittain sovitun summan tililtä säästöön.

Sijoitustoiminnassa tärkeää on pitkäjänteisyys. ”Kun sijoitusaika on pitkä, ei lyhyen aikavälin arvonheilahduksistakaan tarvitse välittää. Monen yhdistyksen päivittäisessä toiminnassa on myös paljon markkinoiden heiluntaa suurempia riskejä, kuten vaikkapa katsojien saapuminen otteluihin tai huono sää, joka pilaa hiihtokilpailut”, huomauttaa Niko ja toivottaa myös yhdistykset tervetulleiksi tekemään sijoitussuunnitelmia pankille yhdessä ammattilaisten kanssa.

Miksi olet mukana yhdistystoiminnassa?

Kysyimme muutamalta OPlaiselta, miksi he ovat mukana yhdistystoiminnassa.

– Porlammin Martat on POP. Virkkasimme ja toimitimme perille 300 patalappua jokaiseen kylän savuun viime joulun alla. Marttailu on yhdessä suunnittelua ja yhdessä tekemistä – jokaiselle jotain.

Erja Junna, kehittämispäällikkö, OP Kymenlaakso

– Olen saanut itse pelata ja harrastaa nuorena monessa eri urheiluseurassa, joten koen, että nyt KoLe-57:n puheenjohtajana on minun vuoroni tehdä työtä yhteiseen hyvään.

Henni Seppälä, pankinjohtaja, OP Kymenlaakso

– Harrastan laitesukeltamista ja olen mukana Kotka Divers ry:n hallituksessa. Seurassa on mukana samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa sukelletaan yhdessä lähialueiden kohteissa, mm. merellä ja Kouvolan Verlassa.

Marika Hytönen, asiakkuuspäällikkö, Pohjola Vakuutus

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin